Wanneer het kwik in de zomer op rap tempo oploopt kan een mobiele airco dé oplossing zijn in je zoektocht naar verkoeling. Wanneer het inbouwen van een airco geen optie is, is een mobiele airco een prima alternatief. In deze blog zetten we uiteen waar je op moet letten bij de aanschaf van je mobiele airco.
Vaak realiseer je je pas tijdens een hittegolf dat je wéér vergeten bent om in de koudere maanden een mobiele airco aan te schaffen. Wees er op tijd bij om hogere prijzen of compleet uitverkochte afdelingen te voorkomen. De zomers zijn de afgelopen jaren erg warm in Nederland, wat het bezitten van een airco zeker geen overbodige luxe maakt. Wil je deze zomer niet weer in een warm huis zitten, maar behoort een vaste airco installeren niet tot de opties? Overweeg dan zeker een mobiele airco! Met dit airconditioningsysteem op wielen regel je de temperatuur en luchtvochtigheid in een bepaalde ruimte. Dit doet de airco aan de hand van koelvloeistof, waarbij koele lucht de ruimte ingeblazen wordt en de warme lucht naar buiten wordt afgevoerd. De airco is daarnaast eenvoudig te verplaatsen en op te bergen wanneer je hem niet meer nodig hebt. Een erg handige en, vergeleken met een inbouwsysteem, zeer betaalbare oplossing! Waar moet je op letten bij de aanschaf van een mobiele airco? We zetten het voor je op een rij.
Er zijn veel verschillende mobiele airco’s beschikbaar. In grote lijnen zijn ze onder te verdelen in twee groepen: mobiele airco’s zonder buitenunit en mobiele airco’s met buitenunit. Mobiele airco’s zonder buitenunit, ook wel monoblock airco’s genoemd, zijn de meest verkochte modellen. Bij dit type mobiele airco’s is aan de achterkant een afvoerslang bevestigd die je uit een open raam kunt hangen. Deze buis voert de warme lucht af naar buiten, terwijl de airco koele lucht de ruimte inblaast. De tweede optie is een mobiele airco met buitenunit. Hierbij staat er één unit buiten die dient om warme lucht af te voeren en koude lucht naar de binnenunit te voeren. De binnenunit bevindt zich in de te koelen ruimte en geeft de koele lucht af. Dit model komt zonder afvoerslang- of buis, maar een dunne, flexibele koelleiding die de twee units verbindt. Deze leiding moet door een installateur geplaatst worden, omdat er bij fouten al snel vloeistof kan gaan lekken.
Mobiele airco’s zijn geen one-size-fits-all oplossing. Afhankelijk van het formaat van een ruimte of hoe goed de ruimte geïsoleerd is kan het zijn dat een bepaald model niet toereikend is. Ook wanneer de ruimte sneller opwarmt doordat deze zich op zolder bevindt of veel ramen bevat kan het zijn dat er een krachtigere mobiele airco nodig is. Gelukkig wordt bij de meeste mobiele airco’s aangegeven wat het koelvermogen is, uitgedrukt in BTU of Watt. Hierbij is het goed om te weten dat je per m3 ongeveer 30-50 Watt nodig hebt; zo’n 150 BTU. Benieuwd hoeveel koelvermogen jouw airco nodig heeft? Er zijn online rekentools die je hiervoor in kunt vullen.
Houd ook rekening met het geluidsniveau van de mobiele airco. Vaak worden mobiele airco’s gekocht om ’s nachts de slaapkamer te koelen. Het zou dan ook jammer zijn wanneer je mobiele airco de oorzaak wordt van een gebrekkige nachtrust in plaats van de warmte. De vuistregel hierbij is dat duurdere mobiele airco’s over het algemeen stiller zijn dan de goedkoopste modellen. Een mobiele airco wordt als stil beschouwd wanneer deze tussen de 50 en 60 decibel produceert.
Wanneer een mobiele airco met afstandsbediening komt is deze veel gemakkelijker te bedienen, wat bijdraagt aan een optimaal gebruiksgemak. Zeker wanneer je de mobiele airco op je slaapkamer hebt staan is het fijn als je niet je bed uit hoeft om de airco te bedienen. Ook niet geheel onbelangrijk: over welke programma’s beschikt de airco? De meest voorkomende functies zijn koelen, ventileren, verwarmen, lucht zuiveren, lucht ontvochtigen en een volautomatische functie. Hierbij is het ideaal als je een doeltemperatuur in kunt schakelen; dit kan een hoop energieverbruik besparen.
Je hebt nu een goed idee van de eigenschappen van mobiele airco’s en waar je op moet letten voordat je tot aanschaf over gaat. Benieuwd naar betrouwbare, gerenommeerde merken? Bekijk en vergelijk dan het aanbod van Eurom en Delonghi. Bekijk te allen tijde de recensies van een bepaald model voordat je overgaat tot aankoop. Dit helpt je om een beeld te krijgen van de ervaringen in de praktijk.
Wil je meer lezen over klimaatbeheersing? Bekijk dan onze andere blogs:
Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.