5 tips voor een stijlvolle badkamer

5 tips voor een stijlvolle badkamer

Door Roy

Een badkamer inrichten kan best lastig zijn. Er zijn veel verschillende stijlen; welke past het beste bij jou? En hoe richt je een badkamer überhaupt praktisch in? Om jou te helpen keuzestress te voorkomen zetten we hier onze tips op een rij voor een stijlvolle, praktische badkamer.

Bij het samenstellen van een badkamer zijn er veel dingen om rekening mee te houden: de indeling, de manier van verwarmen, toiletten, baden, douches, wastafels, badkamermeubels, kranen, spiegels… Deze wirwar aan items die allemaal jouw aandacht vragen maken het lastig om het overzicht te bewaren en er een stijlvol, praktisch geheel van te maken. We delen daarom vijf tips, waarbij we beginnen bij de basis van de badkamer tot aan de fijne details. Lees dus zeker door!

Back to basics: de indeling van de badkamer

Wanneer je je badkamer stijlvol wilt samenstellen is de indeling van de badkamer erg belangrijk. Waar alles staat heeft namelijk een enorme invloed op het eindresultaat! Houd je bijvoorbeeld de huidige indeling aan, of ben je bereid leidingen te gaan verleggen? Houd er rekening mee dat hier al gauw aanzienlijke kosten bij komen kijken; zeker wanneer je de hoofdleiding wilt gaan verleggen. Het verleggen van de leidingen stelt je echter wel in staat de badkamer helemaal in te richten hoe jij het wilt. Wil je van een bad dat tegen de muur staat naar een vrijstaand bad? Of wil je een ruime inloopdouche? Twee stijlvolle opties die we tegenwoordig vaak terugzien en die zeker een gevoel van luxe uitstralen! Welke je ook kiest, in beide gevallen vereisen ze dat je al met de indeling en het eventuele verleggen van de leidingen hier rekening mee houdt. Zorg er bij het maken van de indeling uiteraard ook voor dat er voldoende bewegingsruimte is; niets is vervelender dan een badkamer waarin je niet de ruimte hebt om lekker te kunnen bewegen en om de objecten comfortabel te kunnen gebruiken. Houd hierbij rekening met de openingsrichting van de deur en de ramen.

Verwarming en verlichting

Ook belangrijk in een vroeg stadium van het samenstellen van je stijlvolle badkamer zijn verwarming en verlichting. Ga je bijvoorbeeld voor een radiator of vloerverwarming? Elektrisch of op de cv? Dit zijn zaken die je moet bepalen voordat je begint met verbouwen. Benieuwd hoe je de juiste verwarming kiest voor je badkamer? In dit blog vertellen we er alles over! Wist je dat infrarood warmtelampen tegenwoordig ook een prima betaalbare optie zijn voor de badkamer of in de douche? Dit systeem verwarmt alleen personen en objecten, waardoor er geen luchtcirculatie ontstaat. Daarnaast zijn deze lampen heerlijk warm en zijn ze bij uitstek geschikt om pijntjes te verlichten. Lees hier meer over de voordelen van warmtelampen. Naast verwarming is ook verlichting enorm belangrijk voor de sfeer in de badkamer. Je wilt natuurlijk geen verlichting die te sterk is, maar het is ook van belang dat er overal voldoende verlichting is. Zeker bij de wastafel, waar je je haren doet en je je make-up verzorgt. Ook zijn er enkele veiligheidsvoorschriften waar je rekening mee moet houden, zoals de IP-waardes van je lampen. Dit staat voor de mate waarin je lampen bestand zijn tegen vocht. Lees er alles over in ons blog over verlichting in de badkamer.

Welke materialen en kleuren?

Om je stijl naar keuze er echt uit te laten komen zijn de materialen en kleuren die je kiest voor in je badkamer enorm belangrijk. Hoe moeten de vloeren en muren eruit zien? Welk soort tegels kies je, of ga je voor betonstuc? En welke kleur moeten de vloer en de muren zijn? Om hier antwoord op te krijgen is het van belang zelf op onderzoek uit te gaan naar stijlen die jou aanspreken. Wil je een landelijke badkamer? Ga dan voor strakke, lichte (meestal grijze) tegels en combineer dit met warme houtkleuren in de meubels. Gaat je voorkeur uit naar een vintage badkamer? Dit effect wordt juist gerealiseerd door een mooie combinatie van kleuren en een slim gebruik van tegels in combinatie hout of behang en antiek-ogende patronen. Of wil je een minimalistische badkamer? Wellicht dat betonstuc op de muur de perfecte optie is, in combinatie met een strakke vloer. De mogelijkheden zijn enorm en alleen jij kunt aanvoelen welke stijl het beste bij je past. Dat is tenslotte waar een stijlvolle badkamer om draait; het uitdragen van één stijl die terugkomt in alle elementen van de badkamer.

Je badkamer stijlvol inrichten

Afhankelijk van de stijl die je gekozen hebt, heb je een indicatie hoe je je badkamer het beste kunt inrichten. We raden dan ook aan om naar inspiratiewebsites te gaan voor badkamers in jouw stijl naar keuze. Dit helpt je een goed beeld te krijgen van alle mogelijkheden bij het inrichten van je badkamer. Bepaal ook of je voor een badmeubelset of losse meubels gaat; dit heeft veel invloed op het proces om je badkamer in te richten. Bij een badmeubelset sluiten alle elementen bijvoorbeeld perfect op elkaar aan, waardoor je qua stijl een eenduidige oplossing hebt voor de opbergruimte en de wastafel. Ga je zelf aan de slag met losse meubels? Zorg er dan voor dat deze qua materialen in het palet van jouw stijl vallen. Zo zullen warme houtsoorten in een minimalistische badkamer een landelijk effect creëren. Wil je echter bij een minimalistische stijl blijven? Vaak staan meubels die uit niet meer dan een ijzeren frame met enkele laden of panelen hier erg goed bij. Ook zien lichte kleuren er vaak mooi uit in dergelijke badkamers.

De puntjes op de i

Om jouw stijl naar keuze echt eruit te laten komen zijn ook de details enorm belangrijk. Neem bijvoorbeeld de kraan; een gouden kraan zal waarschijnlijk afbreuk doen aan een minimalistische badkamer, maar perfect aansluiten op een vintage badkamer. Of wat dacht je van de spiegel? Waar een vierkante spiegel zonder rand in principe in elke badkamer wel mooi staat, is dit nog wel de beste oplossing voor een strakke, moderne badkamer. Ligt je voorkeur bij een klassieke stijl? Overweeg dan een ronde spiegel met gouden- of zwarte rand. Planten zijn eigenlijk in elke stijl badkamer mooi en kunnen dan ook geplaatst worden zonder dat je bang hoeft te zijn afbreuk te doen aan de stijl van je badkamer. Houd wel rekening met de hoeveelheid planten; waar een minimalistische badkamer genoeg heeft aan slechts enkele planten, is bij een natuurlijke badkamer een enorme hoeveelheid groen ideaal. Ook qua accessoires zijn de mogelijkheden eindeloos; welke stijl je ook voert in je badkamer, de kleinste accessoires zijn ongetwijfeld beschikbaar in deze stijl. Ook hier is het gebruiken van inspiratieplatforms zeker aan te raden om je op ideeën te brengen; zeker doen dus!

Meer lezen

Wil je meer lezen over badkamerstijlen? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.