Een airco vereist in principe weinig onderhoud. Desondanks is het goed om je aircosysteem minstens twee keer per jaar te controleren en eventueel te onderhouden. Wanneer je airco stoffig en vuil is koelt deze namelijk minder goed. Daarnaast kan dit keelpijn en andere klachten veroorzaken. Waar moet je bij het onderhouden van je airco rekening mee houden? We zetten het voor je uiteen.
Onder het onderhoud wordt in grote lijnen verstaan het schoonmaken van de airco en het bijvullen van het koelmiddel. Hoe pak je deze dingen aan? En in welke mate verschilt dit bij mobiele airco’s en gemonteerde airco’s? We gaan het je vertellen, dus lees zeker door.
Een mobiele airco is de ideale oplossing wanneer je op zoek bent naar een relatief goedkope, mobiele oplossing om je woning van verkoeling te voorzien. Omdat deze airco’s binnen staan zijn ze wel meer onderhevig aan stof. Dit betekent dat periodiek onderhoud nodig is om de airco schoon en effectief te houden.
Bij een mobiele airco zul je meer met stof te maken hebben dan bij de gemonteerde variant die vaak hoog aan de muur gemonteerd wordt. Dit stof kun je eenvoudig verwijderen met een vochtige doek. Naast het verwijderen van stof zijn er echter enkele andere stappen te volgen om de airco echt goed te onderhouden:
Wanneer je deze stappen gevolgd hebt is je mobiele airco weer helemaal schoon en zal deze weer maanden effectief en hygiënisch werken.
In principe hoeft een mobiele airco tijdens zijn levensduur nooit bijgevuld te worden. De enige reden waarom een mobiele airco bijgevuld zou moeten worden is als het koelvloeistofreservoir gaat lekken door beschadiging. Mocht je mobiele airco lekken is het van belang dat je deze niet zelf bij gaat vullen. Hiervoor kun je het beste een specialist inschakelen. Heb je nog garantie? In dat geval kun je terecht bij de leverancier. Het kan echter ook voorkomen dat het koelmiddel weggelekt is doordat de airco verouderd is. Ook in dat geval dien je een specialist in te schakelen, of de airco te vervangen.
Een gemonteerde airco heeft weinig onderhoud nodig. Hoe kun je herkennen wanneer hij aan onderhoud toe is? Soms maakt je installatie dan meer lawaai dan gewoonlijk. Dit kan erop wijzen dat de filters verstopt zijn. Blijft het lawaai na het schoonmaken van de filters aanwezig? Dan kunnen er mechanische problemen zijn. Neem in dat geval contact op met een specialist. Als je airco er steeds langer over doet om een ruimte gekoeld te krijgen moet het koelmiddel waarschijnlijk bijgevuld worden. Ratelt of borrelt je airco? Ook in deze gevallen is onderhoud nodig.
Om je airco schoon te maken is het natuurlijk goed om zo nu en dan een vochtige doek over de binnen-en buiten unit te halen. Het belangrijkste is echter de reiniging van de filters. Zijn de filters van je airco verstopt? Hierdoor kun je ziek worden of een allergische reactie krijgen. Reinig deze door het stof weg te halen met een stofzuiger of een vochtige doek. Is dat niet genoeg? Spoel de filter dan af met lauw water.
Een airco koelt de lucht door middel van koelmiddel. Dit middel wordt ook wel freon genoemd. Uiteraard kan dit middel opraken door gebruik van de airco, alsmede door verdamping. Is het koelmiddel op? Dan wordt de lucht niet meer verkoeld, waardoor de airco minder of zelfs helemaal niet meer koelt. De airco zal dan harder moeten werken om de ruimte te koelen, wat je terug zult zien in het energieverbruik. Om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden is het van belang het koelmiddel één à twee keer per jaar bij te laten vullen door een professionele loodgieter. Dit kun je beter niet zelf doen, omdat het een specialistische klus is waarbij er geen lucht in het systeem mag komen.
Wil je meer lezen over klimaatbeheersing? Bekijk dan onze andere blogs:
Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.