De voordelen van handdrogers

De voordelen van handdrogers

Door Tom / 12-07-2022

Wist je dat handdrogers enorm terrein aan het winnen zijn? De moderne handdrogers zijn al lang niet meer de handdrogers van vroeger die nauwelijks genoeg blaaskracht hadden om je handen droog te blazen. Daarnaast voorkomen ze spetters op de muur en de vloer en zien ze er ook nog eens strak uit. Dit maakt handdrogers een populaire keuze voor vele bedrijven en zelfs consumenten.

Automatische handdrogers zijn tegenwoordig overal te vinden. Waar handdrogers vroeger lompe, witte dozen aan de muur met weinig zuigkracht waren zijn ze tegenwoordig fraai ontworpen en zeer effectief. Dit maakt het een hygiënisch alternatief op handdoeken en papier, wat vooral op openbare- en bedrijfstoiletten wenselijk is. Daarnaast hebben ze vrijwel geen onderhoud nodig en verdienen ze zichzelf snel terug doordat de handdoeken en het papier niet telkens vervangen hoeven te worden. Het is voordat je overgaat tot aankoop verstandig om alle eigenschappen en mogelijkheden goed te bekijken. Daarom lichten we deze hieronder graag voor je toe.

Waarom kiezen voor een handdroger?

Het drogen van de handen is essentieel na het wassen om het aantal bacteriën die achterblijven te verminderen. Wat handdrogers zo fijn maakt is dat ze overal in te zetten zijn en met name geschikt zijn voor openbare ruimtes. Hierbij besparen ze kosten op papier en handdoeken en zijn ze ook nog eens zuinig qua energie. Over handdrogers wordt vaak beweerd dat deze minder hygiënisch zouden zijn dan papieren doekjes, echter heeft de Universiteit van Arizona in 2020 onderzoek gedaan naar het eventuele verschil in hygiëne tussen handdrogers en papieren handdoekjes. Hierbij is er aangetoond dat er geen verschil is tussen deze methoden, dus het hardnekkige argument dat handdrogers minder hygiënisch zouden zijn lijkt niet juist. Toch zijn er ook onderzoeken die het tegendeel claimen te bewijzen, echter zijn dit vaak onderzoeken geïnitieerd door leveranciers van papieren handdoekjes. Toch blijft dit een controversieel punt. Desondanks zijn de volgende voordelen van handdrogers 100% zeker:

  • Ze creëren geen afval;
  • Ze werken altijd (geen navulling nodig);
  • Ze hebben een lange levensduur van acht tot tien jaar;
  • Ze hebben geen onderhoud nodig.

Waar handdrogers vroeger minder populair waren door de robuuste vormgeving en lage blaaskracht, blazen de nieuwste handdrogers met hypervoortstuwing de lucht op je handen. Deze techniek droogt natte handen binnen 8 seconden, wat ze vele malen effectiever maakt dan eerdere versies. Ook werken ze steeds vaker met koude lucht, wat beter is voor het milieu. Over het milieu gesproken; doordat er geen papieren doekjes en navullingen nodig zijn is er minder afval, wat een handdroger stukken duurzamer maakt. Uiteraard bespaart dit ook aanzienlijk op de kosten op de lange termijn.

Welke soorten handdrogers zijn er?

Waar vroeger handdrogers met een knop geactiveerd moesten worden, zijn de meeste handdrogers tegenwoordig automatisch. Ze detecteren beweging aan de hand van optische sensoren of infrarood detectie. Zo gaan ze automatisch aan zodra je je handen bij de blaasmond houdt. Qua soorten handdrogers zijn er grofweg twee soorten te identificeren: 'hands-under modellen waarbij je je handen eronder houdt en hands-in modellen waarbij je je handen tussen de blaasmonden steekt.

Hands-under handdrogers

De traditionele, betrouwbare handdroger. Dit type kenmerkt zich door het gebruiksgemak en de robuustheid. Ze werken heel eenvoudig: je plaatst je handen onder het apparaat en je handen worden direct met warme lucht droog geblazen door de krachtige motor. Meestal zijn je handen in zo’n 10 seconden droog. Zodra je je handen eronderuit haalt stopt hij met blazen, wat dit type helpt bij haar energiezuinigheid. Bij hands-under modellen is de luchtstroom meestal krachtiger dan bij hands-in modellen. Ook zijn ze eenvoudig te monteren, hebben geen onderhoud nodig en zijn ze vandaalbestendig door het robuuste, gesloten ontwerp.

Hands-in handdrogers

Een meer moderne variant van handdrogers is de hands-in handdroger. Dit type droogt snel en verbruikt weinig energie. Doordat er meestal met koude lucht geblazen wordt is dit type handdroger milieuvriendelijker dan hands-under handdrogers. Dit zorgt er dan ook voor dat dit type handdrogers vaak beter scoren bij tests dan hands-under handdrogers. Ze zijn wat duurder in de aanschaf, maar door het lagere verbruik zijn ze op de lange termijn vaak nog iets aantrekkelijker dan hands-under modellen.

Meer lezen

Wil je meer lezen over klimaatbeheersing? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.