Welk montagemateriaal wordt veel gebruikt in de badkamer?

Welk montagemateriaal wordt veel gebruikt in de badkamer?

Door Tom

Het is niet moeilijk om zelf je sanitair te installeren in de badkamer. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten en waar je rekening mee moet houden, maar met een beetje voorbereiding is het een klus die je in de meeste gevallen makkelijk aan kunt. We vertellen je in dit artikel graag alles over het montagemateriaal dat je waarschijnlijk nodig zult gaan hebben.

Allereerst: hoe pak je het installeren van sanitair eigenlijk het beste aan? Ten eerste is het belangrijk om te weten wat voor soort sanitair je wilt gaan installeren. Er zijn twee hoofdtypen sanitair: waterdicht en niet-waterdicht. Waterdicht sanitair is beter bestand tegen vocht en is dus geschikt voor gebruik in de badkamer. Niet-waterdicht sanitair is minder bestand tegen vocht en is daarom beter geschikt voor gebruik in andere ruimtes, zoals de keuken of het toilet.

Als je weet welk type sanitair je wilt gebruiken, is het tijd om te bedenken wat voor soort materialen je nodig hebt. Er zijn twee hoofdsoorten materialen: porselein en keramiek. Porselein is een kostbaarder materiaal, maar keramiek is makkelijker om mee te werken. Als je niet zeker weet welk materiaal je wilt gebruiken, is het verstandig om een professional om advies te vragen. Als je alle materialen hebt, is het tijd om de juiste montagematerialen aan te gaan schaffen.

Belangrijke montagematerialen in de badkamer

Voorbeelden van montagematerialen die vaak gebruikt worden in de badkamer zijn:

  • Glijmiddel. Dit zorgt ervoor dat de onderdelen van de badkamer soepel op elkaar aansluiten.
  • Montagelijm. Deze lijm is nodig om de onderdelen van de badkamer stevig aan elkaar te kunnen lijmen.
  • Montageband. Deze band wordt gebruikt om de onderdelen van de badkamer aan elkaar te bevestigen.
  • Montageplaat. Deze plaat wordt gebruikt om de onderdelen van de badkamer vast te zetten.
  • Voegmortel. Een speciale mortel die gebruikt wordt om tegels aan elkaar te voegen. Voegmortel wordt aangebracht tussen twee tegels en hardt uit wanneer het in contact komt met water. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zodat je de voegen kunt laten matchen met de kleur van de tegels.
  • Siliconenkit. Een elastische, waterdichte kit die gebruikt wordt om tegels waterdicht te maken. Het wordt aangebracht in de voegen tussen de tegels en vormt een elastische, waterdichte seal. Siliconenkit is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zodat je de voegen kunt laten matchen met de kleur van de tegels.
  • Tegellijm. Een kleefstof die gebruikt wordt om tegels aan elkaar te lijmen. Lijm wordt aangebracht op de achterkant van de tegel en wordt hard wanneer het in contact komt met water. Lijm is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zodat je de voegen kunt laten matchen met de kleur van de tegels.

Benieuwd hoe je erachter kunt komen welk montagemateriaal je aan moet schaffen? Vaak kun je door handleidingen en online tutorials te volgen of door blogs te lezen een goed idee krijgen wat je nodig zult hebben om jouw sanitair te installeren. Bij twijfel kun je beter contact opnemen met een expert.

Meer lezen

Wil je meer lezen over badkamers? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.