Overal in huis waar je water gebruikt kom je kalkaanslag tegen. Hoe voorkom je kalkaanslag zo goed mogelijk? We delen enkele tips dus lees zeker door.
Wat is kalk eigenlijk? Kalk is een combinatie van calcium en magnesium en komt voor in leidingwater. Ons leidingwater is afkomstig uit grond- en rivierwater, wat eigenlijk regenwater is dat door de grond is opgenomen. In regenwater zit geen calcium en magnesium, echter neemt het deze mineralen op wanneer het door de bodem wordt opgenomen. Wanneer we spreken van ‘hard water’ spreken we van water waar veel kalk in aanwezig is. Hoe harder het water, hoe sneller er zich kalkaanslag zal vormen op je sanitair. Waterleidingbedrijven zorgen ervoor dat water wordt onthard, echter is dit zelden voldoende om het water volledig te ontkalken. Benieuwd naar de waterhardheid in jouw woonplaats? Gebruik dan deze tool. Voorkomen is zoals in de meeste gevallen beter dan genezen. We delen daarom enkele tips om kalkaanslag te voorkomen!
Hoe vervelend is het als je tijdens een welverdiende douche na een lange werkdag moet concluderen dat er zich veel kalkaanslag heeft gevormd in de badkamer? Het kost veel moeite om het er steeds weer af te krijgen, maar het komt altijd weer terug. Is er iets dat je kunt doen om kalkaanslag te voorkomen?
Het antwoord is ja – simpelweg door het droogmaken van alles wat nat is na elk bezoek aan de badkamer. Het kan echter veel discipline vragen om elke keer alles droog te moeten maken. Gelukkig zijn er wat opties die dit makkelijker maken. Trakteer jezelf bijvoorbeeld op een kleine watertrekker. Dit zal het droog maken van met name de douchecabine een stuk eenvoudiger maken. Dit, in combinatie met wrijven met je handdoek, vermindert de vorming van kalkaanslag al snel tot 90%. Of een tip uit de categorie grootmoeder-weet-raad: wrijf oppervlaktes die onderhevig zijn aan de vorming van kalkaanslag in met spoelglans voor de vaatwasser. Dit voorkomt aanhechting van kalk, wat helpt bij het voorkomen van kalkaanslag.
Ook zou je kunnen kiezen voor een waterontharder. Waterontharders werken op basis van ionenuitwisseling, waarbij de kalk door een harsfilter en zoutspoeling uit het water verwijderd wordt. Bijkomend voordeel is dat zacht water ook beter is voor de gevoelige huid. Ook bestaan er magneetontharders, die je op de leiding plaatst. Deze verwijderen de kalk niet, maar veranderden de samenstelling waardoor het water zachter wordt. Over het algemeen worden magneetontharders wel als minder effectief gezien als waterontharders.
Kalkaanslag voorkomen in de douchekop is haast onmogelijk omdat de kleine gaatjes ontzettend lastig zijn om consequent droog te krijgen. Gelukkig is kalkaanslag in- en op de douchekop redelijk eenvoudig te verwijderen. Er zijn hier speciale ontkalkingsmiddelen voor, echter is schoonmaakzijn ook een prima optie. Draai de douchekop los en laat deze een paar uur weken in een bakje water, bestaand voor twee-derde uit schoonmaakazijn. Spoel de douchekop vervolgens goed door en hij is volledig ontzien van kalk!
Wil je meer lezen over het onderhouden van je badkamer? Lees dan onze andere blogs!
Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.