Badkamer verbouwen met een klein budget, zo doe je dat!

Badkamer verbouwen met een klein budget, zo doe je dat!

Door Tom / 16-05-2022

Een nieuwe badkamer kan aardig wat kosten en ook bij het verbouwen van je al bestaande badkamer kunnen de kosten hoog oplopen. Benieuwd of je ook met een klein budget je badkamer nieuw leven in kan blazen? We delen enkele tips die vriendelijk zijn voor je portemonnee!

Voordat je gaat verbouwen

Los van verbouwen of dingen vervangen is het belangrijk je te realiseren dat een grote schoonmaakbeurt in de badkamer al veel impact kan maken. Een stralend frisse badkamer zal een enorm verschil maken in hoe je je badkamer ervaart, zonder dat je een euro uit hoeft te geven aan verbouwen. Mocht je iets verder willen gaan in het opfrissen van je badkamer, overweeg dan om vergeelde kitranden te vervangen en hardnekkige kalkaanslag te verwijderen. In combinatie met enkele nieuwe accessoires zoals handdoekjes in een andere kleur, hier en daar een (geur)kaars, een nieuw kleedje en een plant zal je badkamer al snel een frisse, nieuwe energie uitstralen. Wil je toch echt gaan verbouwen? Voor het verbouwen is het handig om eerst na te denken waar je niet tevreden over bent en wat je budget is. Is de algehele badkamer verouderd, of is het bijvoorbeeld alleen de douchecabine die aan vervanging toe is? Moet er een volledig nieuwe toilet in, of zou het ook voldoende zijn om alleen de bril te vervangen? Maak voor jezelf goed inzichtelijk om wat soort renovatie het moet gaan: moet alles vervangen worden of gaat het slechts om enkele onderdelen? Zorg dat je alles van tevoren al bedacht hebt en dus niet allerlei nieuwe dingen gaat bedenken terwijl je al bezig bent met de verbouwing, hiermee voorkom je extra kosten.

Kleine aanpassingen met veel impact

Door slimme aanpassingen te doen kun je eenvoudig geld besparen en tegelijkertijd je badkamer een compleet nieuwe look geven. Zo zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om de douchekop te vervangen met een regendouche voor een luxe look. Ook kun je de badkamer snel een compleet nieuwe energie laten uitstralen door een deel van de muur van een kleurtje te voorzien en nog slechts een klein deel betegeld te houden. Ook kun je ervoor kiezen om een deel van de tegels aan de muur te verwijderen en je badkamermuur te stucen. Sta je open om echt aan het knutselen te gaan? Je kunt er in dit geval voor kiezen om hier en daar accenten aan te brengen met restjes graniet die je vaak voor niet al te veel geld in sanitairwinkels kunt kopen. Nieuwe tegels kunnen ook wonderen doen. Vaak kun je deze over de oude tegels heen plaatsen om kosten te besparen. 

Onderschat echter nooit het effect van nieuwe accessoires! Bij het vernieuwen van je badkamer zitten de kosten meestal in het vervangen van sanitair, echter kunnen nieuwe accessoires het gewenste effect ook realiseren. Dit kan zijn een mooie vaas zijn voor een plant, een paar houten planken, nieuwe handdoeken of mooie flessen voor je badolie. Heb je trouwens ook al nagedacht over het licht in je badkamer? Veel daglicht, of het simuleren daarvan met lampen, voegt een ruimtelijk en warm gevoel toe aan de badkamer. Met deze voordelige oplossingen verander je oude badkamer al snel in een frisse, moderne badkamer.

Doe zoveel mogelijk zelf

Het is wellicht een open deur intrappen, maar in dit overzicht mag het niet ontbreken: probeer zoveel mogelijk zelf te doen of laat je helpen door handige vrienden en familieleden. Het uitbreken van oude onderdelen of het ophangen kun je ook vaak prima zelf. Zijn er dingen die expertise vereisen die je zelf niet bezit, zoals betegelen, laat dit dan door experts doen. Het corrigeren van fouten kan al snel duurder worden dan wanneer je een expert in de arm genomen had. Wist je trouwens dat er speciale klus-kringlopen zijn om gebruikt sanitair te vinden? Na een grondige schoonmaakbeurt is dit sanitair vaak een prima vervanging van je oude spullen. Ook via Marktplaats kun je aan soms zelfs gratis sanitair komen. Ook kun je op het wastafelblad besparen door een blad te kopen met imperfecties. Wanneer deze imperfecties op plekken zitten die niet zichtbaar zijn maakt dit niet uit! Zo bespaar je op een item dat vaak erg prijzig is.

Houd rekening met de toekomst

Staat er eens gezinsuitbreiding in de planning of wil je juist rekening houden met levensloopbestendigheid? Om niet alleen nu maar ook in de toekomst te besparen op renovatiekosten is het belangrijk dat je hier nu alvast rekening mee houdt. Mocht je nu voor een opvallende kleur gaan bestaat de kans dat je hier binnen afzienbare tijd weer op uitgekeken bent. Het is daarom veiliger om te kiezen voor neutrale kleuren die langer meegaan. Ook in het geval dat je je huis gaat verkopen vallen neutrale kleuren beter in de smaak bij potentiële kopers. Zo zorg je ervoor dat de renovatie van je badkamer niet alleen nu financiële hoofdpijn bespaart, maar ook in de toekomst. 

Meer lezen

Wil je meer lezen over het verbouwen van een badkamer? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op sanitair.nl.