Hoe kies je de juiste verwarming voor een badkamer?

Hoe kies je de juiste verwarming voor een badkamer?

Door Roy

In de badkamer wil je het lekker warm hebben. Maar welk soort verwarming is de beste keus voor jou? We wegen in deze blog de voor- en nadelen per soort verwarming tegen elkaar af. Lees dus zeker door!

Er zijn verschillende manieren om je badkamer te verwarmen. Dit kan het lastig maken om de beste optie voor jouw badkamer te kiezen. Ga je voor een radiator of vloerverwarming? En wat is infrarood verwarming nou precies? Het is bij de verbouwing van je badkamer misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar het is wel een belangrijke afweging om al vroeg te doen. Badkamerverwarming moet namelijk al aan het begin van de verbouwing geplaatst worden. Het laatste wat je wilt is dat je in een gevorderd stadium een deel van de badkamer weer open moet breken om de verwarming te installeren. Hoe kies je de juiste badkamerverwarming? We behandelen per soort badkamerverwarming de voor- en nadelen.

Radiator

Een van de meest gebruikte soorten badkamerverwarming en een echte klassieker. De meeste modellen zijn zeer betaalbaar, wat ze geschikt maakt voor elke portemonnee. Tegenwoordig zijn radiatoren vaak ook in verschillende fraaie designs te vinden waardoor er ongetwijfeld een te vinden is die perfect in je badkamer past. Ook zijn ze vrij eenvoudig te installeren en makkelijk in het gebruik. Net als bij radiatoren in de woonkamer en de keuken hoef je alleen maar aan de knop te draaien en de cv-ketel gaat aan het werk. Radiatoren zijn daarnaast perfect om je natte handdoeken op te laten drogen en verwarmen de badkamer snel. Een nadeel is echter dat radiatoren vrij veel ruimte innemen. Overigens zijn er ook elektrische radiatoren beschikbaar, echter duurt het hierbij wat langer voordat ze opgewarmd zijn. Dit maakt elektrische radiatoren beter geschikt als bijverwarming.

Vloerverwarming

Naast een radiator is vloerverwarming een van de meest gebruikte manieren om de badkamer te verwarmen. Een duidelijk voordeel is dat vloerverwarming onzichtbaar is en geen ruimte inneemt in de badkamer. Er zijn twee soorten vloerverwarming: elektrische vloerverwarming en vloerverwarming met buizen. Waar de variant met buizen aangesloten wordt op het verwarmingscircuit en de cv-ketel, wordt de elektrische variant aangesloten op het elektriciteit netwerk. Een ander voordeel van vloerverwarming is dat het lekker warm is voor de voeten en dat de vloer sneller opdroogt. Wel verwarmt het minder snel dan radiatoren en is de installatie lastiger.

Wandverwarming

Bij wandverwarming heb je een aantal keuzes. Je kunt de buizen of elektrische kabels laten inbouwen in de muur, of kiezen voor wandverwarming met radiatoren en infraroodpanelen. Laatstgenoemden behandelen we ook individueel in dit artikel dus zullen we hier alleen verder gaan met ingebouwde wandverwarming. Meestal kies je voor ingebouwde wandverwarming wanneer het om nieuwbouw of een uitgebreide verbouwing gaat. Bij goed geïsoleerde woningen is ingebouwde wandverwarming prima geschikt als hoofdverwarming. Ook hier heb je zoals benoemd weer de keuze uit verwarming met waterleidingen of elektrisch. In tegenstelling tot vloerverwarming en radiatoren is de snelheid van opwarming echter precies andersom: elektrische ingebouwde wandverwarming is over het algemeen veel sneller dan wandverwarming via leidingen. In verband met de hogere energiekosten die dit meebrengt is elektrische wandverwarming echter meer geschikt als bijverwarming. De voordelen van ingebouwde wandverwarming zijn duidelijk: het is onzichtbaar en bespaart veel ruimte. De straling komt daarnaast van een hoger punt wat meer aanvoelt als de zon en daarnaast is het energiezuiniger doordat het werkt op een lagere watertemperatuur (in het geval van leidingen). Wel is het inbouwen duurder en complexer dan de andere vormen van verwarming.

Infraroodverwarming

Een andere manier om je badkamer te verwarmen die rap in populariteit toeneemt is infraroodverwarming. Waar het zowel als hoofd- als bijverwarming geschikt is, wordt het vooralsnog voornamelijk als bijverwarming gebruikt. De infraroodstraling zorgt ervoor dat personen en objecten opwarmen, maar niet de lucht. Hierdoor ontstaat er geen luchtcirculatie. Daarnaast is deze vorm van verwarming meestal energiebesparend omdat infraroodsystemen automatisch op stand-by gaan zodra de gewenste temperatuur bereikt is. Ook is de installatie eenvoudig; de panelen worden bevestigd aan de muur of het plafond en daarnaast hebben ze geen onderhoud nodig. Omdat het om een elektrische installatie gaat is het wel van belang de NEN1010 richtlijnen te volgen. Ze komen in verschillende vormen, maten en designs waardoor ze prima bij je badkamer zullen passen. Omdat infraroodpanelen hun warmte gericht afgeven is het echter van belang ze goed te positioneren. Ook moeten de elektriciteitsdraden weggewerkt worden voor een strakke look. Wil je meer lezen over infrarood in de badkamer? Lees dan zeker dit blog over warmtelampen in de douche

Wat je tegenwoordig overigens ook vaak ziet is een combinatie van verwarmingsvormen, zoals een mix van vloerverwarming met wandverwarming of een radiator. Je zit dus niet vast aan één van de soorten; kies wat het beste aansluit op jouw badkamer en voorkeuren.

Meer lezen

Wil je meer lezen over verwarming in de badkamer? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.