Wanneer moet je het toilet vervangen?

Wanneer moet je het toilet vervangen?

Door Tom / 06-07-2022

Goed onderhoud zorgt ervoor dat je toilet langer meegaat. Gelukkig delen we in ons inspiratieblog vele artikelen hoe je dit kunt doen. Desondanks zal ook met het beste onderhoud je toilet op een gegeven moment aan vervanging toe zijn. Waar moet je op letten om te bepalen of je toilet vervangen moet worden? We zetten de aandachtspunten voor je op een rij.

Wanneer je wilt bepalen of je toilet aan vervanging toe is, is het goed om op de hoogte te zijn van de gemiddelde levensduur. Alhoewel toiletten in theorie tot 50 jaar meegaan, ligt de gemiddelde levensduur van een toilet rond de 15 tot 20 jaar. Dit is overigens niet alleen de gemiddelde levensduur voor toiletten maar ook voor de meeste badkamers. Denk hierbij aan de wastafel, de vloer en het tegelwerk aan de muur. Er zijn veel factoren die de levensduur van een toilet kunnen beïnvloeden, zoals de kwaliteit van het toilet, hoe vaak het wordt gebruikt en hoe goed het onderhouden wordt.

Redenen om het toilet te vervangen

Ondanks dat toiletten lang mee kunnen gaan zijn er enkele redenen waarom je er alsnog voor zult kiezen om tot vervanging over te gaan, lang voordat het toilet 50 jaar in je badkamer heeft gestaan. We zetten demeest voorkomende redenen voor je op een rij.

Je voorkeur gaat uit naar een ander (soort) toilet

Het is wellicht een open deur intrappen, maar de kans is groot dat op termijn je visuele voorkeuren zullen veranderen. In dit geval zul je er waarschijnlijk voor kiezen het toilet te vervangen. Je hebt bijvoorbeeld al jaren een standaard wc met gemonteerd waterreservoir. Je voorkeur gaat nu echter uit naar een zwevende wc met ingebouwd waterreservoir. Een wandtoilet biedt namelijk vele voordelen ten opzichte van een staand toilet, met name in het onderhoud. Zo kun je er makkelijk onderdoor dweilen, waar je bij een staande toilet eromheen moet schoonmaken. Daarnaast zijn moderne wc’s over het algemeen stukken efficiënter dan oude wc’s. Ook voor de waterrekening en voor het milieu kun je er door voor kiezen het toilet te vervangen. Het toilet hoeft dus niet per sé kapot te zijn om vervangen te worden.

Een scheur in de kom

Kijkend naar beschadigingen is een gebarsten toiletpot wel het meest duidelijke teken dat tijd is om het toilet te vervangen. Een scheur in de kom ziet er niet mooi uit en is daarnaast onhygiënisch; het vuile, stinkende water hoopt namelijk bij gebarsten toiletpotten in de meeste gevallen op in de onderkant van de toiletpot. Daarnaast kan een scheur in de kom tot lekkage leiden, wat nog meer schade in je badkamer zal veroorzaken. Helaas is dit erg lastig te repareren; de beste oplossing is om de toiletpot te vervangen.

Scheurvorming in het waterreservoir

Niet alleen de toiletpot is onderhevig aan slijtage en daarmee schade. Lekkage kan ook veroorzaakt worden door scheuren in het waterreservoir. Waar het zeker mogelijk is alleen het waterreservoir te vervangen zou je dit als teken kunnen zien dat het gehele toilet oud is en daarmee aan vervanging toe is. Overigens is het voordat je tot vervanging overgaat belangrijk om uit te zoeken of het toilet niet lekt. Zoek dus eerst uit wat de oorzaak van de scheuren is voordat je tot vervanging overgaat; zo voorkom je nieuwe schade in de toekomst.

Meer lezen

Wil je meer lezen over het vervangen en plaatsen van het toilet? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.