Vijf tips om een kindvriendelijke badkamer te creëren

Vijf tips om een kindvriendelijke badkamer te creëren

Door Roy / 19-05-2022

Bij het kindvriendelijk maken van je huis is de badkamer een belangrijke plek om stil te staan. We delen vijf tips die jou helpen om de badkamer een veilige plek te maken voor de kleine!

Tip 1: Een veilige thermostaatkraan tegen branden

Kinderen ontdekken de wereld door alles aan te raken met hun handen, bijvoorbeeld de knop van de bad- of douchekraan. Een thermostaatkraan voorkomt dat ze zich branden door middel van een temperatuurbegrenzer van 38 graden. Mocht je de temperatuur willen verhogen kan dit door de knop in te drukken en de knop door te draaien. Mocht je de kraan helemaal veilig willen maken ga je voor een thermostaatkraan met ‘cool touch’. Dit wilt zeggen dat de buitenkant van de kraan niet heet wordt, waardoor kinderen deze zonder problemen aan kunnen raken. Wil je toch voor een mengkraan gaan? Let er dan op dat hier een koud water startfunctie op zit. Een elektronische kraan is ook een optie wanneer je voor een mengkraan wilt gaan, echter heb je hierbij het bijkomende voordeel dat er niet onnodig water verspild wordt wanneer je kinderen vergeten de kraan uit te zetten. Zorg ook dat je de kraan op een handige plek plaatst. Wanneer je deze laag en recht boven het bad plaatst kunnen kinderen hun hoofd hieraan stoten.

Tip 2: Antislip maatregelen 

Zeker op een natte badkamervloer is een flinke val snel gemaakt. In de douche is een antislip-mat of vloer dan ook zeker wenselijk. Ook in bad kun je een antislipmatje op de bodem plaatsen. Mocht je niet voor een antislipmat willen gaan zorg dan dat je te allen tijde een droge handdoek buiten de douche neerlegt die het water opvangt bij het verlaten van de douche. Ga je je badkamer verbouwen of moet deze nog gelegd worden in het geval van nieuwbouw? Overweeg dan een rubberen badkamervloer, waar we in ons blog over het zelf leggen van een badkamervloer meer vertellen. Een rubberen vloer kan er zeer stijlvol uitzien, maar is ook geluiddempend, warmte-isolerend en waterdicht. Het is zachter dan steen en daarmee geschikt voor kinderen. Overweeg ook een krukje voor in de badkamer, zodat je kind zelf de tanden kunt poetsen of de kraan open kan zetten. Kies hiervoor een speciaal kinderkrukje voorzien van antislip.

Tip 3: Softclose-systeem

Een softclose-systeem zorgt dat laden, deuren en de wc-bril langzaam sluiten. Hiermee voorkom je dat kinderen hun vingers bezeren en tegelijkertijd dat met name de wc-bril niet telkens hard naar onderen klapt. Erg nuttig voor kinderen die nog leren hun bewegingen te coördineren, maar ook voor jongens die regelmatig vergeten de bril naar beneden te doen.

Tip 4: Houd het opgeruimd

Een badkamer wordt zeker met kinderen snel rommelig. Door de badkamer opgeruimd te worden verklein je de kans op valpartijen en is het daarnaast makkelijker om de badkamer snel droog te krijgen na het douchen of wanneer je in bad bent geweest. Om de badkamer opgeruimd te houden kan het nuttig zijn na te denken over meubels met extra opbergruimte, zoals hoge kasten en een breder wastafelmeubel. Overweeg ook zwevende meubelen. Dit helpt bij het schoonhouden, omdat je eenvoudig er onderdoor kunt met het schoonmaken. Ook leveren ze meer ruimte op.

Tip 5: Inloopdouche

Een inloopdouche is ideaal met kleine kinderen. Je kunt hier zo een los babybadje op de vloer zetten en vol laten lopen. Je kind kan lekker spetteren, zonder dat de badkamer nat wordt. Wanneer je kind klaar is met spetteren ruim je het vervolgens zo weer op. Hierbij is het overigens handig om te kiezen voor een handdouche waarmee je je kind gemakkelijk af kunt spoelen. Een inloopdouche voorkomt ook spetters buiten de douche, wat bij een bad vaak wel het geval is, wat ook weer veilig is omdat je zo minder kans hebt op glijpartijen. Een win-win!

Meer lezen

Wil je meer lezen over het verbouwen van een badkamer? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op sanitair.nl.