Waarom is een luchtbevochtiger gezond?

Waarom is een luchtbevochtiger gezond?

Door Fieke / 09-07-2022

Een goede balans in de luchtvochtigheid is belangrijk voor een gezond leefklimaat in huis. Een luchtbevochtiger is hierbij de perfecte oplossing. Met een luchtbevochtiger zorg je er namelijk voor dat er te allen tijde een ideale luchtvochtigheid in huis is. Zo voorkom je kwaaltjes door een te droge lucht en zorg je er daarnaast voor dat je meubels mooi blijven.

Een luchtbevochtiger is een apparaat dat zorgt voor een goede luchtbevochtiging en daarmee de verbetering van de luchtkwaliteit in huis. Wanneer de luchtvochtigheid laag is kunnen je huid en ogen uitdrogen, wat irritatie veroorzaakt. Idealiter ligt de luchtvochtigheid in een ruimte tussen de 40% en 60%. Een luchtbevochtiger zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid binnen dit bereik ligt, wat bijdraagt aan de gezondheid van iedereen die gebruik maakt van de ruimte. Om de luchtvochtigheid te verhogen spuit de luchtbevochtiger nevel in de lucht, afkomstig van een verdampingsproces.

De nadelen van een te droge lucht

Zoals gezegd kan een te lage luchtvochtigheid, dus een luchtvochtigheid onder de 40%, zorgen voor droge ogen of een droge huid. Ook is het mogelijk dat je luchtwegen geïrriteerd raken door de droge lucht. Dit omdat virussen makkelijker kunnen overleven in droge lucht. Ook is een te droge lucht slecht voor hout. Wanneer je houten meubels, vloeren of muziekinstrumenten in huis hebt is het belangrijk dat de luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% blijft. Een te lage luchtvochtigheid zorgt er namelijk voor dat het hout uitdroogt en uiteindelijk kan krimpen, wat tot scheuren kan leiden. Ook voor het groen in huis is een te droge lucht niet fijn. Heb je je wel eens afgevraagd waar de bruine randjes aan de bladeren vandaan komen; zeker wanneer je de plant voldoende water geeft? Grote kans dat dit komt door een te droge lucht. Maar wat veroorzaakt een droge lucht?  De luchtvochtigheid in huis daalt bijvoorbeeld door de verwarming. In combinatie met gesloten ramen kan een te droge lucht schade aanrichten aan uw gezondheid. Met name in de winter ligt dit risico dus op de loer.

Daarom een luchtbevochtiger

Een luchtbevochtiger biedt een oplossing voor bovengenoemde nadelen aan een te droge lucht. Wanneer je luchtvochtigheid op orde is, profiteer je van de volgende voordelen:

Minder irritatie, verkoudheid en neusbloedingen

Met een luchtbevochtiger zorg je ervoor dat je huid en ogen minder uitdrogen, wat irritatie voorkomt. Door de lucht te bevochtigen verminder je je vatbaarheid voor infecties. Ben je bijvoorbeeld vaak verkouden? Het is in dit geval een goed idee om voor een luchtbevochtiger te gaan kijken. Een luchtbevochtiger houdt je neus bevochtigd wat neusbloedingen voorkomt en helpt bij het genezingsproces. Dit maakt het een uitstekende keuze voor mensen die vaak verkouden zijn of last hebben van astma of allergieën.

Voorkom snurken

De vocht van een luchtbevochtiger helpt de keel tegen het uitdrogen en kan er zo voor zorgen dat snurken verminderd- of zelfs helemaal voorkomen wordt. Een luchtbevochtiger kan dus sterk bijdragen aan een goede nachtrust!

Goed voor huisdieren en planten

Net als mensen kunnen ook huisdieren last krijgen van irritatie aan de ogen en luchtwegen door een te droge lucht. Ook voor huisdieren is het dus fijn wanneer de ruimte een goede luchtvochtigheid heeft. Daarnaast helpt het ook voor je planten wanneer de lucht voldoende vochtig is. Veel huisplanten zijn afkomstig uit een tropisch klimaat met een hoge luchtvochtigheid. Dit zorgt ervoor dat ze bij een droge lucht al snel uitdrogen, wat zich uit in bruine randjes aan de bladeren. Met een luchtbevochtiger voorkom je de uitdroging van je planten waardoor ze vele malen langer meegaan.

Goed voor hout

Tenslotte is een luchtbevochtiger ook goed voor het hout in huis. Wanneer de lucht te droog is kan dit scheuren en barsten veroorzaken in houten meubels en vloeren. Door een luchtbevochtiger blijft het vochtgehalte in het hout op peil, waardoor het niet uitdroogt. Dit voorkomt schade, waardoor je langer zult genieten van je houten meubels en vloer.

Meer lezen

Wil je meer lezen over klimaatbeheersing? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.