Zo kun je zelf de gootsteen ontstoppen in de badkamer

Zo kun je zelf de gootsteen ontstoppen in de badkamer

Door Nicole / 14-09-2022

Je bent je handen aan het wassen of je tanden aan het poetsen in de badkamer wanneer je opeens iets opvalt. Het water loopt niet meer zo snel weg als normaal, of zelfs helemaal niet! Dit is natuurlijk erg vervelend, want dan heb je met een verstopping in de gootsteen te maken. Of, erger nog: je hebt te maken met een verstopping in de afvoer van de gootsteen. Welke van de twee het geval is, daar kun je eigenlijk maar op één manier achter komen. Lees snel verder om erachter te komen op welke manieren je de gootsteen en de afvoer het beste zelf kunt ontstoppen.

Of je de verstopping in de wastafel zelf kunt verhelpen is afhankelijk van hoe groot het probleem in werkelijkheid is. Als de oorzaak buiten jouw handen ligt, dan is de oplossing dat waarschijnlijk ook. Gelukkig zijn de meeste verstoppingen in de gootsteen meestal zelf te verhelpen. Wanneer de afvoer verstopt is wordt het een iets ingewikkelder verhaal. Ook in dit geval zijn er methodes die je zelf kunt uitproberen voordat je hulp inschakelt van een professional. In deze blog geven wij je verscheidene tips over het ontstoppen van de gootsteen zowel als tips voor het ontstoppen van de afvoer van de wastafel.

Wat zijn de oorzaken voor een verstopte gootsteen?

Er zijn in de praktijk drie mogelijke oorzaken voor een verstopte wasbak. De meest voorkomende oorzaak is gelukkig vaak zelf te verhelpen met behulp van één van de oplossingen die we zo direct zullen benoemen. Helaas zijn de overige twee ingewikkelder van aard, waardoor het inschakelen van een expert in deze gevallen onvermijdelijk is.  

Wastafel badkamer verstopt door haren, huidvetten en zeep

Over verloop van tijd worden in de afvoer van de wastafel zeepresten, huidvetten en haren opgehoopt. Dit, samen met het laten vallen van een voorwerp in de afvoer, is de meest voorkomende oorzaak van een verstopte wasbak. Zo’n soort verstopping in de wastafel is vaak gemakkelijk zelf - en dus vrij goedkoop - te verhelpen met een huismiddel.

Afvoer wasbak verstopt door prop in hoofdleiding: totale verstopping

Het is ook mogelijk dat de afvoer van de wasbak verstopt is geraakt doordat er een prop in de hoofdleiding zit. Op de hoofdleiding komen alle afvoeren in de woning uit, hierdoor is het mogelijk dat deze geen afval- water of resten kunnen afvoeren. Dit wordt een totale verstopping genoemd. Er zit in dit geval helaas niets anders op dan het inschakelen van een specialist.

Verstopte afvoer wastafel door gebroken of gescheurde afvoerbuis

We hopen voor je dat dit niet het geval is, want dit is de meest vervelende oorzaak. Een gebroken of gescheurde afvoerbuis kan ontstaan door een grondverzakking of boomwortelgroei. Het is ook in dit geval dan goed mogelijk dat er meerdere afvoeren buiten werking zijn. Je kunt de hulp inschakelen van een rioolexpert die je zal adviseren om een inspectie te laten uitvoeren met behulp van een camera. Dit betekent dat er geen hak- en breekwerk te pas zal komen om de oorzaak vast te stellen. Helaas kan dit wel het geval zijn als de oorzaak zich op een lastig te bereiken plek bevindt. We hopen echter dat je gewoon te maken hebt met een lichte verstopping in de wasbak.

Badkamer gootsteen zelf ontstoppen

Er bestaan verscheidene methoden voor het zelf ontstoppen van de badkamer gootsteen. Gelukkig zijn er dus een aantal dingen die je zelf kunt proberen voordat je een expert moet inschakelen. In deze blog noemen wij een aantal methoden. Hieronder vallen ook veel milieuvriendelijke manieren om de gootsteen te ontstoppen zonder ontstopper. Je kunt de onderstaande tips uiteraard ook gebruiken voor het ontstoppen van de keuken gootsteen. Zo houd je de kosten van het ontstoppen van de gootsteen op maar een paar euro. Heb je een dubbele wastafel? Zorg er dan voor dat je de gekozen methode aan beide kanten toepast.

1: Gootsteen ontstoppen met een plopper

De meest voor de hand liggende manier die je waarschijnlijk al kent is de plopper. De gootsteen ontstoppen met de plopper is in veel gevallen de makkelijkste manier. Daarbij is het natuurlijk ook de goedkoopste, want de meeste mensen hebben wel voor dit soort noodgevallen een plopper in huis. Heb je deze nog niet? Dan raden we je dit sterk aan; ook wanneer de WC verstopt heb je deze namelijk nodig. Je wilt er immers niet op rekenen dat dit nooit gaat gebeuren en vervolgens dan geen oplossing bij de hand hebben..

Allereerst laat je water in de verstopte gootsteen lopen, totdat het putje onder water staat. Nog voordat je gebruik maakt van de plopper houd je het rubber even onder een warme kraan om het soepel te maken. Vervolgens pak je de rubberen plopper, ook wel zuigontstopper genoemd, en plaats je deze over de opening van de afvoer. Nu duw je de stok helemaal naar beneden en weer omhoog. Op deze manier maak je een soort pompende beweging tot je de verstopping voelt vrijkomen. Hierdoor schiet het vuil als het ware los. Dit proces herhaal je totdat je succes hebt. Spoel vervolgens de leidingen goed schoon.

Werkt het echt niet? Probeer dan eerst met behulp van een liter gloeiend heet water de verstopping zachter te maken. Als je hierna de plopper gebruikt is de kans groter dat de verstopping losschiet.

2: Milieuvriendelijk de gootsteen ontstoppen met soda en azijn

Wanneer je schoonmaakazijn combineert met soda gaat dit mengsel intens bruisen en schuimen. Dit maakt deze combinatie een perfect hulpmiddel om een gootsteen mee te ontstoppen. Vaak wordt de voorkeur gegeven om deze methode als één van de eerste pogingen toe te passen. Het gebruik van een baking soda en azijn mengsel is namelijk een milieuvriendelijke wijze om de gootsteen te ontstoppen. Helaas werkt deze methode niet wanneer de verstopping van de gootsteen verderop zit in de afvoer.

Je kookt eerst een liter water met behulp van een waterkoker of door een pannetje water te koken. Dit gooi je vervolgens in de verstopte gootsteen om het vuil te weken zodat het makkelijker loskomt. Vervolgens voeg je een kop kristalsoda of baking soda, ook wel zuiveringszout genoemd, toe aan de wasbak. Nu voeg je ook een kop van de schoonmaakazijn toe, waardoor het mengsel gaat schuimen. Heb je wel baking soda in huis, maar geen schoonmaakazijn? Dan kun je het ook proberen met alleen de soda, ook op deze manier kan de methode al een verschil uitmaken. Als laatste stap spoel je de wastafel na met gloeiend heet water.

3: Milieuvriendelijk de gootsteen ontstoppen met cola

Geef je de voorkeur aan een simpele, milieuvriendelijke methode als eerste poging om de verstopping in je wasbak op te lossen? Dan is deze tip om de wasbak te ontstoppen met behulp van cola voor jou! Houd er wel rekening mee dat deze methode erg lang kan duren. Zorg er dus bij voorkeur voor dat je de methode ’s nachts toepast, of bijvoorbeeld in de ochtend voor je naar werk gaat. Op deze manier krijgt de methode goed de kans om in te werken.

Zorg dat je niet een fles cola uit de koelkast gebruikt, maar dat de cola op kamertemperatuur is. Giet de gehele fles cola in de verstopte gootsteen en laat dit tenminste een uur of drie inwerken. In de tussentijd kun je de gootsteen niet gebruiken zodat je de cola niet wegspoelt of verdunt voordat het haar werk gedaan heeft. Zie je na een aantal uur de cola niet meer zitten in de wasbak? Dan kun je nu een liter kokend heet water erachteraan gieten.

4: De gootsteen (milieuvriendelijk) ontstoppen met afwasmiddel

In verhouding tot de volgende tip is ook deze methode vrij milieuvriendelijk. Je kunt namelijk gewoon gebruik maken van een ecologisch afwasmiddel, al is een ‘gewoon’ afwasmiddel nog steeds veel beter dan een chemische ontstopper. Giet een flinke hoeveelheid afwasmiddel in de afvoer en laat dit tenminste een paar minuten inwerken. In de tussentijd vul je de waterkoker en vervolgens giet je het kokend hete water door de afvoer. Dit werkt uitstekend voor beginnende verstoppingen. Het is echter ook een gemakkelijke manier om regelmatig onderhoud uit te voeren voor de wasbak.

Eventueel kun je ook proberen de ontstopping in de wasbak te verhelpen met behulp van een vaatwastablet. In dit geval leg je een vaatwastablet in de wasbak en giet je hier een flinke hoeveelheid kokend heet water overheen. Dit laat je een nachtje inwerken en vervolgens spoel je het in de ochtend na. De kans is groot dat dit zal helpen.

5: Gootsteen ontstoppen met ontstoppingsmiddelen

Hebben de voorgaande methodes niet geholpen? In dit geval kun je als laatste redmiddel ene afvoerontstoppingsmiddel inzetten. Dit komt echter wel met een groot nadeel, namelijk dit het vaak zeer agressieve middelen betreft. Deze zijn niet alleen schadelijk voor het milieu, maar kunnen ook je gootsteen zelf beschadigen.

Uiteraard betekent dit ook dat het gevaarlijk is voor jezelf: maak dus gebruik van rubberen handschoenen wanneer je het middel in de gootsteen giet. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk spetters veroorzaakt die op je armen terecht zouden kunnen komen. Dit doe je door het middel van een zo klein mogelijke afstand langzaam in de wasbak te gieten. Bekijk van tevoren of het middel je gootsteen zou kunnen beschadigen en vergelijk eventueel verschillende producten om de juiste te vinden. Heb je te maken met een natuursteen wasbak, schakel dan altijd het advies van een expert in.

6: Verstopping in de afvoer verhelpen met ijzerdraad

Als echt nog niets geholpen heeft, dan kun je een geïmproviseerde ontstoppingsveer maken met behulp van ijzerdraad. Hiermee zul je natuurlijk niet zover in de afvoer kunnen komen als met een echte ontstoppingsveer, doordat je de bochten niet om komt. HHWij vinden het de moeite waard, als je toch nog toevallig nog een lang stuk ijzerdraad hebt. Er bestaat namelijk een goede kans dat de verstopping zich bevindt op het punt voordat de zwanenhals de eerste bocht maakt.

Om te beginnen knip je een lang stuk dik ijzerdraad af. Op welke lengte je het ijzerdraad afknipt kun je inschatten op basis van de lengte tussen het putje van de wasbak en het laagste punt van de zwanenhals. Het is natuurlijk handig om een stuk extra lengte over te hebben om iets te hebben om vast te houden. Vervolgens maak je een haakje aan het uiteinde van de ijzerdraad. Nu kun je het ijzerdraad door de afvoer duwen tot je de verstopping voelt. Zorg dat je het ijzerdraad diep genoeg hebt geduwd zodat het haakje nu als het ware omringd is door de verstopping. Je kunt nu het ijzerdraad in een draaiende beweging naar boven trekken waardoor de viezigheid als het goed is meekomt. Zorg er vervolgens voor dat je de afvoer van de gootsteen goed doorspoelt. Dit doe je met  behulp van een aantal ketels kokend heet water en eventueel een scheut afwasmiddel om de overige viezigheid weg te spoelen.

7: Sifon / zwanenhals schoonmaken van de gootsteen

Wanneer het van de buitenkant allemaal niet is gelukt met behulp van de eerder benoemde methoden, dan wordt het tijd om eens te gaan kijken wat er aan de hand is vanuit de binnenkant. De kans is dan groot dat de verstopping zich bevindt in de sifon, ook wel zwanenhals genoemd. Dit is de grijze, vaak kunststof of chroom buis onder je gootsteen. De zwanenhals zit vol met krommingen waar opgehoopt vuil in vast kan gaan zitten. Haal dus de sifon los en maak de binnenkant goed schoon. Zorg ervoor dat je de sifon secuur terugplaatst om lekken hiervan te voorkomen.

8: De afvoer ontstoppen met een ontstoppingsveer

Waarschijnlijk heeft helaas niets geholpen als je bij deze tip bent aangekomen. Het probleem ligt dan ergens dieper in de afvoer en dat is heel vervelend. Dit is namelijk moeilijk zelf op te lossen, al is er nog wel één ding dat je kunt proberen. Je kunt gebruik maken van een ontstoppingsveer om de verstopping in de afvoer te verhelpen. Hiermee zou je de verstopping kunnen doorprikken. Echter is dit niet volledig zonder risico’s. Het is namelijk mogelijk om een leiding te doorboren of de wasbak beschadigen als de veer op volle kracht uitschiet. Zorg daarom dat je eerst een zeer uitgebreide handleiding raadpleegt voor je er een aanschaft.

Helpt niets? Schakel dan een expert in

Je hebt alles geprobeerd en niets heeft geholpen: dan is de laatste stap het inschakelen van een expert. Vaak doen mensen dit al op het moment dat tips 1 tot en met 5 niet hebben geholpen. Maar als echt alle tips niet hebben gezorgd voor een oplossing, dan zit er niets anders op. Je kunt in dit geval beter iemand erbij halen die er meer verstand van heeft. Wellicht is de oorzaak van de verstopping eentje die je helemaal niet zelf kunt verhelpen.

Wat kost een gootsteen ontstoppen?

Dit is natuurlijk volledig afhankelijk van de grootte van het probleem. De aanschaf van een plopper kost je maar een paar euro. Hetzelfde geldt voor cola, zowel als schoonmaakazijn en baking soda. Afhankelijk van het merk en de grootte van de verpakking kost de gemiddelde ontstopper in de meeste gevallen onder de 10 euro.

Op het moment dat je een expert moet raadplegen moet je natuurlijk wat meer uitgeven. In dit gevallen kun je te maken krijgen met een vooraf bepaald uurtarief een vast tarief. De meeste loodgieters werken volgens een uurtarief wat gemiddeld rond de 50 euro per uur ligt. Wanneer sprake is van een alles in één tarief moet je doorgaans denken aan een prijs van tussen de 85 en 105 euro in totaal. Het is dus zeker de moeite waard om eerst één van onze oplossing uit te proberen en ook eens de tips van een echte klusexpert te lezen.

Hoe voorkom je dat de wastafel verstopt raakt in de toekomst?

  • Zorg dat je alle haren na elke kambeurt uit de wasbak haalt.
  • Spoel na het handen wassen met zeep de wastafel goed na met warm water.
  • Maak de wasbak regelmatig schoon met behulp van tip 4 (afwasmiddel en heet water).
  • Plaats een gootsteen zeef op de wastafel afvoer. Kies er een met zeer kleine gleufjes of gaatjes, er hoort immers niets anders dan water, zeep en tandpasta door de wasbak te gaan.
  • Vermijd het doorspoelen van verfresten en andere chemicaliën in de wasbak.

We vinden het erg vervelend om te horen dat je te maken hebt met een verstopping in je gootsteen! In deze blog hebben we je een brede variatie aan oplossingen geboden waarmee je hopelijk de ontstopping in je wasbak kunt verhelpen. Veruit de meesten zijn zeer haalbaar voor de gemiddelde persoon, waarvan de laatste uit de lijst wat ingewikkelder zijn afhankelijk van hoe handig jij bent. Voor iedereen zit er dus wel een gepaste tip bij. De meeste middeltjes heb je waarschijnlijk zelfs al in huis en kun je meteen uitproberen. Namens ons veel succes gewenst!

Meer lezen

Wil je meer lezen over het onderhouden van je badkamer? Of misschien juist tips over de mogelijkheden om deze in te richten? Lees dan onze andere blogs!

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.