Hoe maak je een wc-bril schoon?

Hoe maak je een wc-bril schoon?

Door Roy / 01-07-2022

Wist je dat de wc-bril het meest vieze onderdeel is van het toilet? Er vormt zich altijd weer snel (gele) aanslag en daarmee een voedingsbron voor bacteriën. Het is dan ook belangrijk om de wc-bril geregeld hygiënisch schoon te maken. Hoe pak je dit het beste aan? We zetten het in deze blog voor je uiteen.

Je kent het vast wel; je hebt de wc schoongemaakt volgens je standaard routine en de wc ziet er weer prima uit. Op de wc-bril blijft er echter hardnekkige aanslag zitten die maar niet weg wilt. Vaak is dit urinesteen, ook wel urinezuur: bruine aanslag die te vergelijken is met kalkaanslag. Het verschil is dat kalk ontstaat uit mineralen in het water en urinesteen uit zouten zoals magnesium, natrium, kalium en calcium. Deze zouten komen vrij wanneer we plassen. Het ziet er niet alleen vies uit; urinesteen is ook een ideale voedingsbodem voor bacteriën. Het is daarom belangrijk dat de wc-bril elke dag goed wordt schoongemaakt. Gelukkig kan dit prima met schoonmaakmiddelen die je gewoon in de kast hebt staan.

De wc-bril schoonmaken

Voordat we in detail treden hoe je specifiek urinesteen verwijdert van je wc-bril, is het goed om in het algemeen te behandelen hoe je een wc-bril het beste schoon kunt maken. Vaak wordt er voor bleek gekozen om de wc-bril schoon te maken, maar eigenlijk is dit geen geschikt middel. Bleek is namelijk bedoeld om stoffen te bleken, niet om te reinigen. Aangezien de wc-bril van kunststof is, is bleek eigenlijk helemaal geen logische keuze. Ook wordt er vaak gekozen voor desinfecterende doekjes. Waar er zeker merken zijn die de wc-bril goed schoonmaken, zijn dergelijke doekjes over het algemeen wel redelijk duur omdat ze maar één keer gebruikt kunnen worden. Daarnaast bestaat de kans dat deze doekjes voor een verstopping van het toilet kunnen zorgen. Wanneer je enigszins ervaren bent in het schoonmaken van de badkamer zul je al snel aan azijn, baking soda of groene zeep denken voor het reinigen van de wc-bril, aangezien dit echt wondermiddelen zijn voor de rest van de badkamer. Waar deze producten zeker geschikt zijn om de wc-bril schoon te maken, zorgen ze er echter niet voor dat alle bacteriën verwijderd worden.

Wil je het écht goed doen kom je uit op een desinfecterende allesreiniger. Maak hier een sopje mee en je doodt alle bacteriën die op de wc-bril zijn achtergebleven. Dit maakt een sopje met desinfecterende allesreiniger het ideale middel om de wc-bril weer hygiënisch schoon te krijgen. Volg hierbij de volgende stappen:

  • Maak de onderkant van de wc-bril schoon met behulp van een schoonmaakdoek en het sopje.
  • Maak ook de bovenkant van de wc-bril en de wc-deksel schoon met behulp van de schoonmaakdoek en het sopje.
  • Maak alles daarna droog met een droge, schone doek.

Door deze stappen te volgen zul je een frisse, hygiënisch wc-bril krijgen. Heb je een zwarte wc-bril? Deze maak je op dezelfde manier schoon. Houd er echter rekening mee dat je op zwarte wc-brillen urinesteen minder snel zult zien. Het is dan ook van belang, zowel voor zwarte- en witte wc-brillen, om de tips hieronder te volgen.

Gele vlekken verwijderen van je wc-bril

Wanneer je bovenstaande stappen elke dag volgt zou urinesteen geen kans moeten krijgen om te hechten aan het oppervlak van je wc-bril. Ben je echter wat minder consequent met het schoonmaken? Dan bestaat de kans dat er hardnekkige aanslag op je wc-bril zit die ook met de bovenstaande stappen niet verdwijnt. In dit geval kun je onderstaande middelen proberen om van de urinesteen af te komen.

Schoonmaakazijn

Hét middel voor schoonmaken in de badkamer. Schoonmaakazijn is een uitstekend middel hardnekkige vlekken op de wc-bril te verwijderen. Wel moet het hierbij een poosje moet intrekken. Je kunt er dus voor kiezen dit voordat je naar het werk gaat of voordat je gaat slapen aan te brengen en te laten weken. Wanneer je terugkomt van je werk of ’s ochtends opstaat kun je de wc-bril vervolgens reinigen.

Baking soda

Ook baking soda is een ideaal middel voor veel schoonmaakklussen. Giet een kopje baking soda in over de vlekken en laat het een kwartier intrekken. Hierna kun je het schoonschrobben. Ook kun je de baking soda mixen met schoonmaakzijn. Dit zal gaan bruisen, waardoor de aanslag vanzelf los laat.

Staalsponsje met schuurmiddel

Een goed alternatief is het schoonmaken met een staalsponsje in combinatie met roze schuurmiddel. Let er hierbij wel goed op dat je door het schuren de wc-bril niet beschadigt.

Specialistische middelen

In de meeste supermarkten zijn er op de schoonmaakafdeling schappen te vinden met specialistische schoonmaakmiddelen. Ook voor het grondig reinigen van aanslag op de wc-bril kun je hier vaak terecht. Volg hierbij de stappen zoals ze zijn aangegeven op het product en je zou een prima resultaat moeten behalen.

Cola

Een oplossing uit de categorie grootmoeder-weet-raad: cola! Cola is net zo zuur als schoonmaakazijn en is door het koolzuur een prima middel om aanslag te verwijderen. Giet hiervoor wat cola over de urinesteen in de wc-bril en laat het intrekken. Laat het minimaal een uur intrekken waarbij geldt: hoe langer je het laat intrekken, hoe effectiever de werking zal zijn. Hierna kun je de plekken wegpoetsen.

Meer lezen

Wil je meer lezen over het onderhouden van je badkamer? Lees dan onze andere blogs!

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.