Welke fontein kies je voor het toilet?

Welke fontein kies je voor het toilet?

Door Jens / 28-07-2022

Wanneer er een kraan en wastafel overwogen worden voor het toilet wordt er vaak gekozen voor een fonteinkraan, daarom ook wel toiletkraan genoemd. Fonteinkranen worden iets hoger op de wasbak gemonteerd en zijn dus bij uitstek geschikt voor het wassen van de handen. Maar hoe maak je een keuze voor een fonteinkraan? We zetten hieronder de aandachtspunten uiteen.

Fonteinen zijn er in veel verschillende stijlen en materialen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een fontein met natuursteen of juist voor een fontein met keramiek. Dit stelt je in staat een fontein te vinden die perfect aansluit op je sanitair. Een ander groot voordeel aan een fontein is dat deze heel makkelijk schoon te houden is. Ook heb je qua plaatsing meerdere opties. Meestal kies je ervoor de fonteinkraan te plaatsen in het toilet; een krappe ruimte. In dat geval is een wandmodel het meest handig, omdat je zo meer ruimte bespaart. Online heb je verschillende opties om een fontein te bestellen: een fonteinset, een hoekfontein of een losse fontein. We lichten per soort de kenmerken toe.

Fonteinsets

Met een fonteinset bestel je alles in één keer. Zo past alles bij elkaar en zal het aansluiten makkelijk verlopen. Ook voorkom je dat je iets over het hoofd ziet. Heb je weinig ervaring met fonteinen of wil je gewoon zeker weten dat het goed zit? In beide gevallen is het verstandig om een complete fonteinset te bestellen. Ook qua vormgeving van de wasbakken zijn er hierbij vele opties; een afgerond model is al lang niet meer de enige keuze. Tegenwoordig kun je ook kiezen uit vierkante wasbakken of wasbakken met een design dat goed in de hoek op te hangen is. Over dit laatste type vertellen we je hieronder meer.

Hoekfonteinen

Hoekfonteinen zijn zowel een esthetische- als een praktische keuze. Omdat ze in de hoek geplaatst worden nemen ze nóg minder ruimte in dan een regulier wandmodel. Je hebt meer dan voldoende ruimte om jouw handen te wassen terwijl er minder ruimte verloren gaat, in de meeste gevallen het toilet. Is de ruimte niet zo groot of wil je voorkomen dat je de fontein ergens midden aan de muur moet ophangen? Overweeg dan een hoekfontein.

Losse fonteinen

Wanneer je de vrijheid wilt om jouw sanitair tot in de puntjes helemaal zelf samen te stellen is een losse fontein een goede keuze. Kies voor een inbouw wastafel met een kraangat en plaats een losse fontein naar keuze. Wel zal installeren stukken makkelijker gaan wanneer je binnen hetzelfde merk blijft met de losse elementen van je fontein. Ook qua uiterlijk is het te adviseren om de kraan en de rest van de installatie zoveel mogelijk bij één merk te houden om kleurverschillen en stijlverschillen te voorkomen. 

Meer lezen

Benieuwd naar meer tips over wastafels? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op sanitair.nl.