Welke afmetingen van een douche zijn geschikt voor jouw badkamer?

Welke afmetingen van een douche zijn geschikt voor jouw badkamer?

Door Jens

Ben je op zoek naar een nieuwe douche? Het is dan natuurlijk belangrijk dat deze precies aansluit op de grootte van je badkamer. Een te grote douche zal echter niet passen en van een te kleine zul je waarschijnlijk spijt krijgen. Hoe kies je het juiste formaat voor je douche?

Zoals je wellicht al wel zult weten zijn er verschillende soorten douches, te weten douchecabines en inloopdouches. Een douchecabine wordt gekenmerkt doordat dit een afgesloten cabine is die op een douchebak geplaatst wordt. Een voordeel aan deze optie is dat de warmte en vocht in de cabine blijven, echter oogt een douchecabine nogal massief vergeleken met een inloopdouche en is er een opstapje. Een inloopdouche is in feite niets meer dan een douchewand die direct op de vloertegels staat, waardoor er geen drempels zijn. Dit oogt ruimtelijk en stijlvol, echter is je badkamer bij deze optie meer onderhevig aan vocht. Uiteraard zijn er ook bad-douchecombinaties, waarbij het douchegedeelte wordt afgeschermd met een douchegordijn of douchescherm. Dit komt vaak voor in kleine badkamers, echter zorgt deze optie er voor dat de badkamer er juist nog kleiner uitziet. Ook zal het vocht zich ondanks het douchegordijn hechten op de badkamerspiegel, de muren en de plafonds. Dit maakt een douchecabine of inloopdouche in de meeste gevallen een superieure keuze ten opzichte van bad-douchecombinaties. We zetten daarom hieronder alleen de aandachtspunten uiteen voor deze twee opties.

Hoe kies je het juiste formaat douchecabine?

Douchecabines zijn een populaire keuze in badkamers omdat ze waterdicht zijn en omdat de warmte tijdens het douchen in de douchecabine blijft hangen. Dit zorgt ervoor dat het lekker warm is in een douchecabine, ook wanneer je niet direct onder de waterstraal staat. Daarnaast blijft ook al het water in de cabine, waardoor je badkamer niet onderhevig is aan vocht en waterdamp. Dit zorgt ervoor dat je je badkamer minder intensief hoeft te onderhouden om schimmelvorming en dergelijke tegen te gaan. Een douchecabine wordt geplaatst op een douchebak, waarbij je de keuze hebt deze in de vloer in te bouwen of op de tegels te plaatsen waarbij er een instap ontstaat. Een douchebak met instap kan een minder aantrekkelijke optie zijn voor gebruikers op leeftijd of met mobiliteitsklachten. Houd hier los van het formaat dus zeker rekening mee!

Omdat douchecabines in vele afmetingen verkrijgbaar zijn is er in principe voor elke badkamer wel een te vinden. Grote douchecabines zijn veelal rond de 160 x 100 centimeter, waar kleine douchecabines al beginnen bij 80 x 80 centimeter. Dit biedt een breed bereik aan maten waar je uit kunt kiezen. Wat je op weg zou kunnen helpen is dat een standaard douchecabine 90 x 90 centimeter is. Heb je een badkamer van een gemiddeld formaat (negen vierkante meter)? Dan zou een douchecabine rond de 90 x 90 centimeter een geschikt formaat moeten zijn. Houd rekening met hoe de deur opent van de douchecabine! Je wilt uiteraard voorkomen dat je de deur lastig kunt openen doordat er hier te weinig ruimte voor is. Heb je weinig ruimte zou het daarom een aantrekkelijke optie kunnen zijn om een douchecabine met schuifdeur te nemen.

Zoals gezegd wordt een douchecabine op een douchebak geplaatst. Ook douchebakken zijn beschikbaar in verschillende vormen en maten. Van helemaal vierkant naar een gebogen voorkant; de douchebak is leidend voor de vorm van de douchecabine dus zorg dat je er een kiest die goed in je badkamer past.

De ideale afmeting voor een douchewand

Met name de laatste jaren is de populariteit van douchewanden sterk toegenomen door hun strakke, minimalistische look. Je hoeft niet lang te zoeken naar luxe badkamers op inspiratiewebsites voordat je een ruime inloopdouche tegenkomt. Een inloopdouche zorgt er voor dat je badkamer er ruimtelijk en rustig uitziet, waardoor het de perfecte oplossing is wanneer je voor het persoonlijke-spa gevoel gaat. Hoe simpel ze ook zijn, ook bij douchewanden zijn er qua formaat veel mogelijkheden waardoor het lastig kan zijn om te bepalen wat het beste op je badkamer aansluit.

Om te beginnen zijn douchewanden in verschillende hoogtes beschikbaar. Meestal beginnen ze bij 195 centimeter en lopen ze stapsgewijs op naar 200 centimeter en 210 centimeter. De meest gebruikte hoogte van een douchewand is 200 centimeter, wat betekent dat hier ook het meeste aanbod in te vinden is. Is je badkamer wat lager? Een douchewand met een hoogte van 195 centimeter is dan een goede keuze. Ben je lang? Dan is een douchewand met een hoogte van 210 centimeter ideaal.

Uiteraard is ook de lengte van de douchewand belangrijk. Vaak begint de lengte bij 120 centimeter, maar wordt de inloopdouche afgesloten met een deur kan dit al beginnen bij 90 centimeter. Houd er echter rekening mee dat bij douchewanden korter dan 100 centimeter het spatwater buiten de douche kan komen, waardoor je vaker de badkamervloer zult moeten schoonmaken. De lengte is uiteindelijk afhankelijk van de grootte van je badkamer. Zo lang je comfortabel gebruik kunt blijven maken van de badkamer en het gewenste visuele effect gerealiseerd blijft is in principe elke lengte goed. Ten slotte zul je ook een dikte moeten kiezen voor de douchewand. Hierbij heb je de keuze uit 6 milimeter, 8 milimeter en 10 millimeter. De diktes zeggen met namelijk iets over de kwaliteit en stevigheid van de wand. Het is dan ook te adviseren om voor een dikte van minstens 8 millimeter te gaan. Zo garandeer je dat de douchewand voldoende stevig en stabiel is.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met de douche te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.