Natuursteen in de badkamer schoonmaken in 4 snelle stappen

Natuursteen in de badkamer schoonmaken in 4 snelle stappen

Door Nicole

Heb je gekozen voor natuursteen in de badkamer? Dan heb je een uitstekende keuze gemaakt! Natuursteen in de badkamer is niet alleen chic en elegant; het heeft ook een rustgevend effect. Dit maakt dat natuursteen enorm populair is in de badkamer en deze populariteit over het verloop van jaren steeds blijft toenemen. Het prachtige materiaal komt echter niet met alléén maar voordelen: natuursteen vergt namelijk iets meer onderhoud dan de meeste veelvoorkomende materialen in de badkamer. Hoe je het natuursteen in jouw badkamer het beste onderhoud en meer ontdek je in deze blog. Lees snel verder!

Het spreekt voor zich dat de materialen die zich in jouw badkamer bevinden vaak vochtig worden. Dit gebeurt natuurlijk tijdens het douchen en/of het nemen van een bad. Hierdoor kan binnen korte tijd kalk ontstaan, maar ook vuil en schimmel. Probeer je dit op de verkeerde manier schoon te maken, dan kun je per ongeluk schade aanrichten aan het materiaal. Je kunt dit echter zeer makkelijk voorkomen als je weet wat je doet. In de praktijk ben je niet veel langer mee bezig met het schoonmaken van natuursteen ten opzichte van andere materialen. Het verschil ligt voornamelijk in de schoonmaakmiddelen die je gebruikt en de aanpak. Laat je daarom ook zeker niet afschrikken als je nog jezelf aan het oriënteren bent. Het verschil ligt namelijk voornamelijk in de aanpak. In deze blog ontdek je alles over het belang van natuursteen juist onderhouden en hoe je dit het beste doet.

Waarom is het belangrijk om natuursteen regelmatig te reinigen?

Natuursteen komt van oorsprong recht uit de natuur: vandaar natuurlijk ook de benaming die het heeft gekregen. Omdat het dus een natuurlijk materiaal betreft, bevat het imperfecties. Deze imperfecties bestaan in de vorm van kleine groeven en oneffenheden. Op het uiterlijk van het materiaal heeft dit geen invloed: het staat niet lelijk, het zorgt alleen voor een matte uitstraling. In het geval van gepolijste natuursteen zijn de oneffenheden afgevlakt om het glanzend te maken. Echter is in de praktijk ook gepolijst natuursteen nooit helemáál glad.

Dit betekent dat in de kleine oneffenheden van zowel gepolijste als ongepolijste natuursteen zich vuil op kan hopen. Onder andere kalkaanslag en zeepresten komen hier vast in te zitten. Dat klinkt niet fris of hygiënisch, maar het kan nog erger: er kan ook rode en zwarte schimmel in ontstaan. Dit laatste kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Het is daarom verstandig om natuursteen wekelijks te reinigen en dit zo min mogelijk over te slaan. Op deze manier krijgen kalk, zeepresten en schimmel niet de kans om uit te groeien tot een hardnekkig probleem.

Beschermen van het natuursteen in de badkamer

Voorkomen is beter dan genezen: als je voor een langere tijd waar wilt hebben voor je geld dan onthoudt je dit motto goed. Je kunt het onderhouden van het natuursteen in je badkamer gemakkelijker maken voor jezelf door dit te laten impregneren. Dit houdt in dat er een olie- en waterafstotend beschermlaagje op de natuursteen tegels wordt aangebracht. Hierdoor wordt het materiaal beter bestand tegen de dagelijkse activiteiten die plaatsvinden in de badkamer. Je moet de beschermlaag regelmatig vernieuwen om zeker te zijn van een juiste werking. In een ‘natte ruimte’ zoals de badkamer moet dit minstens ééns per jaar gebeuren. Veel fabrikanten raden echter aan dit tweemaal per jaar te doen.

Zo moet je natuursteen NIET schoonmaken

Het laatste dat je wilt wanneer je zoveel tijd, geld en moeite in jouw natuursteen hebt gestopt dat je dit per ongeluk tijdens het schoonmaken beschadigd. Natuursteen is namelijk een zeer gevoelig materiaal, in verhouding tot bijvoorbeeld keramiek. Het heeft zoals we zojuist in de vorige alinea al hebben benoemd dus een beschermlaag nodig. Maar ook hier moet voorzichtig mee om worden gegaan. Je wilt deze immers niet vaker dan ééns per jaar moeten laten vervangen. Wij hebben daarom een aantal dingen voor je op een rijtje gezet die je het beste kunt vermijden wanneer je natuursteen wilt schoonmaken.

Gebruik geen zuur of bijtende middelen op natuursteen

Veel natuursteen soorten bevatten kalk. Dit betekent dat je geen anti-kalk schoonmaakmiddelen met zuur kunt gebruiken. Je zult hierdoor doffe plekken krijgen in het natuursteen oppervlak. Zulke witte vlekken op natuursteen in de badkamer vinden is natuurlijk zonde. Je kunt bepaalde harde steensoorten, zoals graniet, wél veilig reinigen met behulp van zure middelen. Het is echter voor de gemiddelde persoon lastig om te bepalen of dat wel het geval is. In de volksmond wordt ‘graniet’ ook gebruikt om allerlei andere natuursteen soorten aan te duiden. Hieronder vallen onder andere basalt, gabbro en dioriet. Deze gesteentes hebben een heel andere chemische samenstelling dan echt graniet en zijn juist weer niet bestand tegen zure schoonmaakmiddelen.

De volgende zure & bijtende schoonmaakmiddelen kun je om zeker te zijn beter volledig vermijden:

  • Ieder anti-kalk middel
  • Chloor & ammonia
  • Gootsteenontstopper
  • Ovenreiniger
  • Azijn
  • Zoutzuur
  • Het sap en zuur van citroenen & sinaasappels
  • Wijn en koolzuurhoudende dranken

Gebruik geen schuurspons op natuursteen

Natuursteen is enorm duurzaam en het is keihard. Toch is het oppervlakte gevoelig voor beschadigingen op het gebied van schurende bewerkingen. Je kunt daarom beter geen schuursponzen gebruiken voor het schoonmaken van natuursteen. Of, dit mag wel, maar dan moet je exclusief gebruik maken van de zachte kant en de spons nóóit omdraaien. Beter is het om volledig het risico te vermijden en een volledig zachte spons aan te schaffen.

Gebruik geen heet water op natuursteen

Je moet ééns per jaar de beschermlaag op je natuursteen in de badkamer vervangen. Natuurlijk heb je geen zin om dit vaker te doen: wij kennen persoonlijk geen mensen die zo met hun geld willen smijten. Daarom kun je maar beter weten wat je moet vermijden: zoals heet water. Wanneer de beschermlaag in contact komt met heet water zul je hier minder lang plezier van hebben. Laten we duidelijk zijn: warm water vormt geen groot probleem, maar kokend water wel. Je kunt dus beter geen kokend water gebruiken om je natuursteen badmeubels zoals de fontein te desinfecteren.

Welke schoonmaakmiddelen zijn geschikt voor natuursteen?

Oké, het lijkt alsof je werkelijk niets mag gebruiken voor het schoonmaken van het natuursteen in de badkamer. We begrijpen het, want we zijn als samenleving goed gewend geraakt om te rekenen op agressieve schoonmaakmiddelen. Deze zijn het meest efficiënt, toch? In veel gevallen geven agressieve schoonmaakmiddelen ons het snelste en vaak het beste resultaat. Dit is voor natuursteen dus niet het geval. Gelukkig zijn er nog voldoende milde, maar toch effectieve schoonmaakmiddelen met een lage pH-waarde op de markt.

Met de volgende schoonmaakmiddelen kun je veilig het natuursteen in de badkamer kunt schoonmaken zonder in het proces beschadigingen te veroorzaken:

  • Milde zeep (bijvoorbeeld natuursteen goudzeep)
  • Grano Wash
  • HG natuursteen badkamer reiniger
  • Zachte spons en doek

In 4 stappen natuursteen in de badkamer schoonmaken

Het schoonmaken van natuursteen is lang niet moeilijk of langdurig als dat je misschien denkt. Je hebt het eigenlijk al binnen een paar simpele stappen zo geklaard. Laat je dan ook niet intimideren door het aantal stappen dat we je voorleggen: iedere stap is zo gedaan. Je kunt dit stappenplan gebruiken om natuursteen tegels schoon te maken, maar ook voor het schoonmaken van een natuursteen wastafel. Voor het beste resultaat voer je dit stappenplan minstens ééns per week uit. Als je er de tijd voor kunt vinden dan is tweemaal natuurlijk nog beter!

Stap 1: Verzamel de benodigdheden

Voordat je begint met schoonmaken kun je het best alle benodigdheden alvast klaar hebben liggen. Als je badkamer zich boven bevindt is het zó vervelend om hier steeds de trap op en af voor te moeten lopen. Verzamel een emmer met lauwwarm water, een milde zeep, een zachte spons en een zachte en schone droge doek. Voeg alvast de zeep toe aan de emmer voordat je de badkamer in gaat. Dat is wel net zo handig en het scheelt je weer spullen om heen en weer te sjouwen.

Stap 2: Schoonmaken met spons en sop

Reinig het natuursteen met de zachte spons. Zorg ervoor dat je zorgvuldig bent zodat de natuursteen zoveel mogelijk profijt heeft van de tijd die je hebt weggelegd om het schoon te maken. Een beetje goed poetsen is dus niet verkeerd.

Stap 3: Zeepresten verwijderen

Wanneer je de zeepresten niet (goed) verwijderd kan het lijken alsof er witte vlekken op het natuursteen zitten. Spoel de spons een aantal keren goed uit onder de kraan zodat er geen zeepresten meer op zitten. Vervolgens maak je deze goed nat en neem je alle oppervlaktes af totdat er geen zeepwater meer vanaf komt. Maak tussendoor de spons nog eens schoon zodat hier geen zeepresten opzitten.

Stap 4: Goed afdrogen

Nu het natuursteen schoon is en er geen zeepresten meer op zitten moet je het afdrogen met een droge, schone doek. Zoals we eerder hebben besproken heeft het geen positief invloed op de hygiëne wanneer er water in het poreuze oppervlakte van de natuursteen blijft zitten. Dit geldt dus ook voor een douche met wanden van natuursteen tegels. Maak dus de wanden en eventueel ook de natuursteen vloertegels goed droog na het douchen. Kijk ook eens hier voor meer tips over het schoonmaken van een natuursteen vloer.

Kalkaanslag verwijderen van natuursteen

Het verwijderen van kalkaanslag op natuursteen klinkt vrijwel onmogelijk. Veel natuursteen bestaat voor een significant gedeelte uit kalk. Hierdoor brengen de middelen waarvan je gewend bent dat ze effectief kalk verwijderen schade aan. Wat kun je dan doen als er een laagje kalk op je natuursteen tegels zit? Er zijn gelukkig een aantal veilige schoonmaakmiddelen op de markt om kalkaanslag van natuursteen mee te verwijderen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van het schoonmaakmiddel ‘Grano Wash’ of HG natuursteen cement- en kalksluier verwijderaar. Beide middelen bevatten geen schadelijke zuren of bijtende bestandsdelen. Lees hier ook onze blog over hoe je kalkvorming in de toekomst kunt voorkomen.

Schade aan het natuursteen in de badkamer, wat nu?

Heb je voordat je deze blog had ontdekt per ongeluk al schade aangebracht aan het natuursteen? Bijvoorbeeld omdat je gebruik hebt gemaakt van azijn of chloor om mee schoon te maken? In dit geval kun je beter de hulp van een professional inschakelen in plaats van zelf een oplossing uit te proberen die je online hebt gevonden. Zo ben je er zeker van dat het probleem wordt verholpen in plaats van dat je riskeert meer schade aan te richten.

Ik heb iets schadelijks laten vallen op het natuursteen, help!

Ongelukken gebeuren nu eenmaal, hoeveel we ook ons best doen. Wanneer je per ongeluk iets schadelijks over het natuursteen hebt laten vallen dat voor vlekken zou kunnen zorgen kun je het beste het volgende doen. Als eerst pak je een schone, droge doek om de vlek voorzichtig mee weg te deppen. Vervolgens maak je het oppervlakte schoon volgens ons stappenplan. Heeft de vlek te lang de kans gekregen om in te trekken en is er een permanente vlek ontstaan? Dat is erg vervelend, maar helaas kun je hier zelf niets meer aan doen. In dit geval moet het natuursteen worden gerenoveerd door een professional door het opnieuw te laten polijsten.

Onderhoud van het natuursteen in de badkamer: samenvatting

De blog is inmiddels al vrij lang geworden. Daarom geven we je voor het gemak even een korte samenvatting van wat je precies allemaal concreet moet doen:

Minstens één keer per week maak je de badkamer schoon volgens het stappenplan. Ook zorg je er minstens één keer per jaar voor dat het natuursteen opnieuw geïmpregneerd wordt. Heb je er de tijd voor? In beide gevallen geldt dat tweemaal je het beste resultaat oplevert.

Meer lezen

Wil je meer lezen over het onderhouden van je badkamer? Of misschien juist tips over de mogelijkheden om deze in te richten? Lees dan onze andere blogs!

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.