Wat is het meest gebruikte materiaal bij een douchebak?

Wat is het meest gebruikte materiaal bij een douchebak?

Door Roy / 11-06-2022

Wil je een douchebak kopen, maar weet je niet voor welk materiaal je moet kiezen? Via onderstaand blog helpen we je hiermee op weg zodat je onderbouwd een keuze kunt maken.

Welk materiaal is de beste keuze wanneer het aankomt op een douchebak? En heeft dit invloed op de keuze voor de douchecabine? Er zijn veel materialen beschikbaar die allemaal andere kenmerken hebben. Ook heeft elk materiaal een andere invloed op de uitstraling van de badkamer. De meest populaire materialen zijn acryl, geëmailleerd staal, composiet en solid surface. We zullen daarom per materiaal de voor- en nadelen op een rij zetten, dus lees zeker door.

Douchebak in acryl

Waarschijnlijk is acryl de meest voorkomende keuze voor douchebakken. Eén van de kenmerken van acryl is de tijdloze uitstraling. Het is een sterk type kunststof, dat tegelijkertijd heel licht is en warm aanvoelt dankzij de isolerende werking. Er is keuze zowel uit een matte- en glanzende uitvoering. Daarnaast is het een relatief scherp geprijsd materiaal, wat het een interessante optie maakt voor elk budget. Ook bevat acryl een antislip werking, zonder dat het hiervoor extra bewerkt hoeft te worden. Wel is acryl gevoelig voor krassen en kunnen er bij intensief gebruik doffe plekken ontstaan.

Douchebak in geëmailleerd staal

Waar acryl gevoelig is voor krassen, is geëmailleerd staal een krasvrije, onbuigzame en sterke oplossing. Het is eenvoudig te reinigen, hygiënisch en duurzaam. De toplaag is van het keramische materiaal email wat iets minder isoleert en daardoor wat kouder aan zal voelen. Ook kunnen er snel stukjes van dit materiaal afbreken als er iets op valt. Wel dempt email geluid, waardoor het stiller is dan andere materialen.

Douchebak in composiet

Composiet bestaat uit een mengsel van polyesterhars, natuursteen en enkele andere composietmaterialen. Het is een mooi materiaal met een luxe uitstraling dat zo’n drie keer sterker is dan acryl. Het wordt meestal toegepast in grote inloopdouches vanwege de luxe uitstraling van het materiaal. Doordat het materiaal zo sterk is en luxe oogt is het meestal wel een stuk duurder dan staal en acryl. Dit maakt het wellicht minder geschikt voor kleinere budgetten.

Douchebak in solid surface

Solid surface is een hoogwaardig, duurzaam materiaal dat lang meegaat. Het materiaal is een mix tussen polyester, acryl en enkele verschillende harsen. Aan de hand van pigmenten wordt er kleur gegeven aan het materiaal. Het voordeel van solid surface is dat het slijtvast is en dat eventuele krassen weg te polijsten zijn. Ook wordt het materiaal niet aangetast door sterke schoonmaakmiddelen en is het vochtwerend, waardoor het lang meegaat. Ten slotte voelt het materiaal door de isolerende werking ook nog eens lekker warm aan.

Je bent nu beter op de hoogte van de verschillende mogelijkheden wanneer het aankomt op materialen voor de douchebak. Elk materiaal heeft haar eigen kenmerken en uiterlijk, waardoor het uiteindelijk een kwestie is van persoonlijke smaak en voorkeur welk materiaal je moet kiezen. Benieuwd naar populaire merken voor douchebakken? Neem dan een kijkje bij Sanilux, Sealskin, Wiesbaden en Best Design. Deze gerenommeerde merken bieden een gevarieerd aanbod aan douchebakken in verschillende materialen en stijlen.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met de douche te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.