De badkamer is de favoriete plek van allerlei soorten vieze schimmels. Zo kun je in de badkamer te maken krijgen met rode schimmel maar ook zwarte schimmel. Het ziet er niet alleen vies uit: dat is het ook! Zowel rode schimmel als zwarte schimmel is al in kleine hoeveelheden gevaarlijk voor je gezondheid. Het is daarom belangrijk om snel actie te ondernemen! Eerst moet je leren hoe schimmel ontstaat in de badkamer en hoe je het voortaan kunt voorkomen. Vervolgens, als het al in je badkamer zit, ook hoe je het kunt verwijderen. Het liefst op een manier zodat je er voor een lange tijd vanaf bent en de behandeling niet vaak hoeft te herhalen. Lees snel verder hoe je dit doet!
De schimmel kan niet alleen zorgen voor een muffe, vieze geur wat vooral tijdens het douchen niet ect fris ruikt. Het is ook heel gevaarlijk voor je welzijn! Douchen in een badkamer met rode en zwarte schimmel kan zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. Een geluk bij een ongeluk is dat zwarte schimmel, in tegenstelling tot rode schimmel, je wel snel op zal vallen en je er dus op tijd bij kunt zijn. In deze blog ga je alles leren over hoe schimmel ontstaat in de badkamer, hoe je het kunt voorkomen en hoe je het verwijdert.
Allereerst is het belangrijk dat je weet hoe je schimmel in de badkamer kunt herkennen en identificeren. Dit zodat je het niet verwart met eventuele ‘gewone’ viezigheid, van bijvoorbeeld: stof, tandpasta, shampoo etc. Voor beide schimmels geldt dat ze een muffe, vieze geur veroorzaken die je vooral ruikt nadat je hebt gedoucht of in bad bent geweest. Het is dan ook vanzelfsprekend dat je zo snel mogelijk wil weten hoe je badkamerschimmel kan schoonmaken!
De rode schimmel kun je herkennen aan een rode kleur. In de praktijk ziet dit er ook wel uit als geel, oranje of roze. Rode schimmel begint vaak met een hele lichte oranje waas op je tegels. Als je gekleurde tegels hebt – vooral als je rode tegels, oranje tegels of gele tegels hebt – dan zul je het op het begin niet zo snel zien. Ook bij beige tegels en bruine tegels is dit een probleempje. Pas als het in de witte voegen gaat zitten of op de kitranden zie je het meestal pas echt: vooral als je gebruik maakt van gedimde verlichting in de badkamer.
Zwarte schimmel ontstaat echter als kleine zwarte puntjes. Deze groeien dan, als je ze laat zitten, uiteindelijk uit tot zwarte vlekken. Vaak zie je dit helaas ook ontstaan in specifiek kitranden en voegen, al kan het ook op andere plekken ontstaan zoals op de muren en het plafond. Zwarte schimmel ziet er vaak ook uit als groene schimmel. Daarom zijn zwarte tegels en grijze tegels, zowel als groene tegels goed in het verbloemen van de beginstadia van zwarte schimmel.
De rode schimmel, ook wel roze schimmel, oranje schimmel of gele schimmel is een zeer gevaarlijke schimmel. Het wordt dan ook door experts in de gezondheidszorg aangeraden om deze zo snel mogelijk te verwijderen. De wetenschappelijke naam van de schimmel is ‘Serratia Marcescens’. Deze schimmel met een rode kleur kan zorgen voor verschillende lichamelijke klachten. Je kunt onder ander last krijgen van keelontstekingen, oogontstekingen en huidproblemen. Dit wil je niet laten zitten dus!
Als er echt véél schimmel aanwezig is dan kun je het beste een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Het is namelijk niet gezond om de dampen hiervan in te ademen tijdens het schoonmaken. Valt het nog wel mee, dan kun je zelf snel actie ondernemen voordat het uit de hand loopt. Uiteraard wel door te werken met de juiste voorzorgsmaatregelen.
De zwarte schimmel betreft de meest voorkomende schimmel in de badkamer, ook wel bekend onder de wetenschappelijke naam ‘Stachybotrys Chartarum’. Deze schimmel heeft in veel gevallen een voorkeur voor de wanden, het dak en het plafond van de badkamer. Daarbij vind je het ook vaak in hoeken en naden. Het inademen van zwarte schimmel veroorzaakt gezondheidsproblemen onder andere doordat het je longen kan aantasten. Je kunt ook allergische reacties krijgen, hoestbuien en een gevoel van benauwdheid. Het is dus van groot belang dat je ook deze schimmelsoort zeer serieus neemt.
In kleine hoeveelheden kun je zwarte schimmel zelf bestrijden zonder hulp in te schakelen. Werk je echter met grote hoeveelheden dan moeten we je in dit geval ook aanraden om een specialist in te schakelen. Kosten besparen is leuk, maar natuurlijk niet ten koste van je gezondheid!
Zoals we al zojuist hebben verteld zijn er twee verschillende soorten badkamer schimmels die je tegen kunt komen: rode schimmel en zwarte schimmel. Beide ontstaan als gevolg van een te hoge luchtvochtigheid in de badkamer. Daarbij speelt warmte ook een rol. Dit is meestal de oorzaak van een slecht geventileerde badkamer. Wanneer de vochtige lucht na het douchen of na het in bad gaan niet goed wordt afgevoerd dan blijft deze te lang in de badkamer hangen. Dit veroorzaakt een laag condens over de gehele badkamer, met name rondom de douche. Bij een te hoge luchtvochtigheid spreken we van een vochtigheidsgraad van boven de 40 procent.
Voor badkamerschimmels geldt dat absoluut dat voorkomen beter is dan genezen. Je kunt gemakkelijk een aantal maatregelen treffen om de vorming van schimmel in de badkamer te voorkomen.
Het voorkomen van schimmel in de badkamer heeft alles te maken met het voorkomen dat deze te vochtig wordt. We raden daarom aan dat je er voor zorgt dat de oppervlakten in de badkamer goed droog wordt gehouden. Dit kun je doen door na het douchen de douchedeur en douchewanden droog te maken met een trekker of handdoek. Als je een radiator in de badkamer hebt dan kun je deze alvorens het douchen/badderen aanzetten. Hierdoor warmen de muren op waardoor er minder condensatie plaatsvindt.
Zorg ervoor dat er geen beschadigde tegels, voegen en kitranden in de badkamer aanwezig zijn. Schimmels vinden het heerlijk om zich te nestelen in allerlei spleetjes en scheuren. Hier kan de schimmel intrekken waarna het erg lastig te verwijderen is. Vervang dus zo snel mogelijk beschadigde elementen in de badkamer zodra je er tijd voor hebt.
Je kunt de oppervlaktes van je badkamer van bijvoorbeeld hout en beton behandelen met speciale anti-schimmelverf. Deze helpt om schimmelvorming te voorkomen. Eerst moet je wel - met behulp van onze tips - de schimmel uit je badkamer hebben verwijderd.
Weet je zeker dat er in jouw badkamer gebruik gemaakt is van sanitair kit? Er zit namelijk echt een verschil tussen ‘gewone’ kit en sanitairkit. Sanitairkit heeft namelijk schimmelwerende eigenschappen, ook wel een fungicide werking genoemd. Hierdoor blijft schimmel veel langer weg uit de kit dan het geval zou zijn met normale kit.
Nu is het tijd om je te gaan vertellen hoe je rode schimmel en zwarte schimmel verwijderd uit de badkamer. Met deze tips kun je schimmel verwijderen van plafonds, schimmel verwijderen van wanden en schimmel verwijderen uit voegen maar ook schimmel verwijderen van kitranden. Allereerst raden we je echter sterk aan om onze voorzorgsmaatregelen te lezen. Het verwijderen van schimmel kan namelijk zo zijn eigen gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.
We hebben eerder al verteld dat het inademen van de dampen van rode en zwarte schimmel ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Het is daarom van groot belang dat je een aantal voorzorgsmaatregelen neemt om jezelf te beschermen dit zoveel mogelijk te beperken. Daarbij zijn de dampen van bleek en de meeste kant-en-klare schoonmaakmiddelen voor het verwijderen van badkamerschimmels erg agressief en dus ook niet goed voor je gezondheid. Je kunt daarom beter een paar stevige, lange schoonmaakhandschoenen aantrekken (dus niet van die korte, dunne plastic handschoentje) en een gezichtsmasker. Misschien heb je daar nog eentje van liggen die je ooit voor een verbouwing hebt gebruikt. Zonder deze twee voorzorgsmaatregelen mag je niet beginnen! Verder is het een goed idee om een T-shirt en broek met lange mouwen te dragen zodat de schimmelsporen en schoonmaakmiddelen niet in direct contact komen met je huid. Kies hiervoor oude kleding uit waarvan je niet meer van plan bent deze naar buiten te dragen. Je kleding kan als gevolg van de schoonmaakmiddelen beschadigd raken door de aanwezigheid van eventuele bleekmiddelen.
Nu je zelf voorbereid bent, is het tijd om de badkamer voor te bereiden. Dit doe je door ervoor te zorgen dat de badkamer droog is. Vertel dus je huisgenoten ruim van tevoren dat je aan de gang wilt gaan: anders hangen de schimmeldampen om te beginnen al in de lucht. Nu moet je ervoor zorgen dat er sprake is van voldoende ventilatie in de badkamer. Zet alle ramen zo ver mogelijk open zowel als de badkamer deur. Heb je een ventilatierooster, zet dan dit systeem aan. Je kunt nu zo veilig mogelijk aan de slag!
Wil je het liefst een milieuvriendelijk middel gebruiken om de badkamerschimmel mee te verwijderen? Dan kun je eerst proberen om gebruik te maken van een warme sodaoplossing. Deze maak je door zes gram soda te combineren met één liter water. Dit mengsel kun je in een spuitfles gieten en vervolgens kun je het royaal over de met schimmel aangetaste gebieden spuiten. Je laat het dan minstens een halfuur met rust. Daarna spoel je het schoon met water en natuurlijk droog je het dan ook af. Het voordeel van dit milieuvriendelijke middel is dat je niet te maken krijgt met nóg meer giftige dampen van een chemisch schoonmaakmiddel. Het nadeel is dat je het risico loopt dat het niet agressief genoeg is waardoor de schimmel terug kan komen. Hecht je veel waarde aan milieuvriendelijke oplossingen, dan is het uiteraard wel eerst het proberen waard. Je kunt natuurlijk ook de behandeling herhalen als het de eerste keer niet werkt of gewoon voor de zekerheid.
De meeste hardnekkige schimmelvlekken zijn niet bestand tegen de kracht van bleek. Bleekmiddel is een agressief middel waarmee je effectief schimmels kunt verwijderen. Je maakt een sopje met bleek door 25 milliliter water te mengen met één liter water. Vervolgens dep je met een spons op de schimmelplekken. Dit laat je volledig opdrogen zodat de schimmel verdwijnt en dan afnemen met een natte en dan een droge doek.
Voor het verwijderen van schimmels in de badkamer zijn er ook speciale badkamerschimmel reinigingsmiddelen beschikbaar. Hiermee maak je de beste kans om op zelfstandige wijze rode schimmel te verwijderen uit de badkamer zowel als zwarte schimmel. Het is een zeer agressief chemisch goedje waar je goed mee op moet passen. Bekijk de instructies op de verpakking om er zeker van te zijn dat je de schimmel met de juiste aanpak verwijderd. Vaak geven deze producten aan dat deze producten voor een bepaalde minimale tijd moeten intrekken voordat je ze moet afspoelen. Maak de oppervlaktes na het schoonmaken weer goed droog.
Wist je dat een stoomreiniger tot wel 99% van de bacteriën kan doden? Het is daarom een prima oplossing om schimmel in de badkamer mee te verwijderen. Je moet er wel voor zorgen dat je dit met een uitgestrekt arm doet zodat je zo min mogelijk van de damp over jezelf heen krijgt tijdens het schoonmaken. Uiteraard geldt voor deze tip dat je dit niet zonder een gezichtsmasker mag doen en dat je het daarna goed droog moet maken.
Helaas wint de schimmel soms en lukt het niet om deze te verwijderen. In dit geval is de schimmel te diep doorgedrongen in het materiaal en ligt het niet alleen op de oppervlakte meer. Dit gebeurt vaak met poreuze materialen zoals gipsplaten en plafondtegels. Jammer genoeg zit er dan niets anders op dan deze te vervangen.
We hopen je middels deze blog voldoende geleerd te hebben over badkamerschimmels. Als het goed is weet je nu alles over hoe je rode en zwarte schimmel kunt herkennen in de badkamer, zowel als voorkomen en schoonmaken. We wensen je veel succes met het klaren van deze vervelende klus!
Wil je meer lezen over het onderhouden van je badkamer? Lees dan onze andere blogs!
Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.