Een kleine badkamer inrichten doe je zo!

Een kleine badkamer inrichten doe je zo!

Door Roy / 11-05-2022

Een gebrek aan ruimte in de badkamer kan een bron van frustraties zijn, maar ook de deuren openen voor creatieve oplossingen. We delen enkele tips!

Maak keuzes

Hoe maak je nu optimaal gebruik van de beschikbare ruimte in een badkamer? Door optimaal gebruik te maken van de ruimte is de badkamer minder rommelig en laat je deze tegelijkertijd groter lijken. Een kleine badkamer inrichten hoeft geen probleem te zijn. Ga eerst na welke onderdelen je écht in de badkamer wilt hebben. Je zult namelijk ongetwijfeld begrijpen dat het erg lastig wordt wanneer je én een bad én een douche én een grote kast wilt plaatsen voor de handdoeken. Het is dan ook beter om één ding goed te doen dan alles half-half. Kies je bijvoorbeeld voor een douche? Een inloopdouche biedt veel comfort en luxe, echter is hier geen ruimte voor wanneer je ook een bad wilt plaatsen. Het is natuurlijk ook een goed idee om meubels te plaatsen met meerdere functies, zoals een douche-bad combinatie.

Spiegels, kleuren, tegels en hangende objecten

Om de ruimte groter te laten lijken dan dat deze is kan het helpen om een grote spiegel te plaatsen, het liefst over de hele wand. Dit zal een ruimtelijker gevoel geven. Idealiter ga je hierbij voor een randloze spiegel die naadloos aansluit op de wanden. Ook zijn lichte kleuren je vriend bij een kleine badkamer. Deze dragen bij aan het gevoel van ruimtelijkheid. Mocht je toch donkere of felle kleuren willen gebruiken in je badkamer, laat deze dan terugkomen in de details zoals de handdoeken of kleinere objecten zoals kastdeurtjes. Overigens helpt het ook als alle plekken in de badkamer goed verlicht zijn. Lichte kleuren zijn zoals gezegd aan te raden en goede belichting speelt hierbij een grote rol. Daarnaast is het voor de visuele rust aan te raden grote tegels te gebruiken. Kleine tegels zijn niet helemaal uit den boze, maar beperk ze tot accent. Ten slotte is het raadzaam om zo veel mogelijk objecten te laten hangen in plaats van op de grond te zetten. Dit draagt namelijk ook bij aan een gevoel van ruimtelijkheid. Zo kun je je toilet en kastjes aan de muur bevestigen, waardoor de badkamer groter lijkt. 

Veel ruimte kwijt door een schuin dak

Wellicht wordt je badkamer klein doordat je een schuin dak hebt. Dit komt vaak voor. Hoe gebruik je de ruimte onder het schuine dak toch effectief?  Ook hiervoor hebben we enkele tips. Deze ruimte kun je prima gebruiken voor opbergsystemen, zoals een kast. Ook past een bad vaak prima onder een schuin dak, mocht je voor een bad willen gaan. Vaak zien we ook dat het schuine deel het raam bevat, wat voor veel lichtinval zorgt. Het toilet past daarnaast ook prima onder een schuin dak. Als je voor een echt creatieve oplossing wilt gaan is het ook mogelijk om je douchecabine te plaatsen onder een schuin dak. De douchewand loopt hierbij bovenaan schuin af. De douchekop wordt in dit geval uiteraard bevestigd aan de muur die haaks staat op het schuine dak. Mochten er door een schuin dak lege ruimtes ontstaan tussen het dak en bijvoorbeeld de douchewand zou je er voor kunnen kiezen hier planken te bevestigen voor de handdoeken.

De grootte van objecten en inbouw

Het formaat van de objecten in de badkamer heeft vanzelfsprekend veel effect op de ruimte. Probeer daarom kritisch te kijken naar het formaat van bepaalde meubelen. Moet je badkamermeubel met wastafel bijvoorbeeld wel zo breed zijn? Kan hij niet smaller? Moet je toilet zo ver naar voren komen? Door slim centimeters te besparen op meubelen zal je badkamer een stuk ruimtelijker aanvoelen. In plaats van besparen op de ruimte van meubelen door hier kleinere varianten van te zoeken, zou het natuurlijk nog mooier zijn als een object weggewerkt kan worden in de muur via inbouw. Inbouw toiletrolhouders, inbouwplanken of een inkeping in de muur bij de douche voor de shampooflessen; dit zijn enkele voorbeelden van ruimtebesparingen via inbouw.

Maak gebruik van glazen wanden

Wanneer je een kleine badkamer hebt draagt het natuurlijk niet bij aan een gevoel van ruimtelijkheid wanneer deze ruimte opgebroken wordt door een douchewand. Om dit probleem op te lossen kun je gebruik maken van glas. Kies bijvoorbeeld voor een glazen douchewand, eventueel voorzien van een matte strook voor privacy.

Resumé

Samenvattend is het voor het effectief inrichten van een kleine badkamer grotendeels een combinatie van efficiëntie en het meeste halen uit licht en materialen. Hoe weinig ruimte hebben objecten nodig om comfortabel gebruikt te kunnen worden? Kunnen objecten misschien twee functies vervullen, zoals een douche/bad combinatie of een badkamermeubel met efficiënte opslagmogelijkheden? Zijn er dingen die in de muur weggewerkt kunnen worden? Sta ook stil bij het kleurgebruik en de lichtinval. Hoe lichter je badkamer is, hoe ruimer deze zal lijken. Transparante materialen zoals een glazen douchewand dragen ook bij aan een gevoel van ruimtelijkheid. Tot slot zou je ervoor kunnen kiezen een brede, randloze spiegel te plaatsen voor een ruimtelijk optisch effect. Benieuwd naar meer tips? Lees dan 5 tips om je kleine badkamer zo groot mogelijk te laten lijken door RTL Nieuws.

Meer lezen

Wil je meer lezen over het verbouwen van een badkamer? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op sanitair.nl.