Zo kun je het beste een douchecabine onderhouden

Zo kun je het beste een douchecabine onderhouden

Door Tom

Kalkaanslaag op de kraan, vieze tegels; hoe krijg je het allemaal weer schoon? We delen enkele tips.

Een douchecabine schoonmaken kan al snel voelen als verspilde tijd en energie wanneer kalkaanslag al na een paar douchebeurten weer begint te ontstaan. Waar de vorming van kalkaanslag lastig te voorkomen is, zijn er wel manieren om het onderhouden van de douchecabine makkelijker te maken. Wanneer je onderstaande stappen volgt zou je een blinkend resultaat moeten hebben en wie weet bespaar je ook nog wat tijd op je gebruikelijke manier van schoonmaken!

  1. Zet allereerst je badkamerraam en -deur open of zet de ventilatie aan om te voorkomen dat je de lucht van de schoonmaakmiddelen onnodig veel inademt.
  2. Spoel de douchecabine af met warm water om haren en andere oppervlakkige viezigheid weg te spoelen. Zo komt dit niet allemaal in je spons of doek terecht. Baking soda is hierbij erg handig. Wrijf dit met een doek in vieze plekken en laat het even intrekken. Baking soda verwijdert vieze vlekken, zeepresten en laat zelfs haren oplossen.
  3. Neem de buitenkant van de douchecabine af met een vochtige doek.
  4. Spray de douchecabine zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant in met badkamerspray. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld badkamerreiniger of een sopje met azijn, daarover hieronder meer. Laat het 30 minuten inwerken, of korter indien dit op de verpakking staat. Het intrekken zorgt ervoor dat vuil en kalk worden opgelost, wat het schoonmaken makkelijker maakt. Ondertussen kun je eventueel de rest van de badkamer schoonmaken. Vergeet het doucheputje niet!
  5. Poets de tegels met een schuursponsje en wrijf stevig over de voegen en hoeken. Doe met de zachte kant de kraan en de douchekop. Gebruik een zachte spons om de douchecabine schoon te maken om krassen te voorkomen.
  6. Spoel vervolgens het schoonmaakmiddel weg met warm of koud water. Maak het vervolgens droog met een trekker en wrijf het nog eens na met een droge doek. Maak hierna ook de buitenzijde van de douchecabine droog met een doek.
  7. Maak ten slotte de kraan en douchekop droog met een microvezeldoek.

Hoe kan ik kalkaanslag voorkomen?

De beste manier om kalkaanslag te voorkomen is om na iedere douchebeurt de wanden af te drogen. Dit kan met een handdoek of eventueel met een trekker. Zo heeft kalk minder kans om te hechten. Wanneer je dit trouw doet zul je zien dat je douchecabine veel minder onderhoud nodig heeft. Waarschijnlijk ben je hier onder de streep zelfs het minste tijd aan kwijt, je hoeft namelijk bijna niks meer aan schoonmaken te doen. Wel vergt dit echter best wat discipline van jou en je gezin. Een alternatief is om een antikalkbehandeling aan te brengen. Dit voorziet in een beschermende laag die ervoor zorgt dat water direct van de douchewand afloopt. Wanneer je een douche met antikalkbehandeling hebt moet je wel uitkijken met agressieve schoonmaakmiddelen, deze kunnen de beschermende laag namelijk aantasten.

De magie van schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn, waar kun je het niet voor gebruiken met schoonmaken? Het is prima geschikt om kalkaanslag en zeepresten te verwijderen. Creëer een wondersopje door een sprayflacon te vullen met afgekoeld gekookt water, een beetje schoonmaakazijn, een snufje zout en vier druppels citroensap. Zet de ramen en deuren open en spray dit middel in de douchecabine. Laat het middel een kwartier intrekken en spoel het daarna af met water. Wrijf het hierna droog met een doek.

Je weet nu beter hoe je de douchecabine schoon kunt maken. Tijdens het schoonmaken van je douchecabine zul je echter ongetwijfeld ook het doucheputje tegenkomen. Het is dan ook handig deze ook meteen mee te nemen met het schoonmaken. Het schoonmaken hoeft overigens niet meer dan 10 minuten te duren, dus zorg dat je dit zeker regelmatig doet.

Meer lezen

Wil je meer lezen over het onderhouden van je badkamer? Lees dan onze andere blogs!

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.