Een wastafelkraan uitkiezen is meestal een van de laatste stappen bij het plaatsen van een nieuwe badkamer. Hierdoor wordt er vaak minder aandacht aan gegeven wat de kans op een miskoop groter maakt. Er zijn namelijk enkele dingen om op te letten zodat je wastafelkraan het gebruiksgemak biedt dat je verwacht.
Een wastafelkraan heeft zoals gezegd verschillende eigenschappen waar rekening mee gehouden dient te worden. Naast dat de wastafelkraan visueel goed aan moet sluiten op de badkamer zijn er ook enkele praktische elementen die belangrijk zijn. Deze zetten we hieronder voor je op een rij, dus lees zeker door.
Van groot belang bij het gebruikscomfort is de hoogte van de kraan, ook wel de hoogte van de uitloop genoemd. Lage kranen worden meestal geplaatst bij fonteinen en wastafels bij het gastentoilet. Dit omdat hier alleen de handen gewassen hoeven te worden. Door de lage uitloop spetteren deze kranen hierbij minder dan hoge modellen. Wil je echter meer ruimte om je handen te wassen? In dat geval is een wastafelkraan van medium hoogte een betere oplossing. Was je vaak je gezicht en haar onder de kraan, of moet je soms een emmer vullen? Een hoge wastafelkraan zal je hier meer comfort bij bieden.
Om spetteren zo veel mogelijk te voorkomen is de diepte van de uitloop erg belangrijk. Het water moet namelijk op ongeveer 1 centimeter van de afvoer landen. Heb je een waskom? In dat geval moet het water recht in de afvoer lopen om spetteren zoveel mogelijk te voorkomen.
Het aantal grepen van een wastafelkraan heeft veel invloed op het gebruiksgemak bij het instellen van de watertemperatuur. Waar je voor kiest is helemaal afhankelijk van jouw voorkeur. Gaat je voorkeur uit naar een kraan met één greep betekent dit dat je deze zult bedienen met een hendel. Deze druk je naar boven of onder om de waterdruk te regelen en naar links en rechts om de temperatuur te kiezen. Je kunt ook kiezen voor een kraan met twee grepen. Hierbij bedien je warm- en koud water los van elkaar, wat vergeleken met een kraan met één greep nogal onpraktisch is. Je kiest dan ook meestal voor deze optie simpelweg omdat je het mooier vindt en wanneer je zeker weet dat je altijd twee handen vrij hebt om de kraan te bedienen. Bij een kraan met twee grepen heb je keuze uit knoppen en hendels, waarbij het voordeel van hendels is dat je deze ook met je pols of elleboog kunt bedienen wanneer je vieze handen hebt. Er is ook nog een derde optie: de elektronische wastafelkraan. Je kent deze ongetwijfeld van openbare toiletten; je beweegt je hand langs een sensor en de kraan wordt geactiveerd. Erg praktisch!
Er zijn verschillende aanvullende technologieën voor wastafelkranen die het gebruiksgemak verbeteren of die helpen om water te besparen. Denk bijvoorbeeld aan kranen met een LED-display waar de watertemperatuur op wordt weergegeven. Ook zijn er kranen beschikbaar met een koude start systeem, waarbij de kraan altijd begint met koud water. Dit bespaart soms tot 50% energie ten opzichte van kranen die direct de warmtevoorziening activeren. Daarnaast bevordert dit de veiligheid in kindvriendelijke badkamers, zeker in combinatie met de cold touch technologie waarbij de kraan koud blijft; ook als er zojuist heet water uitgekomen is.
Je hebt nu een beter idee waar je op moet letten voor een optimale gebruikservaring wanneer je een wastafelkraan uit gaat kiezen. Benieuwd welke merken populair zijn zodat je een startpunt hebt voor je zoektocht? Enkele gerenommeerde merken zijn Best Design, Grohe en Wiesbaden. Mag je wastafelkraan een opvallend ontwerp hebben? Neem dan ook een kijkje in de assortimenten van Blinq en Tres. Met deze merken zit je in principe altijd goed wanneer je op zoek bent naar betrouwbare, kwalitatieve wastafelkranen. Lees echter wel de recensies bij de modellen waar je geïnteresseerd in bent; zo maak je goed onderbouwd je definitieve keuze.
Benieuwd naar meer tips over wastafels? Bekijk dan onze andere blogs:
Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.