Dit is alles wat je moet weten over douchekoppen

Dit is alles wat je moet weten over douchekoppen

Door Tom / 25-05-2022

Ben je in de markt voor een nieuwe douchekop? Er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden bij je keuze voor een douchekop. Lees verder voor de tips!

Voordat je je portemonnee trekt voor een nieuwe douchekop is het belangrijk een beeld te hebben welke typen douchekoppen beschikbaar zijn zodat je het meeste uit je aankoop zult halen. We zetten hieronder de belangrijkste kenmerken uiteen zodat je beter weet waar je op moet letten.

Waterverbruik

Het waterverbruik bij douchekoppen is niet altijd hetzelfde. Sterker nog; er kan aanzienlijk verschil in het waterverbruik zitten wat veel invloed heeft op de douche-ervaring. Een reguliere douchekop verbruikt ongeveer 10 liter water per minuut, waar een regendouche al gauw 20 liter water per minuut verbruikt. Is de douche voor jou een bron van ontspanning waar je wilt genieten van veel water en een brede straal? Overweeg dan een brede douchekop met een hoger verbruik.

Waterdruk

Verschillende douchekoppen vereisen een verschillende waterdruk om goed te kunnen werken. Wanneer de installatie in jouw woning niet genoeg waterdruk biedt zal dit ervoor zorgen dat de douchekop niet naar behoren werkt. Houd hier dus zeker rekening mee bij het selecteren van je douchekop. Ook geldt de vuistregel: hoe meer waterdruk een douchekop vereist, hoe hoger het verbruik is.

Types

Er zijn drie soorten douchekoppen te onderscheiden. We lichten ze voor je toe:

  • Bevestigd: een bevestigde douchekop zit vast aan de douchearm die uit de muur komt. Bevestigde douchekoppen kunnen verschillende features bieden zoals massage- , regen- en een besparende stand.
  • Handdouche: een handdouche zit vast aan een lange slang en kun je bevestigen aan een douchekophouder. Een handdouche biedt veel mogelijkheden; zo kun je deze gebruiken om je haar makkelijker uit te spoelen, huisdieren te wassen, kinderen te wassen en ook om de douchecabine of het bad af te spoelen wanneer je deze schoon aan het maken bent.
  • Plafond/regendouche: deze brede douchekoppen zijn bevestigd aan een lange arm met L-vorm waardoor deze direct boven je wordt gepositioneerd. Dit zorgt voor een regen-effect met een zeer brede straal.

Materiaal en uiterlijk

De meeste douchekoppen zijn rond ter behoeve van een gebalanceerde, aangename straal water. Er zijn echter ook cilindervormige of vierkante en rechthoekige douchekoppen te vinden. Deze zul je eerder kiezen voor het uiterlijk, aangezien ze qua functionaliteit weinig tot niets toevoegen aan een reguliere douchekop. Qua materialen zijn er ook enkele keuzes. De meeste douchekoppen zijn uitgevoerd in chroom, waardoor ze mooi glanzen. Wil je echter nog meer glans? Kies dan voor messing. Uiteraard is een meer matte versie ook mogelijk in de vorm van RVS douchekoppen.

Standen

De meeste douchekoppen bieden tegenwoordig drie waterstanden aan, maar er zijn ook modellen die meer standen aanbieden. Zo biedt de Tiger Termini Handdouche Chroom maar liefst zes standen aan. Elke waterstand heeft zo zijn eigen effect dus een douchekop die meer standen aanbiedt zou kunnen helpen de meest comfortabele waterstand voor jou te vinden.

Je hebt nu een beter beeld waar je op moet letten bij de aankoop van een douchekop. Vergeet echter nooit om de reviews te lezen bij modellen; dit geeft waardevolle inzicht in de praktijkervaring en of het model echt bij je past.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met de douche te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.