Hoe kies je tussen een douchecabine en een douchewand?

Hoe kies je tussen een douchecabine en een douchewand?

Door Jens / 21-05-2022

Wanneer je een nieuwe douche gaat plaatsen kun je kiezen voor een inloopdouche door een douchewand te plaatsen of voor een douchecabine kunnen gaan. Wat zijn de voor- en nadelen van deze opties?

De voor- en nadelen van een douchewand

Allereerst: wat is een douchewand? Eigenlijk is een douchewand heel simpel: het is een glazen wand die zowel aan de muur als vrijstaand bevestigd kan worden. Een douchewand geeft de badkamer een ruimtelijke uitstraling en past goed in moderne, strakke designs. Zeker wanneer een douchewand van glas is maakt deze de ruimte optisch groter. Daarnaast is een douchewand makkelijk schoon te houden en heb je niet te maken met drempels of een opstapje. De keerzijde van douchewanden is dat de rest van de badkamer makkelijk nat kan worden en dat hij geen warmte vasthoudt. In tegenstelling tot een douchecabine is er namelijk geen ruimte waar de warmte in blijft hangen. We zetten de plus- en minpunten van een douchewand nog even voor je op een rij:

Pluspunten douchewand

 • Geeft de badkamer een ruimtelijke uitstraling (extra nuttig bij kleine badkamers)
 • Past goed in moderne, strakke badkamerstijlen
 • Makkelijk schoon te houden
 • Geen drempels of opstapjes

Minpunten douchewand

 • De rest van de badkamer wordt sneller nat
 • Houdt geen warmte vast in de doucheruimte

De voor- en nadelen van een douchecabine

Zoals gezegd houden douchecabines warmte goed vast omdat de ruimte afgesloten is. De rest van de badkamer blijft hierdoor ook droog, wat voorkomt dat je de badkamer na het douchen droog moet maken. Ook is er hierdoor veel minder kans op uitglijden. Deze voordelen ervaar je niet met een inloopdouche, oftewel een douchewand. Douchecabines zijn ook makkelijker te plaatsen. Wel zien douchecabines er een stuk massiever uit dan inloopdouches en zijn ze niet flexibel qua afmetingen. Een douchecabine is dus als een meer praktische oplossing te zien, waar de inloopdouche een meer esthetische keuze is. We zetten de plus- en minpunten van een douchecabine nog even voor je op een rij:

Pluspunten douchecabine

 • Houdt warmte goed vast in de doucheruimte
 • Voorkomt dat de rest van de badkamer nat wordt
 • Makkelijk te plaatsen

Minpunten douchecabine

 • Zijn optisch massiever waardoor ze niet bijdragen aan een ruimtelijk gevoel
 • Niet flexibel qua afmetingen

Waar kies je voor?

De keuze voor een douchecabine of douchewand is afhankelijk van een aantal factoren: hoe belangrijk is het voor je dat de warmte blijft hangen, hoevaak ben je bereid om schoon te maken en in welke stijl wil je je badkamer inrichten? Uiteraard is het ook van belang dat je genoeg ruimte hebt. Zo zijn er douchecabines van ruim formaat, echter moet je ook nog de deur kunnen openen en wil je ook de rest van de badkamer comfortabel kunnen gebruiken. Wanneer je een kleine badkamer hebt kun je dus gaan voor een kleine douchecabine of een douchewand, echter zal een douchewand voor een optisch ruimere badkamer zorgen dan het massieve uiterlijk van een douchecabine. In een douchecabine blijft de warmte wel beter hangen dan bij een douchewand. Dit betekent dat het bij een douchewand buiten de douchestraal om vrij koud is in de doucheruimte. Ook houdt een douchewand waterspetters minder goed tegen dan een douchecabine.

Waar een douchewand veel minder onderhoud vereist dan een douchecabine, zul je door de waterspetters wel meer tijd kwijt zijn aan het droogmaken van de badkamer na elke douchesessie. Heb je wel een ruime badkamer? Je kunt dit probleem in dat geval oplossen met een ‘natte ruimte’; een volledig waterbestendige ruimte die nat mag worden bij het gebruik van een douchewand. Ten slotte is de stijl die je wilt in je badkamer erg belangrijk. Wil je een strakke, minimalistische look? In dit geval sluit een douchewand hier beter op aan dan een douchecabine. Over het algemeen zijn douchewanden overigens ook een stuk goedkoper dan douchecabines, wat het voor het bescheiden budget wellicht een betere oplossing maakt.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met de douche te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.