Waar moet je op letten bij terrasverwarming?

Waar moet je op letten bij terrasverwarming?

Door Roy

Wanneer het ’s avonds koeler wordt is er niets fijner dan aangename terrasverwarming. Er is echter een breed aanbod aan modellen, types en kwaliteit wat het lastig kan maken een goed keuze te maken. Daarom zetten we in deze blog de aandachtspunten uiteen. Zo maak je goed onderbouwd een keuze voor jouw terrasverwarming.

Wanneer je in alle comfort tot in de late uurtjes van je tuin wilt genieten is terrasverwarming onmisbaar. Terrasverwarming zorgt, zoals de naam al verraadt, voor warmte op je terras waardoor je vaker en langer in je tuin kunt vertoeven. Wanneer je op zoek gaat naar een terrasverwarmer zul je er echter al snel achter komen dat er flink wat keus is en je met een aantal punten rekening moet houden. Hieronder zetten we op een rij waar je op moet letten om je handvatten te bieden.

Welk model?

Om te beginnen is het goed om te bepalen welk soort terrasverwarming je voorkeur heeft. Er zijn namelijk verschillende modellen die elk hun eigen manier van plaatsing hebben.

Staande terrasverwarmer en tafelmodel

De staande terrasverwarmer zoals de Eurom Q Time Golden 1800s Patioheater 334166 plaats je op de grond of op een tafel (tafelmodel). Hierbij is het staande model ongeveer twee meter hoog terwijl het tafelmodel meestal een hoogte van minder dan een halve meter heeft. Dit betekent dat je het tafelmodel makkelijker kunt verplaatsen. De keerzijde is dat dit type minder verwarmingscapaciteit heeft dan een staande terrasverwarmer.

Parasolmodel en muurmodel

Dit is de standaard heater zoals je deze vaak bij terrasjes aantreft in de parasol, zoals de Eurom Q Time Golden 1800 Patioheater 334159. Dit type heater heet dan ook het parasolmodel, alhoewel ze ook vaak aan de muur te bevestigen zijn. Er zijn ook modellen die uitsluitend voor de muur bestemd zijn, echter zijn muurmodellen niet geschikt voor bevestiging in de parasol. Dit komt doordat muurmodellen vaak een te hoge temperatuur bereiken voor de parasol.

Gas of elektrisch?

Naast dat je keuze hebt uit verschillende modellen komen terrasverwarmers ook in elektrische- en gasvarianten. Terrasverwarming op gas werkt op butaan- of propaangas. Hierbij zit er in de voet van de heater ruimte voor de gasfles zodat deze netjes weggewerkt kan worden. Mocht de terrasverwarmer omvallen zorgt de omvalbeveiliging ervoor dat de gasaansluiting afgesloten wordt, wat bijdraagt aan de veiligheid van dit type terrasverwarming. Gaat je voorkeur uit naar elektrische terrasverwarming? Door het hogere rendement is elektrische terrasverwarming meestal goedkoper in gebruik dan terrasverwarming op gas. Houd in het kader van rendement wel rekening met de plaatsing. Een plek waar de verwarming veel onderhevig is aan wind zal het rendement namelijk aanzienlijk verlagen. Door het gebruik van de terrasverwarmer wordt de omgevingstemperatuur verhoogd en een aangename gevoelstemperatuur bereikt. Wind verlaagt de omgevingstemperatuur, dus zal een terrasverwarmer op een winderige plek geen zin hebben.

Het type terras

Het type terras is van groot belang bij het bepalen van het soort verwarming. We lichten de twee soorten terrassen uit.

Open terras

Een terras is een open terras wanneer één of meerdere zijden niet dicht- en niet te sluiten zijn. Dit zorgt ervoor dat er wind of tocht kan zijn, wat veel invloed heeft op het type terrasverwarming. Dit type terras vraagt namelijk om een heater die niet of nauwelijks gevoelig is voor wind of tocht. Bij een open terras wordt een terrasheater met korte golf aangeraden, omdat deze stralingswarmte afgeven. Deze warmte is vergelijkbaar met zonnewarmte en kan niet wegwaaien, wat ervoor zorgt dat de gehele oppervlakte dat binnen het bereik valt warm wordt.

Gesloten- of af te sluiten terras

Een gesloten terras is, zoals de naam al doet vermoeden, een terras dat volledig afgesloten is of afgesloten kan worden met schuifdeuren. Dit zorgt ervoor dat er bijna geen wind of tocht ontstaat, waardoor ook een lange golf heater goed functioneert. Deze heaters warmen de lucht op, wat ook wel convectiewarmte genoemd wordt. Deze heaters verwarmen de gehele ruimte en geven weinig tot geen licht. Let op dat je in een gesloten ruimte geen gasheaters mag gebruiken!

Bereken de te verwarmen oppervlakte

Het te verwarmen oppervlak in combinatie met mogelijke ophanghoogte bepaalt het benodigd vermogen om dit effectief te kunnen verwarmen. Hieronder zetten we enkele opties op een rij:

Warmtebereik korte golf terrasverwarmer

  • 1400 / 1500 watt: verwarmt een oppervlakte van 2,5 x 2,5 meter tot een ophanghoogte van 2,10 meter.
  • 2000 watt: verwarmt een oppervlakte van 3 x 3 meter tot een ophanghoogte van 2,5 meter.
  • 2500 watt: verwarmt een oppervlakte van 3,5 x 3,5 meter tot een ophanghoogte van 2,8 meter.

Warmtebereik lange golf terrasverwarmer

  • 250 watt per m2 voor een gesloten of volledig af te sluiten terras.
  • 500 watt per m2 voor een beschut en windvrij open terras.
  • Ideale ophanghoogte: 2,4 / 2,5 meter.
  • Minimale ophanghoogte: 2,1 meter.
  • Maximale ophanghoogte: 2,7 meter.

Meer lezen

Wil je meer lezen over klimaatbeheersing? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.