Vloerverwarming is een steeds populairdere keuze onder Nederlandse huishoudens. Dit is niet gek! Het onzichtbare systeem verwarmt de ruimte evenredig en je zult nooit meer last hebben van een koude vloer. Ook droogt de vloer sneller op na het douchen. Wel zijn er enkele dingen om met vloerverwarming rekening te houden.
Het kan lastig zijn de juiste verwarming voor een badkamer te kiezen. Er kiezen echter steeds meer mensen voor vloerverwarming. Waar de traditionele radiator voor veel mensen een doorn in het oog vormt, is vloerverwarming volledig onzichtbaar weggewerkt wat bijdraagt aan het creëren van een strakke badkamer. Er is hierbij keuze uit elektrische vloerverwarming en vloerverwarming aangesloten op het verwarmingscircuit en de cv-ketel. Ook is er vrijwel geen onderhoud nodig en is het, indien je hiervoor kiest, mogelijk de verwarming te gebruiken via een Smart WiFi Thermostaat of met een programmeerbare thermostaat. Deze kan zo worden geprogrammeerd dat de ruimte verwarmd wordt op een ingestelde tijd en dat de verwarming ‘s nachts wordt uitgeschakeld. Wel is vloerverwarming lastiger te installeren; zeker wanneer de vloer al in de badkamer ligt. Dit maakt het qua budget en installatie niet altijd de beste oplossing.
De voordelen van vloerverwarming zijn duidelijk en overtuigen steeds meer mensen over te gaan tot deze vorm van (hoofd)verwarming in de badkamer. Geniet van constante verwarming, lage stookkosten, warme voeten en meer ruimte voor meubels. Desondanks zijn er enkele dingen om rekening mee te houden.
Waar een radiator eenvoudig aan de muur gemonteerd kan worden, zal bij de aanleg van vloerverwarming de vloer opengehaald moeten worden. Dit maakt het vaak niet alleen een ingrijpende klus, maar ook een prijzige. Daarom wordt er meestal geadviseerd het aanleggen van vloerverwarming te doen in combinatie met de renovatie van de vloer.
In vergelijking met de slaap- of woonkamer spendeert men over het algemeen weinig tijd in de badkamer (tenzij je hier natuurlijk een persoonlijke spa van gemaakt hebt). Wanneer je de badkamer praktisch benadert en hier weinig tijd doorbrengt is vloerverwarming mogelijk niet de beste keuze, omdat dit een relatief lange opwarmtijd heeft.
De meeste badkamers zijn niet heel erg groot. Dit maakt dat enkel vloerverwarming meestal geschikt is als hoofdverwarming. Heb je een radiator in de badkamer? In dit geval kun je elektrische vloerverwarming als bijverwarming gebruiken.
Nu we het toch over elektrische vloerverwarming hebben; met het oog op de duurzame toekomst die zowel door de overheid en intrinsiek door vele huiseigenaren nagestreefd wordt is elektrische vloerverwarming een goede keuze. Het voordeel van elektrische vloerverwarming is dat je een systeem kunt leggen met een lager vermogen wat bespaart op de energierekening. Het is steeds gebruikelijker om voor een elektrische vorm van verwarming in huis te kiezen. We zien dit ook terug in nieuwbouwwoningen die niet langer standaard van een gasaansluiting voorzien worden.
Gelukkig werkt vloerverwarming prima met tegels, waardoor het zeer geschikt is voor de badkamer. Dit omdat de tegels de warmte geleiden en deze een poosje vasthouden. Welke tegelsoorten zijn geschikt? Kies bij vloerverwarming in de badkamer voor keramische tegels of natuursteen. Deze tegelsoorten zijn bij uitstek geschikt voor vloerverwarming.
Vloerverwarming wordt onder de vloer geplaatst, wat ervoor zal zorgen dat de vloer enkele centimeters verhoogd wordt. Dit kan ervoor zorgen dat de deur niet meer goed opent of sluit en dat het toilet niet meer lekker zit. Houd hier daarom rekening mee wanneer je je badkamer gaat renoveren.
Wil je meer lezen over verwarming in de badkamer? Bekijk dan onze andere blogs:
Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.