Op deze manier kun je voegen in de badkamer het beste schoonmaken

Op deze manier kun je voegen in de badkamer het beste schoonmaken

Door Tom

Wil je je voegen weer mooi wit krijgen? Er zijn hier verschillende manier voor, maar welke is nu het beste? We zetten de opties voor je op een rij.

Je ooit parelwitte voegen zijn nu geel, grijs of zwart. Zonde, want dit doet helaas flink afbreuk aan de uitstraling van de badkamer. De voegen schoonmaken is geen makkelijke- en ook niet de leukste klus. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit te doen waarbij je kunt kiezen welke methode het beste op de stand van zaken in je badkamer aansluit. Maar allereerst: waarom worden de voegen elke keer zo vies en wat veroorzaakt de verkleuring? Dit wordt veroorzaakt door viezigheid die achterblijft na het douchen, zoals zeepresten en kalk. Ook vuilresten blijven achter in de voegen, wat er voor zorgt dat deze verkleuren. De grootste daders zijn echter vocht en dweilwater, die op hun beurt de voegen vervuilen en het ontstaan van schimmel bevorderen. Het is dan ook van belang dat je de voegen met enige regelmaat schoonmaakt.

Let op: open voordat je begint met schoonmaken alle ramen en de deur van je badkamer om te ventileren. Zo voorkom je het onnodig inademen van chemicaliën. Maak ook gebruik van schoonmaakhandschoenen om onnodig contact met de schoonmaakmiddelen te voorkomen.

Optie 1: Schoonmaakazijn en water

De meeste mensen met enige schoonmaakervaring in de badkamer weten het al lang: schoonmaakazijn is een wondermiddel. Vul een lege spuitfles met water en een scheut azijn en voilà: je hebt hét middel om je badkamertegels- en voegen grondig te reinigen. Spuit de voegen in met dit mengsel en laat het gedurende een half uur intrekken. Tip: neem ook gelijk de tegels mee met het inspuiten! Dit middel is namelijk ook bij uitstek geschikt om de tegels te reinigen. Zodra het middel een half uur is ingetrokken kun je met een spons over de voegen (en tegels) gaan, waarna je deze goed afspoelt met water. In de meeste gevallen is dit genoeg om de voegen weer mooi wit te krijgen. Is het vuil in je voegen echter hardnekkig kun je de volgende opties proberen.

Optie 2: Bleek of chloor

Wanneer het mengsel azijn en water niet voldoende werkt is het tijd voor het grotere geschut. Bleek en chloor zijn prima geschikt voor hardnekkig vuil. Let er alleen wel op dat wanneer je met deze middelen werkt je de ruimte voldoende ventileert en dat je oude kleding draagt. Bleek is met name effectief tegen schimmels. Meng in een lege spuitfles water met een scheut bleek, verhouding 1:1, en spray de voegen in. Laat het een half uur intrekken, ga er vervolgens overheen met een tandenborstel of voegenborstel en maak het hierna nogmaals schoon met een lichte sop. Maak de muur en vloer hierna weer goed droog en let ook op of er geen bleekspetters op het sanitair zitten. Het zou zonde zijn als je hier met je goede kleren tegenaan loopt!

Optie 3: Gespecialiseerde middelen

Een alternatief op bleek of chloor is het gebruiken van gespecialiseerde middelen. Deze middelen zijn speciaal afgestemd op het reinigen van de voegen en/of de tegels en kunnen dus een interessante optie zijn wanneer je met hardnekkig vuil te maken hebt. Vaak zijn deze middelen kant en klaar en dus direct te gebruiken na aanschaf, wat meer gebruiksgemak oplevert. Daarbij zijn ze ook gewoon te vinden in de supermarkt in het gangpad met de schoonmaakmiddelen, waar ze meestal een eigen meter hebben in het assortiment.

Je bent nu beter op de hoogte hoe je de voegen kunt reinigen. Houd wel rekening met het materiaal van de tegels; bepaalde materialen zijn niet bestand tegen sterkere schoonmaakmiddelen zoals bleek. Door je badkamer goed te onderhouden gaat deze ook langer mee. Je badkamer goed schoonmaken is dan ook zeker te allen tijde aan te bevelen. 

Meer lezen

Wil je meer lezen over het onderhouden van je badkamer? Lees dan onze andere blogs!

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.