5 tips om de wastafel goed te onderhouden

5 tips om de wastafel goed te onderhouden

Door Jens

De wastafel wordt elke dag meermaals gebruikt. Goed onderhoud is dan ook erg belangrijk om je wastafel in goede conditie te houden. Lees hieronder hou je je wastafel spic en span kunt houden.

Je wast er je handen, poetst je tanden en gebruikt er verschillende crèmes en andere producten. Je wastafel wordt veel en intensief gebruikt. Hoe kun je de wastafel het beste onderhouden? Om te beginnen is dit afhankelijk van het materiaal van de wastafel. Hieronder leggen we de eigenschappen per materiaal uit:

Keramiek

Al jarenlang een populair materiaal voor wastafels. Het is sterk, krasvast en hygiënisch door de glazuurlaag. Keramiek kun je in principe met elk materiaal prima schoonmaken.

Natuursteen

Ziet er robuust uit en elke wastafel is uniek. Natuursteen kan niet goed tegen zuur dus let op met reinigingsmiddelen, azijn, citroen en ammoniak. Ook moet het materiaal voor gebruik behandeld worden met impregneermiddel. Ook is het gevoelig voor sterke temperatuurschommelingen. Gebruik daarom lauw water wanneer je je natuurstenen wastafel schoon gaat maken.

Kunststeen

Ziet er prachtig en tijdloos uit. Wel ontstaan er makkelijker krassen dan bij keramiek, echter zijn er middelen om kleine krasjes weg te werken. Let op met agressieve middelen en sterke temperatuurverwisselingen, hier is het materiaal gevoelig voor. Gebruik daarom lauw water wanneer je je kunststenen wastafel schoon gaat maken.

Solid stone

Deze fraaie, strakke wastafels zijn niet gevoelig voor krassen en agressieve schoonmaakmiddelen dankzij de gelcoat toplaag.

Compact stone

Deze unieke wastafels zijn helaas niet krasvrij en gevoelig voor agressieve schoonmaakmiddelen. Houd hier dus rekening mee.

We hebben hierboven alleen de meest voorkomende materialen genoemd, er zijn namelijk erg veel opties. Heb je bijvoorbeeld een wastafel van mineraalmarmer, glas of keratop? Zoek dan de eigenschappen op van deze materialen voordat je gaat beginnen met schoonmaken.

Tijd om schoon te maken

Allereerst raden we aan om schoonmaakhandschoenen aan te doen en het badkamerraam en de deur open te zetten om te ventileren. In grote lijnen zijn de stappen om je wastafel schoon te maken als volgt:

  • Laat de kraan doorlopen om het water warm te laten worden. Gebruik het warme water om de hele wastafel nat te maken en strooi er vervolgens wat baking soda overheen. Wrijf dit er vervolgens in met een doek of spons. Baking soda is onmisbaar in het schoonmaken van de badkamer, waaronder het onderhouden van de douchecabine. Het verwijdert vlekken, zeepresten en zelfs haartjes. Dit maakt schoonmaken een stuk makkelijker! Lastige plekken zoals de kitranden, de kraan en het putje kun je bereiken door baking soda op een tandenborstel te doen. Benieuwd wat je allemaal schoon kunt maken met baking soda? Lees dan zeker dit artikel van RTL Nieuws.
  • Spoelen! Nu is het tijd om de wastafel uitvoerig af te spoelen met warm water. Droog deze vervolgens af met een doek om te voorkomen dat er baking soda achterblijft.
  • Reinig de wastafel met schoonmaakazijn in combinatie met een keukenrol. Scheur vellen papier af en doordrenk deze met het natuurazijn, waarna je de vellen vervolgens de hele wastafel en -kom bedekt. Laat het 20 minuten liggen zodat het azijn goed intrekt. Gooi de vellen hierna in de prullenbak.

Je hebt nu een goed idee hoe je de wastafel schoon kunt maken. Houd echter rekening met het materiaal wanneer je wastafel van een materiaal is dat niet in de bovengenoemde opsomming met materialen voorkomt. Zorg dat je weet wat wel en niet kan met het materiaal van je wastafel voordat je deze schoon gaat maken.

Meer lezen

Wil je meer lezen over het onderhouden van je badkamer? Lees dan onze andere blogs!

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.