Hoe lang gaat een badkamer mee?

Hoe lang gaat een badkamer mee?

Door Jens / 10-06-2022

Wist je dat je zelf heel veel invloed hebt op hoe lang je badkamer meegaat? We delen hieronder enkele tips zodat jij de levensduur van je badkamer kan verlengen en kunt besparen op renovatiekosten. Lees zeker door!

Het is alom bekend dat een badkamer een prijzige investering is. Het zou daarom fijn zijn als de badkamer vele jaren meegaat! Gelukkig gaan de meeste badkamers zo’n 20 jaar mee. Wanneer je plannen aan het maken bent voor een nieuwe badkamer is het daarom van belang dat je niet alleen rekening houdt met je behoeften nu, maar ook met die van de toekomst. Komt er binnen afzienbare tijd gezinsuitbreiding? Zorg dan dat je je badkamer kindvriendelijk inricht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan softclose-systemen en een veilige thermostaatkraan. Het kan ook zijn dat je juist een senioren badkamer wilt, waarbij de badkamer ook gebruikt kan blijven worden op oudere leeftijd. Wanneer je hier rekening mee houdt kan de badkamer zeker lang meegaan zonder dat er verbouwing aan te pas hoeven te komen.

Goed onderhoud verlengt de levensduur van je badkamer

Het zal niet geheel onverwacht zijn dat een goed onderhouden badkamer langer meegaat dan een badkamer die niet goed onderhouden wordt. Wat verstaan we eigenlijk onder goed onderhoud? Denk hierbij aan het regelmatig schoonmaken van het sanitair, de muren, de vloer en de voegen. Deze zijn onderhevig aan veel vocht en vuil, waardoor schimmel en kalkaanslag kan ontstaan. Het onvoldoende reinigen van de badkamer kan ervoor zorgen dat je eerder sanitair en tegelwerk moet vervangen, wat natuurlijk een hoop kosten met zich meebrengt.

De invloed van de stijl

Eén van de meest invloedrijke elementen bij de levensduur van je badkamer is de visuele stijl. De ene stijl is namelijk meer tijdloos dan de andere. Ga daarom ook bij jezelf ten rade of je de stijl die je voor ogen hebt voor de badkamer over een paar jaar nog steeds mooi vindt. Zeker wanneer je voor meer uitgesproken kleuren gaat bestaat het risico dat over een paar jaar je voorkeur naar andere kleuren uitgaat. Sta je er niet voor de volle 100% achter, is het met het oog op de levensduur van je badkamer veiliger om voor meer neutrale kleuren te gaan. Ook qua stijl is het raadzaam een meer voorzichtige route in te slaan wanneer je niet zeker weet of je je huidige voorkeur over een tijdje nog wel leuk vindt. Tijdloze badkamers zijn over het algemeen rustige badkamers met neutrale kleuren in het sanitair en de betegeling. Wil je toch graag een lekker opvallend kleurtje terug laten komen in de badkamer, kies er dan voor dit te doen via de accessoires zoals de handdoeken of het kleed. Deze zijn uiteraard op termijn veel makkelijker en goedkoper om te vervangen dan het sanitair zelf.

Meer lezen

Wil je meer lezen over het inrichten van een badkamer? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.