Weinig dingen zijn vervelender dan een wc die steeds door blijft lopen. Naast dat dit een slechte impact op je nachtrust kan hebben, kan het er ook voor zorgen dat op je waterrekening de kosten flink oplopen. Het zou kunnen dat je voorkeur ernaar uitgaat om het volledige reservoir te vervangen, in plaats van de oude te repareren. Let in dat geval op de punten die we in dit blog toelichten.
Zoals je waarschijnlijk zult weten bestaat een toilet uit twee hoofdonderdelen: de afvoerkom en het toiletreservoir. Het toiletreservoir is een watertank die bediend wordt met een drukknop, trektouw of bedieningspaneel. Het toiletreservoir is technisch gezien het meest ingewikkelde deel van het toilet: deze is uitgerust met allerlei onderdelen zoals een vlotter en een klepmechanisme om het water te begeleiden zowel tijdens de opvang als tijdens het doorspoelen. Dit maakt het niet het meest eenvoudige sanitair om te vervangen. Dit uitbesteden aan een expert is dan ook zeker geen slecht idee.
Heb je twee rechterhanden en wil je het toiletreservoir toch zelf vervangen? Allereerst is het in dit geval natuurlijk van belang dat je hier de juiste gereedschappen voor in huis hebt:
Toiletreservoirs en de inwendige mechanismen zijn veelal gemaakt met kwetsbare materialen. Het is dan ook van belang zeer zorgvuldig te werk te gaan. Voordat je het toiletreservoir gaat vervangen is het van belang de mechanismen te begrijpen. Dit helpt je zowel met het demonteren als het monteren om dit op een gestructureerde manier te doen en de juiste volgorde aan te houden. Er zijn drie soorten toiletreservoirs te onderscheiden: gemonteerd, verborgen en ingebouwd. Hieronder gaan we per soort toiletreservoir in op de aandachtspunten van met name het demonteren.
Het klassieke toiletreservoir, zichtbaar gemonteerd achter het toilet. Voor het vervangen van dit reservoir moet het oude reservoir eerst gedemonteerd worden. Vergeet niet om de toegang tot de waterleiding te blokkeren. Schroef hiervoor de toevoerslang los voordat je de vloeistoftoevoerklep afsluit. Ontkoppel vervolgens de afvoerleiding van de bodem van het reservoir. Haal het reservoir voorzichtig van de beugels. Voer vervolgens alle noodzakelijke acties uit om het bovenste deel van het reservoir te verwijderen. Nu kun je het nieuwe reservoir installeren. Volg hiervoor de stappen zoals die worden aangegeven voor het specifieke type reservoir dat je gaat installeren.
Ingebouwde toiletreservoirs zijn het meest lastige type om te vervangen. Om het oude ingebouwd reservoir te demonteren is het noodzakelijk eerst de muurbekleding dat het reservoir verbergt te demonteren. Vergeet niet om de toegang tot de waterleiding te blokkeren. Schroef vervolgens de toevoer- en afvoerleidingen los. Koppel vervolgens de apparatuur los van het frame waarop deze is geïnstalleerd. De laatste stap is om het reservoir uit de nis te verwijderen. Nu kun je het nieuwe reservoir installeren. Volg hiervoor de stappen zoals die worden aangegeven voor het specifieke type reservoir dat je gaat installeren.
Dit type reservoir wordt rechtstreeks op de afvoerkom geïnstalleerd. Dit maakt het het meest eenvoudige reservoir om te vervangen. Hierbij hoef je alleen de toevoerslang los te maken en de bouten los te draaien. Vergeet niet om de toegang tot de waterleiding te blokkeren. Hierna kan het reservoir verwijderd worden. Nu kun je het nieuwe reservoir installeren. Volg hiervoor de stappen zoals die worden aangegeven voor het specifieke type reservoir dat je gaat installeren.
Wil je meer lezen over het vervangen en plaatsen van het toilet? Bekijk dan onze andere blogs:
Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.