Op deze manier worden douchewanden geplaatst

Op deze manier worden douchewanden geplaatst

Door Roy / 22-05-2022

Bij het monteren van een douchewand zijn er een aantal dingen om mee rekening te houden, zoals het monteren van de douchewand en het waterdicht maken van de doucheruimte. We helpen je in deze blog op weg.

Voordat je gaat beginnen met het plaatsen van een douchewand is het uiteraard eerst van belang te kijken waar je de douchewand gaat plaatsen. Dit klinkt logisch, maar er zijn wat dingen om rekening mee te houden. De douchewand moet goed afsluiten zodat het water er niet alsnog onderdoor loopt. Een douchewand bestaat uit twee wanden, namelijk een deur- en zijwand die in muurprofielen worden bevestigd. Leg ook alvast je gereedschappen nodig. Dit heb je nodig:

 • Waterpas
 • Potlood
 • Kunststof hamer
 • Steen- of betonboor van 6mm
 • Kitspuit met transparante sanitairkit
 • Schroevendraaier
 • Meetlint/rolmaat
 • Schilderstape (optioneel)

Een douchewand plaatsen: tijd om te beginnen!

Hieronder lichten we de stappen van het proces om een douchewand zelf te plaatsen toe:

 1. Bij een inloopdouche zonder douchebak kun je zelf bepalen waar je de douchewand plaatst. Teken op het gewenste punt een loodrechte lijn op de tegelwand. Wordt de douchewand wel op een douchebak geplaatst, bepaal dan eerst het midden van de rand van de douchebak. Teken vanaf dat punt een loodrechte lijn op de tegelwand.
 2. Nu is het tijd om het muurprofiel te bevestigen. Hiervoor kun je een stukje schilderstape op de markeringen op de tegelwand plakken. Dit voorkomt dat de boor wegglijdt tijdens het boren. Sla met een spijker eerst putjes in de tegels op de plekken waar de gaten moeten komen. Gebruik met het boren een steen- of betonboor van 6mm. Plaats hierna de pluggen met een kunststof hamer.
 3. Plaats de zijwand. Let op dat je hierbij de glazen zijwand niet op de punt laat steunen. Hierdoor kan hij namelijk breken of scheuren. De zijwand kan in het muurprofiel geschoven worden. De glaswand kan zwaar zijn, dus vraag hier eventueel hulp bij. Laat het glas steunen op de douchebak als je deze hebt. Indien je een douchewand hebt waar ook een deur in zit ga je nu verder met de deurprofielen. Herhaal hierbij de eerste stap: markeringen plaatsen, putjes slaan in de tegels, de gaten boren, de pluggen plaatsen en tot slot het plaatsen van de deurprofielen.
 4. Bepaal nu waar de deurwand komt. Houd hierbij rekening met het tussenstuk dat naar de muur loopt. Dit biedt bijvoorbeeld ruimte voor een handdoekenrek. Met het plaatsen van de douchedeur start je met de scharnieren onderaan de deur. Het is handig om hier hulp bij te vragen. Hierna moet je het bovenste scharnier bevestigen. Houd rekening met de ruimte tussen het tussenstuk en de muur. Hier moet minimaal 7mm tussen zitten om de deur goed te laten draaien.
 5. Zet de deurwand vast. Zorg hiervoor dat het hoekprofiel van de deurwand waterpas staat. Boor nu gaten aan de binnenzijde, zowel in het hoekprofiel als het muurprofiel van de deurwand. Verbind nu de profielen met kleine schroefjes aan elkaar. Gebruik hiervoor een schroevendraaier.
 6. Nu is het tijd om de afdichtstrips en klempezen te plaatsen. Aan de binnenkant van het scherm wordt hierbij gebruik gemaakt van klempezen, die ervoor zorgen dat het glas van het tussenstuk goed vast zit. Vervolgens moeten de afdichtstrips geplaatst worden. Plaats de brede kant van het sluit-profiel aan de binnenkant van de douchecabine. De profielen moeten aan de bovenkant en de zijkanten gemonteerd worden. De kunststof rand komt op de zijkant van de deur te zitten en de brede kant van de lip komt aan de buitenkant te zitten.
 7. Wanneer alle klempezen en afdichtstrips op de juiste plek zitten, kun je verder gaan met het afkitten van de douchewand. Dit doe je tegen de muur, eventueel bij de douchebak en aan de buitenzijde van het scherm. Hierbij krijg je het mooiste resultaat wanneer je dit doet met transparante sanitairkit. Knip ook twee afdichtstrips op maat en plaats deze aan de onderkant van de deur om lekkage te voorkomen.
 8. Plaats tenslotte het handvat op de deur en zorg er hierbij dat er aan beide zijden een plastic ring zit. Draai aan de ene kant het handvat aan met schroeven en aan de andere kant met een inbussleutel. Plaats tot slot de afwerkdopjes.

En voilà! Je douchewand is geplaatst. Het fijne aan een douchewand is het strakke, ruimtelijke uiterlijk waardoor je badkamer groter lijkt. Ook is een douchewand makkelijk schoon te houden; ideaal dus! Douchewanden zijn door deze eigenschappen perfect voor kleine badkamers. Is jouw badkamer ook aan de kleine kant? Lees hier hoe je een kleine badkamer effectief kunt inrichten.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met de douche te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.