Waterontharders worden steeds vaker gebruikt in Nederlandse huishoudens. Maar waarom eigenlijk? Wat is het voordeel van een waterontharder? En hoe werkt het? In dit artikel lees je alles over waterontharders.
Allereerst: wat is hard water en wat maakt water hard? Hard water is water dat veel kalk bevat; iets dat in Nederland helaas veel voorkomt. Kalk is een natuurlijk mineraal dat in de grond zit. Wanneer het water door de grond stroomt, komt er kalk in het water terecht. En water met veel kalk zorgt uiteraard sneller voor kalkaanslag. Kalkaanslag is vervelend; het zorgt voor witte aanslag op je sanitair, in je koffiepot en in je kraan. Het maakt je sanitair minder hygiënisch, wat dus niet bepaald goed voor je gezondheid is. Ook kan het ervoor zorgen dat je koffie minder lekker smaakt en dat je wasgoed niet schoon wordt.
Een waterontharder zorgt ervoor dat er minder kalk in het water zit. Kalk is een mineraal dat zich ophoopt in leidingen en apparaten, waardoor ze minder goed werken. Het waterontharder zuigt het kalk uit het water. Zo krijg je zacht water: water met weinig kalk, wat beter is voor je sanitair omdat er minder kalkaanslag ontstaat. Een bijkomend voordeel is dat zacht water ook beter is voor de gevoelige huid.
Waterontharders werken door het water te filteren met ionenwisselaars. Ionenwisselaars zijn kleine korrels die elektronen uit het water halen. De kalk in het water is positief geladen, dus de ionenwisselaars halen deze positief geladen ionen uit het water. Het water dat uiteindelijk uit de machine komt, is dus zachter. Waterontharders hebben een tank waarin de ionenwisselaars zitten. Het water dat door de machine gaat, wordt in de tank gebufferd. Dit zorgt ervoor dat de ionenwisselaars langer meegaan. De tank moet desondanks soms worden geleegd en opnieuw bijgevuld worden met zout. Zout brengt namelijk nieuwe ionenwisselaars in de tank.
Ook bestaan er magneetontharders die je op de leiding plaatst. Deze verwijderen de kalk niet, maar veranderden de samenstelling waardoor het water zachter wordt. Over het algemeen worden magneetontharders wel als minder effectief gezien als waterontharders.
Kalkaanslag is een groot probleem in badkamers en het is dan ook belangrijk om dit probleem aan te pakken. Schoonmaakmiddelen bevatten veel chemische stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Door minder schoon te maken, kunnen we de impact op het milieu sterk verminderen. Kalkaanslag is daarnaast verantwoordelijk voor een groot deel van de waterverspilling in ons land. Het kost veel namelijk veel water om kalkaanslag te verwijderen.
Het zal duidelijk zijn dat het een goed idee is om voor een waterontharder te kiezen:
Wil je meer lezen over badkamers? Bekijk dan onze andere blogs:
Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.