Welke soorten kranen zijn er?

Welke soorten kranen zijn er?

Door Roy

Wanneer je je sanitair gaat vernieuwen kom je uiteindelijk in de wereld van kranen terecht. Kranen komen namelijk in de meeste ruimtes van je huis voor: de keuken, het toilet en de badkamer. Er zijn dan ook verschillende soorten kranen, elk met hun eigen kenmerken. We gaan er in deze blog verder op in, dus lees zeker door.

Het effect van een kraan op de uitstraling van het interieur is enorm. Kranen zijn er echter in allerlei soorten en maten waarbij ze elk andere praktische toepassingen hebben. De juiste kraan is heel praktisch en zorgt tegelijkertijd voor een fraaie uitstraling, vooral als je dit in lijn brengt met de andere gebruikte materialen. Waar begin je om de beste keuze te maken? We lichten daarom alle verschillende types voor je uit.

Badkranen

Om lekker te genieten van je bad heb je natuurlijk een fijne badkraan nodig, of je nu een oude badkraan vervangt of een hele nieuwe badkamer gaat uitkiezen. Badkranen komen in enorm veel verschillende uitvoeringen. Inbouwbadkranen zijn badkranen die in de wand worden geplaatst. Hierdoor zijn alleen de kraan en de knoppen zichtbaar. Dit oogt strak en is daarnaast makkelijk schoon te maken. Opbouwbadkranen worden wel zichtbaar gemonteerd op de wand, wat het makkelijker maakt lekkages op te lossen. Vrijstaande kranen worden los van het bad gemonteerd; een populaire optie in combinatie met een vrijstaand bad. Een baduitloop, tenslotte, wordt in de wand van het bad geplaatst. Hiermee simuleer je een waterval, wat een erg luxe effect geeft.

Douchekranen

In grote lijnen zijn douchekranen onder te verdelen in twee categorieën: douche thermostaatkranen en douchemengkranen. Ook hierbij is er weer keuze uit inbouwkranen en opbouwkranen. Bij douche thermostaatkranen stelt je de temperatuur in via een enkele draaiknop, al dan niet met beveiliging. Bij een douchemengkraan stel je de temperatuur in met één of twee draaiknoppen, waarbij de warm- en koud water mengt om tot de gewenste temperatuur te komen.

Keukenkranen

Keukenkranen zijn er in alle soorten en maten. Ze zijn te categoriseren onder keukenmengkranen, kokendwaterkranen en koudwaterkranen. De volgende type kranen zul je tegenkomen in je zoektocht, waarbij we per soort de eigenschappen voor je benoemen:

  • Tweegreeps mengkraan: De meest voorkomende kraan, waarbij je met behulp van twee draaiknoppen warm en koud water kan regelen.
  • Eengreeps mengkraan: Bij dit type kraan regel je warm en koud water met slechts één hendel of greep.
  • 3-gats mengkraan: Deze waterkranen lijken op de tweegreeps mengkranen, maar de grepen bevinden zich bij deze waterkraan naast de schacht en dus niet aan de kraanschacht zelf.
  • 4-gats mengkraan: Deze waterkraan is hetzelfde als de 3-gats maar nu met een extra gat voor een handdouche. Dit type wordt veel in de badkamer gebruikt maar ook in de keuken, omdat het hierdoor makkelijk is de afwas voor te spoelen.
  • Kokendwaterkraan: Deze relatief nieuwe, kindvriendelijke kranen winnen in rap tempo aan populariteit. Ze zijn erg handig bij het zetten van thee en koffie, het maken van sauzen waarbij kokend water nodig is, het vullen van pannen en het voorspoelen van de afwas. Na een combinatie van het indrukken en draaien van de knop rondom de schacht komt er kokend of erg warm water uit de kraan.

Wastafelkranen

Wastafelkranen gebruik je in de badkamer en in het toilet wanneer je een wastafel hebt zonder ingebouwde kraan. Bij het toilet zijn met name fonteinen populair omdat je hier makkelijk je handen bij kunt wassen. Ben je op zoek naar een wastafelkraan voor de badkamer? Qua stijlen kun je alle kanten op. Het meest populair zijn zilveren wastafelkranen, alhoewel zwarte wastafelkranen het zeer goed doen in minimalistische badkamers en gouden wastafelkranen in klassieke badkamers. Ook bij wastafelkranen zijn er verschillende types te onderscheiden, waaronder mengkranen, thermostaatkranen en elektronische kranen die werken aan de hand van een sensor.

Meer lezen

Benieuwd naar meer tips over wastafels? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op sanitair.nl.