Je badkamer is dagelijks onderhevig aan vocht op de meubels, de vloer en de muur dus moet deze vaak schoongemaakt worden. Hoe kun je de badkamer eigenlijk het beste schoonmaken? We vertellen er alles over, dus lees zeker door!
De badkamer is meestal een prijzige langetermijninvestering. Om ook daadwerkelijk lang van je badkamer te kunnen genieten is het van belang deze regelmatig schoon te maken. Schimmel, kalkaanslag en vuil zijn hardnekkige tegenstanders die het onmogelijk lijken te maken om een badkamer langer dan een paar dagen echt schoon te houden. Daarnaast bestaat het interieur van de badkamer uit verschillende materialen, elk met hun eigen instructies bij het onderhoud en welke middelen zijn toegestaan. Hoe kun je het beste de tegels reinigen van schimmel en aanslag? En het sanitair? En vervelende hoekjes waar telkens stof en ander vuil zich ophoopt? We delen enkele tips!
Voordat je begint met schoonmaken is het van belang het raam of, wanneer deze er niet is, de deur open te zetten om te ventileren. Dit is van belang aangezien je bij het schoonmaken met verschillende chemicaliën werkt, wat niet erg bevorderlijk voor je gezondheid is. Probeer dus te allen tijde ventileren. Draag ook schoonmaakhandschoenen om te voorkomen dat je handen onnodig in contact komen met schoonmaakmiddel. Het sanitair bestaat vaak uit verschillende materialen, elk met hun eigen richtlijnen wanneer het aankomt op het onderhoud. Zorg dan ook voordat je begint met schoonmaken dat je van elk materiaal weet wat wel en niet kan.
Wanneer je je douchecabine niet regelmatig schoonmaakt zul je al snel last krijgen van schimmels en zwarte randen. Benieuwd hoe je de douchecabine het beste kunt onderhouden? Lees dan dit blog waar we hier uitgebreid op ingaan. Vergeet ook het doucheputje niet! Ook over het onderhouden van het doucheputje hebben we een blog geschreven. Wil je je badkuip reinigen? Dit kun je eenvoudig doen door een sopje met schoonmaakazijn 10 tot 20 minuten in te laten werken in de badkuip. Spuit het vervolgens schoon met water en doe het af met een microvezeldoek. Net als de douche en het bad is de wastafel onderhevig aan veel gebruik. Hoe je deze moet schoonmaken hangt af van het materiaal van de wastafel. We gaan uitgebreid in op het onderhouden van de wastafel in dit blog.
De wc kun je reinigen door toiletreiniger onder de rand te spuiten. Terwijl je deze laat intrekken reinig je de bril en de toiletpot met allesreiniger, waarna je deze afdoet met een vaatdoek. Poets de rand en de binnenkant van de pot na met de toiletborstel en trek door. Je kunt hierbij de toiletborstel in het stromende water houden om deze af te spoelen. Heb je last van kalkaanslag? Vul hiervoor een lege spuitfles met kokend water, vermengd met een scheut azijn. Spuit dit over de kalkaanslag en laat het een kwartier intrekken. Hierna kun je de vlekken afnemen met een doek en een sopje. Kalkaanslag voorkomen is echter beter dan het telkens schoonmaken! Lees hier tips over het voorkomen van kalkaanslag in de badkamer.
Blinkende tegels hebben een enorm effect op de badkamer. Wederom is schoonmaakazijn hierbij je vriend! Vul een lege spuitfles met water en een scheutje schoonmaakazijn en spray dit over de tegels. Laat het een half uur intrekken en boen alle tegels schoon met de gele zijde van een schuursponsje. Ook voor de voegen is water in combinatie met schoonmaakazijn een wondermiddel. Spuit de voegen in met dit mengsel en laat het ook hierbij een half uur intrekken. Ga vervolgens over de voegen heen met een spons of borstel en spoel het hierna schoon. Dit kan dus prima met de tegels gecombineerd worden! Dweil de vloer met dit wondermiddel en gebruik eventueel een klein, vochtig doekje om de lastige hoekjes schoon te maken.
Mocht dit niet voldoende zijn voor de voegen, kies er dan voor deze schoon te maken met bleekmiddel en water. Trek hierbij oude kleding aan en vergeet de ramen en deuren niet open te zetten! Bleek is een sterk middel. Meng water met een scheut bleek en breng dit bleekwater met een tandenborstel aan op de voegen. Laat het even intrekken en spoel het hierna af met water. Let er hierbij op dat er geen bleek achterblijft op de tegels, de vloer of de badkamermeubels. Pas ook op bij de kitranden; bleek kan siliconenkit namelijk aantasten.
Je bent nu op de hoogte hoe je je badkamer het beste schoon kunt houden. Wil je meer lezen over het onderhoud van de badkamer? De Keuringsdienst voor Wonen deelt veel tips en interessante achtergrondinformatie in hun artikel over het onderhouden van de badkamer en het toilet.
Wil je meer lezen over het onderhouden van je badkamer? Lees dan onze andere blogs!
Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.