Welke soorten ventilatoren zijn er?

Welke soorten ventilatoren zijn er?

Door Roy / 10-07-2022

Wanneer de dagen weer langer worden en de temperatuur stijgt gaan veel mensen op zoek naar verkoeling in huis. Naast het tegen elkaar openzetten van de ramen en deuren zijn er twee andere opties: airconditioning of één of meerdere ventilatoren. In deze blog lichten we alle mogelijkheden uit met betrekking tot ventilatoren. Zo maak jij goed onderbouwd een keuze in je zoektocht naar verkoeling.

Waar airconditioning een relatief prijzige oplossing is (alhoewel een mobiele airco-unit over het algemeen stukken voordeliger is dan een gemonteerde airco), zijn ventilatoren in de meeste gevallen vriendelijker voor je portemonnee. Ventilatoren zorgen ervoor dat lucht in beweging wordt gebracht. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen een aanzuigzijde, waar zuivere lucht wordt aangezogen, en de uitblaaszijde die de verse lucht verspreidt. Dit geeft een verkoelend effect, wat een ventilator onmisbaar maakt in elk huishouden. Gelukkig komen ze in vele verschillende vormen en maten, waardoor het makkelijk is om er een uit te kiezen die precies op jouw behoeften en voorkeuren aansluit.

Soorten ventilatoren

Er zijn verschillende soorten ventilatoren te onderscheiden, elk met hun eigen kenmerkende eigenschappen. We zetten de meest voorkomende soorten daarom hieronder voor je op een rij, aangevuld met een model om te bekijken.

Tafel- en statiefventilatoren

De meest voorkomende ventilatoren in huis. Ze zijn meestal klein en daardoor makkelijk te verplaatsen. Ideaal voor verkoeling op je werkplek! Vaak kan er gekozen worden voor meerdere draaisnelheden en is het mogelijk de richting automatisch te laten draaien of voor een statische positie te kiezen. Een statiefventilator zou je kunnen zien als de grotere variant van een tafelventilator. Hij werkt exact hetzelfde, echter staat hij op een hoger statief en is de propeller vaak groter waardoor dit model beter geschikt is om een hele kamer van verkoeling te voorzien.

S en p soler en palau tafelventilator waaierdiameter 30cm 3 snelheden wit 5301515200 13565


Plafondventilator

Doordat plafondventilatoren aan het plafond bevestigd worden staan ze niet in de weg en daarnaast zijn bijna helemaal stil. Hoe verkoelend ze werken is afhankelijk van de grootte van de bladen en de rotatiesnelheid. Ook dit type ventilator is prima geschikt voor grotere ruimtes.

S en p soler en palau plafondventilator doorsnede 140cm grijswit 5316999500 62614


Torenventilator

Een torenventilator, ook wel zuilventilator genoemd, neemt niet veel ruimte in beslag en is daarmee geschikt voor zowel kleine en grote ruimtes. Doordat veel torenventilatoren draaien leveren ze verkoeling in de gehele ruimte. Ook komen ze vaak met een timer waardoor je hem niet handmatig uit hoeft te zetten; handig voor in de slaapkamer.

S en p soler en palau torenventilator 90cm hoog 3 snelheden wit 5301515500 13566


Buisventilator

Een buisventilator is een mechanische ventilator die gemonteerd wordt tussen buizen of ventilatieslangen. Waar aan één zijde de lucht wordt aangezogen, wordt deze aan de andere zijde uitgeblazen. Vaak wordt dit type ventilator geïnstalleerd bij keukens en badkamers. Omdat deze ventilatoren geïnstalleerd moeten worden is het wel ingewikkelder ze te kunnen gebruiken.

Whisper buisventilator gold line diameter 100mm en 125mm zwart kunststof 36247


Badkamerventilator

Een badkamerventilator is ook een type ventilator dat geïnstalleerd moet worden alvorens deze gebruikt kan worden. Dit kan zowel aan het plafond als aan de muur. Ze worden gekenmerkt door een vlak voorpaneel dat vaak netjes staat. Ook komt dit type ventilator vaak met een timer, waardoor je hem niet handmatig uit hoeft te zetten met het trekkoord.

Bws badkamer ventilator pro design standaard trekkoord 125mm 170 m3 zilver kunststof 36239


Meer lezen

Wil je meer lezen over klimaatbeheersing? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.