Zo bespaar je energie in de badkamer

Zo bespaar je energie in de badkamer

Door Nicole

De energie- en gasprijzen blijven steeds maar stijgen – en dus ook jouw rekeningen. Daarnaast zou ook het milieu heel blij met ons zijn als we allemaal meer ons best deden om minder energie en gas te verbruiken. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je gemakkelijk energie kunt besparen in de badkamer. Hierbij kun je onder andere denken aan manieren waarop je geld kunt besparen tijdens het douchen en het nemen van een bad. Voor meer tips hierover en meer lees je snel verder!

Veel mensen denken er niet lang na bij hun badkameractiviteiten. Toch zijn er veel dingen die je nu waarschijnlijk nog onbewust doet die je onnodig veel geld kosten. We delen graag onze tips over hoe je zuiniger kunt zijn in jouw dagelijkse gebruik van de badkamer, maar ook stappen die je kunt ondernemen om te investeren in de duurzaamheid van de badkamer zelf. Hier leer je alles wat je moet weten over het efficiënt besparen van energie en water in de badkamer.

4 Tips voor jouw persoonlijke dagelijks gebruik

Deze tips kun je dagelijks toepassen in de badkamer om energie te besparen. Hier hebben we het dus over zaken die je aan kunt leren aan jezelf en jouw medebewoner(s) - zoals je familie, partner of huisgenoten - om minder energie te verspillen.

Kraan uit tijdens het tandenpoetsen!

Dit is één van de meest voor de hand liggende tips die we voor je hebben liggen. Toch denken veel mensen er niet meteen aan. Je hebt haast in de ochtend en bent vooral bezig met het schoonpoetsen van je tanden en minder om het water dat nog uit de kraan loopt. Probeer er voortaan echter maar op te letten dat je de kraan gewoon uitzet. Water verspillen op deze manier is ontzettend zonde, want je hebt er niet eens plezier van zoals wanneer je lang doucht.

Zo bespaar je wc-water

Iedere keer dat je de wc doortrekt wordt dit gedaan met behulp van een grote hoeveelheid water. Ben je naar de wc gegaan voor een nummer één? Zorg er dan ook voor dat je de juiste knop van de wc indrukt om deze door te spoelen. Afhankelijk van de wc is het vaak genoeg om de knop maar even kort in te drukken, waardoor de wc niet langer dan nodig is blijft doorspoelen.

Douche minder lang

Deze tip zal waarschijnlijk niet als een verassing komen. Waarschijnlijk heb je het weleens eerder gehoord van een bekende of via de TV of radio, maar minder lang douchen heeft écht veel impact. Door maar één minuut korter te douchen bespaar je namelijk al een hoop. In 2022 lopen de kosten van 20 minuten douchen namelijk al op tot bijna 2 euro per keer. Voor meer tips over zuinig douchen lees je verder in deze blog.

Ga minder lang in bad

Een lang bad nemen is echt zalig, dit weten we heel goed. Je zou denken dat een bad nemen voordeliger kan zijn dan het nemen van een douche, omdat de boiler na het vullen van het bad met heet water hier niet meer voor hoeft te werken. Voor het nemen van een bad gebruik je echter in totaal gemiddeld véél meer water. Blijf je er te lang in zitten, dan zul je ook van tijd tot tijd heet water moeten toevoegen waarvoor je de boiler steeds opnieuw activeert om harder te gaan werken. Er zijn echter manieren waarop je langer in bad kunt zitten zonder meer energie te verbruiken. Hierover lees je zo dadelijk meer.

Zo maak je de badkamer duurzamer

Je kunt zelf je best doen om zoveel mogelijk energie te besparen, maar je kunt jezelf hier ook een handje bij helpen door te investeren in energiebesparende gadgets. Denk hierbij aan verscheidene waterbesparende oplossingen.

Waterbesparende wastafelkraan

Met een waterbesparende wastafelkraan kun je moeiteloos en gemakkelijk zo’n 20 procent minder water en energie verbruiken. Dit soort kranen geven namelijk maar een maximaal aantal liter water per minuut.

Waterbesparende wc

Zoals we eerder al hebben gezegd, gebruiken toiletten vaak eigenlijk teveel water tijdens het doortrekken. Een waterbesparend toilet heeft net zoals een gewone wc twee doorspoelknoppen. Echter verbruikt een gewone wc tussen 9 of 12 liter per bezoek, en is dit bij een waterbesparend toilet nog maar 3 en 6 liter water.

Waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop werkt volgens hetzelfde principe als de bovenstaande oplossing. Hiermee verbruik je een hoop minder water, zeker als je nu beschikt over een regendouchekop of stortdouchekop. In dit geval bespaar je op deze manier zelfs rond de 60 procent meer op energie en water.

Kies voor een douche-warmteterugwinning

Douche-warmteterugwinning staan ook wel bekend onder de afkorting douche-wtw. Een douche-wtw gebruikt de warmte van het wegstromende douchewater om het koude douchewater alvast mee op te warmen. Op deze manier hoeft de cv-ketel minder gas te verbruiken of de warmtepomp minder stroom. Je kunt kiezen uit een douche-wtw die je moet laten installeren of een systeem dat los in de douche kan worden geplaatst.

Geïsoleerd bad

Zoals we eerder al zeiden is het zonde om steeds heet water toe te voegen aan het bad om deze warm te houden. Gelukkig zijn er daarom speciaal baden ontwikkeld voor in de badkamer waarin het water langer warm kan blijven. Een geïsoleerd bad wordt gemaakt door tijdens de bouw hier omheen thermokussens aan te brengen vóórdat je de ombouw om het bad heen bouwt. Dit is natuurlijk alleen mogelijk bij een inbouwbad, alhoewel er op de markt ook vrijstaande baden verkrijgbaar zijn die wel goed zijn geïsoleerd. Je kunt met een goed geïsoleerd bad erop rekenen dat je hier zeker een uur comfortabel in kan zitten, zonder hier iets voor te hoeven doen.

Kies voor een thermostaatkraan

Een douche thermostaatkraan of een elektronische mengkraan voor bij de wasbak is een nóg beter alternatief voor een gewone kraan dan een waterbesparende kraan. Dit soort kraan bestaat namelijk uit één draaiknop in plaats van twee waarmee je warm en koud water handmatig moet mengen. Je draait een thermostaatkraan simpelweg naar de gewenste temperatuur. Het bereik van de temperatuur wordt aangegeven op de knop zelf, zodat je de gewenste temperatuur heel precies kunt instellen. In de meeste gevallen moet je een extra knop indrukken om de temperatuur hoger te krijgen dan 38 graden. Zo kun je gemakkelijk onveilige situaties met jonge kinderen voorkomen en een kindvriendelijke badkamer creëren.

Zonneboiler

Met behulp van een zonneboiler warm je het water op aan de hand van zonne-energie. Zo’n zonneboiler bespaart je ongeveer de helft op het energieverbruik van jouw badkamer en keuken. Gedurende zonnige dagen kun je bijna al jouw warme water via de zonneboiler verkrijgen!

Vervang ramen van enkel glas of gebruik isolerende raamfolie

Bestaan de ramen in jouw badkamer slechts uit enkel glas? Dan wordt het al snel koud in de badkamer. Hierdoor ben je minder snel geneigd om snel uit de douche of uit het bad te stappen, waardoor je weer meer energie verbruikt. Vervang daarom indien mogelijk de ramen door exemplaren van dubbel glas zodat er minder warmte naar buiten ontsnapt. Vind je dit voor nu een te dure oplossing? Dan kun je in plaats hiervan ook gebruik maken van isolerend raamfolie. Dit is een stuk goedkoper en zorgt nog steeds voor maar liefst 50 procent minder warmteverlies.  

Gebruik energiezuinige verlichting

Ook de juiste badkamerverlichting heeft invloed op jouw energierekening. Zorg er daarom voor dat als je lampen hebt die niet zuinig zijn, zoals bijvoorbeeld gloeilampen en halogeenlampen, je deze vervangt door bijvoorbeeld een ledlamp, spaarlamp of tl-lamp. Als je meer wilt weten over het kiezen van de juiste verlichting in de badkamer lees je hierover in deze blog meer.

We hopen je in deze blog te hebben kunnen laten zien hoe makkelijk het kan zijn om met behulp van een paar simpele tips energie en water te besparen in de badkamer. Ook hebben je een aantal tips gegeven waarmee je de badkamer fundamenteel duurzamer kunt gaan maken, nu of in de toekomst. Door geld te besparen in de badkamer houd jij straks weer meer geld over voor leuke dingen!

Meer lezen

Wil je graag meer informatie lezen over stijl- en onderhoudsadvies met betrekking tot sanitair? De volgende blogs over sanitair zouden ook interessant voor jou kunnen zijn:

Bekijk en vergelijk het grootste online aanbod van mooie badkamermeubels en handige badkamer accessoires simpel en veilig op Sanitair.nl.