Ben jij net klaar met het bestellen en ontvangen van jouw nieuwe badkamermeubels? Dan wil je vast graag weten hoe je deze zo mooi mogelijk in de badkamer installeert. Hier horen natuurlijk strakke, gladde kitnaden bij. Deze zien er niet alleen mooi uit, ze zorgen er ook voor dat bijvoorbeeld jouw douche of bad een hygiënische plek wordt om jezelf of je handen in te wassen. Dan moet je er uiteraard dus wel voor zorgen dat je de kit goed hebt aangebracht. De badkamer zelf kitten is niet moeilijk: maar je moet wel eventjes van tevoren jezelf goed informeren over hoe je dit het beste kunt aanpakken. Lees snel verder om erachter te komen hoe!
Veel mensen vinden het kitten van de badkamer maar een intimiderende klus en durven er niet zo snel zelf aan te beginnen. Er wordt daarom vaak professionele hulp bij ingeschakeld. In tegenstelling tot dit scenario zijn er ook altijd mensen die kitten enorm onderschatten. Zonder van tevoren onderzoek gedaan te hebben en een goed stappenplan in je hoofd te hebben om te kitten maak je het jezelf erg lastig. Voor beide gevallen geldt hetzelfde. Namelijk, als je een beetje goed onderzoek doet over hoe je het beste de badkamer kunt kitten zul je zien dat het uiteindelijk allemaal best mee valt. Wij geven je in deze blog graag ons handige stappenplan mee over hoe je de badkamer gemakkelijk kunt kitten.
De badkamer kitten doe je om verscheidene redenen. Je kunt kitten simpelweg zien als het afdichten van de spleten en kieren in de badkamer. Allereerst kit je de badkamer om lekkages te voorkomen, bijvoorbeeld rond de wasbak. Lekkages kunnen vervelende schade veroorzaken aan bijvoorbeeld je houten badmeubels. Daarbij zorgen onopgemerkte lekkages die achter badkamer meubels langs lopen voor lelijke plekken op de badkamervloer en badkamertegels als gevolg van kalkaanslag. Daarbij kun je door je badkamer te kitten jezelf veel ellende besparen op het gebied van schimmel in de badkamer. Schimmels in de badkamer zijn zeer gevaarlijk en wil je koste wat kost vermijden. Door alle naden en spleten in de badkamer te kitten zorg je ervoor dat zwarte schimmel en rode schimmel zo min mogelijk de kans krijgt om zich te vormen. Dit zijn namelijk plekken waar de schimmels graag groeien. Ook is het lastiger om op deze plaatsen goed schoon te maken, hetgeen de schimmel weer meer de kans geeft om buiten zicht en bereik te ontstaan. De badkamer goed afkitten doe je dus vooral voor je gezondheid. Natuurlijk ziet een strak gekitte badkamer er ook gewoon schitterend uit.
Ben je bezig met het bouwen van een geheel nieuwe badkamer? Dan wil je vast graag weten waar je moet kitten in de badkamer. Op welke plekken je moet kitten hangt af van de indeling van jouw badkamer. Des te meer hoeken en randen zich in jouw badkamer te vinden, des te meer je waarschijnlijk zult moeten kitten. Dit geldt ook voor het aantal badkamermeubels dat jij hebt. Als vuistregel geldt dat je alle plekken in de badkamer wilt kitten waar water in vast kan blijven staan. Je zult dus in ieder geval de randen rondom de douche maar ook de wasbak en het toilet allemaal moeten kitten. Heb je een inbouwbad, dan zul je uiteraard ook rondom de badkuip moeten kitten. Als je houten ramen in de badkamer hebt zitten, dan zul je ook rondom de ramen moeten kitten. Waar je moet kitten is dus voor een groot gedeelte afhankelijk van hoe jij de badkamer hebt ingericht. Zorg er in ieder geval dat alle hoeken waar de tegels op elkaar aansluiten goed zijn gekit en beoordeel verder zelf waar jij denkt dat vocht zou kunnen blijven vaststaan.
Hoe lang je bezig bent met het kitten van de badkamer is afhankelijk van vele factoren. Het maakt natuurlijk nogal uit hoe groot de badkamer is, maar ook aan of je de hele badkamer wilt kitten of meer een gedeelte. Daarbij heeft jouw ervaring ook veel invloed op hoe snel je klaar kunt zijn. Ben je een beetje handig, dan heb je zo binnen een paar uurtjes een hele badkamer gekit. Is het je eerste keer met een kitpistool in je handen, dan zul je waarschijnlijk op het begin jezelf nog wat onzeker voelen. Het is altijd een goed idee om vroeg op de dag – dus al in de ochtend – te beginnen. Vooral als je eerst nog oude kit uit de badkamer moet verwijderen; dit is een klusje wat vaak tegenvalt. Uiteraard kun je in dit geval het werk ook over twee dagen verdelen. Dan kun je eerst het verwijderen van de oude kit en het schoonmaken van het gebied regelen op de eerste dag en rustig de tijd nemen om te kitten op de tweede dag.
Niets is vervelender dan halverwege het klussen erachter te komen dat je één van de noodzakelijke spullen niet in huis hebt. Je kunt daarom het beste een lijstje maken van de benodigdheden zodat je zeker weet dat dit je niet overkomt. Om jou te helpen tijd te besparen hebben wij dat lijstje al voor je gemaakt zodat jij ze alleen nog maar in je winkelmandje hoeft te stoppen.
Voordat je kit in huis haalt moet je er wel voor zorgen dat je weet naar welke je op zoek moet gaan. Het is namelijk zo dat niet elke siliconen kit geschikt is voor de badkamer. De kit die je gebruikt om in de huiskamer je kozijnen mee af te kitten zal niet dezelfde zijn die je gebruikt om de douche in de badkamer mee te kitten. Dit komt doordat de omstandigheden tussen beide ruimtes zeer verschillend zijn. In de badkamer heb je, vanwege de douche en/of het bad veel meer te maken met warmte en vocht. Gewone kit is niet opgewassen tegen de condens die zich hierop kan vormen als gevolg van het douchen. De kit zal dan niet lang mee gaan en wanneer je beschadigd kit hebt je zult sneller te maken krijgen met schimmelvorming. Je kunt daarom het beste kiezen voor sanitairkit. Deze silicone kit voor sanitair is uitstekend bestand tegen warme en vocht. Daarbij heeft een goede siliconen sanitairkit schimmelwerende eigenschappen, welke zeer welkom zijn in de badkamer. Je kunt sanitairkit in verschillende kleuren verkrijgen. Zo heb je witte sanitairkit, maar ook grijze sanitairkit of zelfs transparante sanitairkit. Kies de kleur van de sanitairkit voor je badkamer op basis van de bestaande kleuren die zich hierbinnen bevinden.
Werk je niet met een nieuwe, gladde onderzocht maar moet je eerst nog oude kit verwijderen? Oude kit verwijderen doe je het beste met een kitmes. Dit kleine gereedschapje helpt je om makkelijk de oude kit weg te kunnen halen.
De oppervlaktes waarop je gaat kitten mogen niet vies, stoffig of vettig zijn. Je hebt daarom een simpel sopje nodig om deze schoon te kunnen maken.
Alleen het aanschaffen van een tube sanitairkit voldoet niet. Om de kit uit de tube te krijgen en met een regelmatige snelheid en hoeveelheden te werken heb je een kitpistool nodig. Je gebruikt een kitpistool om de kit gelijkmatig uit de tube te kunnen duwen.
Soms knoei je toch tijdens het kitten, zelfs als je voorzichtig doet en voegtape gebruikt. Je hebt een stanleymes nodig om eventuele fouten later te kunnen herstellen. Wanneer kit eenmaal is opgedroogd is het lastig te verwijderen. Ook heb je deze nodig om de tube sanitairkit mee voor te bereiden op gebruik.
Het is altijd een goed idee om de gebieden waarop je geen kit wilt krijgen te beschermen. Dit kun je het beste doen door tape te gebruiken. Hiervoor kun je schilderstape gebruiken of een speciale voegtape die het afkitten nog makkelijker maakt.
Vaak wordt gezegd dat je gebruik kunt maken van een sopje kunt maken van water en afwasmiddel. Alhoewel afwasmiddel wel tot zekere hoogte werkt, raden wij sterk aan om afwerkzeep aan te schaffen. Deze is speciaal bedoeld om de ondergrond te beschadigen of verkleuren. De organische resten van afwasmiddel kunnen een voedingsbron zijn voor schimmels. Voor badkamers waarin gebruik is gemaakt van natuursteen tegels kun je het beste een speciaal schoonmaakmiddel voor natuursteen gebruiken om er zeker van te zijn dat je deze niet per ongeluk beschadigt.
Om uiteindelijk de kit netjes in de hoeken te krijgen heb je een kitafstrijker nodig. Dit wordt ook wel een kitlepel of kitspatel genoemd. Hiermee zorg je voor een strak en glad eindresultaat. Zo’n handig kit hulpstuk maakt het je dus makkelijker om te kitten.
Een goed begin is het halve werk: ook met kitten. Wanneer je van tevoren precies weet wat je van plan bent, dan zal het kitten veel soepeler verlopen dan wanneer je er blind mee aan de slag gaat. Wij hebben daarom een simpel stappenplan om te kitten opgesteld. Hiermee willen wij het voor iedereen makkelijk maken om zelf de badkamer te kunnen kitten.
Er bestaan verscheidene problemen die zich kunnen voordoen als gevolg van een slecht gekitte badkamer. Zo kun je moeite hebben met het laten hechten van de kit aan de oppervlaktes. Misschien heb je redelijk recent gekit en zat er binnen korte tijd alweer schimmel op en vraag je je af wat er tijdens het kitten is misgegaan. Beide gevallen hebben te maken met hoe de kit is aangebracht en de oppervlakte waarop. De grootste boosdoener op het gebied van problemen met kitten is dat de oppervlakte van tevoren niet met voldoende aandacht is schoongemaakt. De kit moet een sterke hechting hebben met de oppervlakten waarop je deze aanbrengt. Als dit niet het geval is zal het kitten mislukken. Zorg dus voor een perfect schone oppervlakte.
Gebruik schilderstape – of nog beter: speciale voegtape – om de gebieden af te plakken waar geen kit op mag komen. Deze cruciale stap voorkomt je een hele hoop schoonmaakwerk achteraf. Alhoewel het mogelijk is om geknoeide kit te verwijderen voordat het is opgedroogd, moet je er wel snel bij zijn om dit makkelijk te kunnen doen. Je kunt het daarom beter voorkomen. Weet je van jezelf dat je erg onhandig bent? Kijk dan ook of je ergens nog kartonnen dozen hebt liggen die je daarna kunt weggooien. Wanneer je de kitranden bij de douche onderaan aanbrengt kun je deze gebruiken om alle eventuele kit spetters op te vangen. Zoiets kun je ook doen wanneer je rondom de ramen wilt kitten en meer dekking nodig hebt tegen spetters dan alleen de voegtape. In dit geval kun je ook oude kranten of papier buiten de tape om plakken.
Leuk, dat kitpistool. Maar hoe werkt dat kitpistool nou precies? Je gebruikt het om de tube sanitairkit mee aan te kunnen duwen. De tube sanitairkit is als het ware niet kant en klaar. Er zit namelijk een dichte dop op de tube. Deze moet je allereerst eraf snijden met een stanleymes. Leg het stanleymes nog niet weg: deze heb je ook nodig om de tuit van de tube sanitairkit schuin mee af te snijden. Deze moet namelijk de juiste breedte hebben om in één keer de juiste hoeveelheid kit aan te kunnen brengen. Je snijdt de tuit daarom (niet té: ongeveer 30 graden) schuin af ter breedte van de voeg. Dit zal het kitten straks een stuk makkelijker maken. Nu de tube sanitairkit is voorbereid kun je deze in het kitpistool plaatsen. Het is overigens makkelijker om de kit aan te brengen terwijl zowel de kit als de badkamer op kamertemperatuur zijn.
Nu gaan we écht beginnen. Je wilt de kit zoveel mogelijk in één lijn aanbrengen, van hoek tot hoek. Zo kun je het makkelijkst de kit zo gelijkmatig mogelijk aanbrengen. Houd de kitspuit recht op de voeg om het in de voeg te drukken in plaats van er alleen bovenop. Vervolgens knijp je zeer geleidelijk in het kitpistool om de kit aan te brengen. Dit doe je rustig, maar wel in één soepele beweging om zo min mogelijk hobbels te creëren. Zorg ervoor dat je de gehele voeg vult.
Wanneer je gaat kitten wil je dat het eindresultaat functioneel is maar ook mooi. Daarbij doe je dit het liefst met zo min mogelijk geklieder. Voordat je te werk gaat met je kitlepel moet je de kit inspuiten met afwerkzeep, met behulp van een spuitfles bijvoorbeeld. Hiermee voorkom je dat de siliconenkit overal aan vastplakt waar je die niet wilt hebben. Je kunt ook gebruik maken van een platte kwast om de afwerkzeep voorzichtig mee aan te brengen. Zo hoef je uiteindelijk minder te schoon te maken dan wanneer je gebruik maakt van een spuitfles. Hoe moet je de kit afstrijken zodat je een mooie, gladde rand creëert? Dit doe je door te kiezen voor een kitspatel die dezelfde afmeting heeft als de tuit van de tube sanitairkit. Zo sluit alles mooi op elkaar aan en krijg je een badkamer met strakke kitvoegen die er professioneel uitzien. De kitspatel houd je in de juiste hoek op de gekitte voeg en trek je in één gelijkmatige, soepele beweging van hoek tot hoek. Zo makkelijk kan het zijn! Ziet het er niet mooi uit, dan heeft je kitafstrijker waarschijnlijk niet de juiste vorm. Vaak worden kitafstrijkers geleverd in een set: probeer er dan een uit te kiezen die beter aansluit op de hoek.
Je moet nu onmiddellijk de voegtape verwijderen. Doe je dit niet meteen, dan heb je de kans dat de sanitairkit opdroogt en je de kit beschadigd wanneer je de tape verwijderd. Vervolgens kun je, als je ergens hebt geknoeid, dat nu nog met een doekje en de afwerkzeep de spetters verwijderen. In het geval dat de kit hiervoor al te hard is geworden kun je het stanleymesje er weer bij pakken om de eventuele restjes te verwijderen.
Nu de kit erop zit wil je dat deze er ook goed op blíjft zitten. Daarom moet je de kit nu goed met rust laten. De droogtijd van de sanitairkit verschilt per merk. Over het algemeen geldt dat je tenminste 24 uur moet wachten voor je weer kunt douchen. Voordat de kit helemaal is uitgehard ben je meestal wel 72 uur verder: raak het tot die tijd dus niet aan!
Hoe lang de nieuwe kit blijft zitten in de badkamer is moeilijk te zeggen. Dit ligt voornamelijk aan hoeveel de kit te verduren krijgt, of hij wel naadloos aangebracht is op schone voegen en waar de kit zich bevindt. De kitnaden van de douche zullen meer te voorduren krijgen dan het bad dat je misschien uiteindelijk maar 12 keer per jaar gebruikt.
We hopen je een duidelijk stappenplan gegeven te hebben om jouw badkamer mee te kitten. Daarbij hopen we je ook wat tips en trucs over kitten geleerd te hebben waar je misschien nog niet van afwist. We wensen je alvast veel succes met het klussen en hopen op het allerbeste eindresultaat!
Wil je meer lezen over het onderhouden van je badkamer? Lees dan onze andere blogs!
Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.