Toiletten zijn een essentieel onderdeel van het moderne leven. Een goede toilet kan comfortabel en stijlvol zijn, maar er zijn veel verschillende soorten om uit te kiezen. Van moderne hangende toiletten tot traditionele staande toiletten, het kan moeilijk zijn om te weten wat het beste bij jouw behoeften past. Maar geen zorgen, met deze gids weet je straks alles wat je moet weten om het beste toilet te kiezen voor jouw thuis.
Het kiezen van een toilet kan een lastige taak zijn. Er zijn zoveel verschillende opties die elk hun eigen set voordelen hebben. Je moet bijvoorbeeld nadenken over jouw voorkeuren, de ruimte, het ontwerp en het onderhoud. In dit artikel zullen we kijken naar de verschillende soorten toiletten, de voor- en nadelen van ieder type en wat je moet weten om de beste optie te kiezen voor jouw situatie.
Ben je de badkamer aan het renoveren en is het tijd om na te denken over een nieuw toilet? Dan lijkt de vanzelfsprekende keuze een hangend toilet te zijn. Echter zul je er al snel achter komen dat er meer factoren spelen bij het uitkiezen van het juiste toilet voor jouw badkamer of toiletruime. Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met wat de meest praktische en stevige keuze is. Daarnaast moet je nadenken over de functies waarover de wc moet beschikken, zoals het geval is bij een bidet. We zullen daarom om ons artikel mee te beginnen in het kort de verschillende soorten toiletten benoemen en de bijbehorende kenmerken, zodat je hier een goed idee van krijgt.
Een hangend toilet is bij verre het meest populaire toilet in de Nederlandse toiletruimte of badkamer. Het staat ook wel bekend onder de volgende benamingen: “wandcloset” toilet, hangtoilet, wandtoilet of inbouwtoilet. Het wordt bevestigd aan de muur door middel van een stevig frame welke zich binnen de muur bevindt. Daarnaast biedt het ondersteuning voor het inbouwreservoir, hetgeen verantwoordelijk is voor het doorspoelen van het toilet. Je kunt kiezen uit verschillende stijlen op het gebied van vormgeving, zoals ronde hangtoiletten en vierkante.
Hangende toiletten komen met een verscheidenheid van voordelen ten opzichte van de andere modellen. Een groot voordeel van het hangende toilet is dat het gemakkelijk te reinigen is. Omdat het toilet niet op de grond staat, kun je er eenvoudig onderdoor met de stofzuiger en dweil. Daarnaast heeft het een modern uiterlijk en creëert het meer ruimte in een kleine badkamer. Een nadeel is echter wel dat de installatie een lastige klus is en je dit beter kunt overlaten aan een expert. Er moet namelijk ook rekening gehouden worden met belangrijke zaken zoals de waterdruk. Een toilet welke wordt geacht te werken met een te lage waterdruk spoelt niet even goed door.
Staande toiletten staan, zoals de naam al zegt, direct op de vloer. Het is een klassiek model welke je tegenwoordig niet vaak meer tegenkomt. Ze zijn echter verkrijgbaar in verschillende stijlen, waardoor je ook staande toiletten met een heel modern uiterlijk kunt vinden.
Er zijn drie verschillende types om uit te kiezen, op basis van het soort waterreservoir. Het meest voorkomende model is het duoblok staand toilet. Hier maakt het waterreservoir onderdeel uit van de toiletpot en is dit dus niet verstopt in de muur. Je kunt ook kiezen voor een toilet met een losse stortbak, waarbij de stortbak is verbonden met het toilet door middel van een buis. Het is echter ook mogelijk om een staand toilet met een ingebouwd waterreservoir aan te schaffen. In dit geval spreken we van een back-to-wall model. Deze worden vaak gezien als de meest moderne variant van de verschillende typen staande toiletten.
Van alle mogelijkheden op het gebied van toiletten, is een staand toilet het meest stevige exemplaar. Je hoeft namelijk niet te vertrouwen op de stevigheid van het frame in de muur. Het meest belangrijke nadeel is echter dat het veel lastiger is om achter en onder een staand toilet schoon te maken.
De populariteit van het bidet neemt langzamerhand steeds meer toe in Nederland. Veel mensen moeten nog even wennen aan het idee, maar er zijn ook al velen die er inmiddels bij zweren. Een bidet maakt gebruik van een sproeier waarmee je gericht jouw onderlichaam kunt reinigen met water. Dit biedt een fijn alternatief voor toiletpapier, alhoewel je natuurlijk wel een paar velletjes gebruikt om het water mee af te drogen. Het scheelt je in ieder geval wel een hele hoop werk.
Er zijn twee typen bidets om uit te kiezen, waarbij er sprake is van een groot verschil tussen beide. Het ene model is namelijk een apart stuk sanitair welke naast het toilet wordt geplaatst. De andere mogelijkheid bestaat uit een toilet-en-bidet-in-één oplossing. Hiermee hoef je niet twee stukken sanitair apart aan te sluiten en kun je een hoop ruimte besparen. Dit type bidet wordt ook weleens een douche wc genoemd. Er zijn tegenwoordig zelfs modellen verkrijgbaar waarmee je de sproeier met behulp van een afstandsbediening kunt bedienen. Uiteraard zijn ze te vinden in allerlei verschillende vormen en kleuren, zodat er voor ieder huishouden een passend bidet te vinden is.
Alhoewel een bidet een zeer hygiënisch alternatief is voor toiletpapier en daarom een aantrekkelijke keuze is om te overwegen, zitten er ook enkele nadelen aan verbonden. Zo liggen om te beginnen de aanschafkosten een stuk hoger. Daarnaast moet je ook eventuele visite die voor het eerst bij je thuis langskomt van tevoren uitleggen hoe jouw toilet precies werkt.
Voor huishoudens met vrouwen zal een urinoir niet snel als een mogelijkheid in aanmerking komen. Een urinoir kan natuurlijk uitsluitend door mannen worden gebruikt. Dit maakt het hebben van een toilet dat maar door enkele bewoners in huis gebruikt kan worden onpraktisch. Hierdoor zijn ze vaak alleen aanwezig in gebouwen die bedoeld zijn voor openbaar gebruik. Denk hierbij aan toiletten in scholen en restaurants. Urinoirs worden bevestigd aan de muur en beschikken in de meeste gevallen niet over een klep. Dit is vaak ook niet nodig voor de hygiëne, aangezien een urinoir minder spettert bij het doortrekken. Het is enkel aan aantrekkelijker gezicht. Je kunt urinoirs dus vinden in verschillende stijlen, waaronder verschillende vormen en kleuren. Dit betekent dat er voor de behoeften van iedere man een urinoir te vinden is die aansluit op zijn behoeften.
Er zijn twee manieren waarop een toilet kan worden doorgespoeld. Bij een vlakspoeltoilet komt jouw valt jouw behoefte op een horizontale oppervlakte, waarna je het daarna doorspoelt. Het voordeel hiervan is dat je minder snel met spetteren te maken krijgt. Echter is het nadeel van een vlakspoel toilet dat je meer last hebt van geuren en dat je bijna gegarandeerd met een remspoor te maken krijgt. Naar onze mening kun je daarom beter kiezen voor een diepspoel toilet. In dit geval valt jouw behoefte recht in het water en heb je dus minder snel last van geuren en minder risico op het achterlaten van een remspoor. Wil je geen risico lopen op spetteren met een diepspoel toilet? Leg dan simpelweg een paar velletjes wc-papier in het toilet voordat je er gebruik van maakt.
Voorheen werden toiletten voornamelijk ontworpen met een rand aan de binnenkant. Dit worden ook wel toiletten met spoelrand genoemd. Het nadeel van een toilet met een spoelrand is dat vuil en dus bacteriën zich hier eenvoudig op kunnen hopen. Dit komt doordat water uit het toilet met te weinig kracht onder de spoelrand terecht komt. Kies je echter specifiek voor een toilet met een open spoelrand, dan wordt dit beperkt. Een toilet met een open spoelrand staat toe dat de volledige binnenkant van het toilet wordt gespoeld en laat zo minder ruimte over voor bacteriën. Randloze toiletten blijven echter het meest eenvoudig om schoon te maken. Een randloos toilet kent in principe geen nadelen en is daarom voor de meeste huishoudens de beste keuze.
Onafhankelijk van het type toilet waar je voor kiest: zorg ervoor dat de stijl past bij de rest van de badkamer. Maak je dus in de badkamer voornamelijk gebruik van vierkante badkamermeubels met rechte en scherpe hoeken? Zorg er dan voor dat je kiest voor een toilet in een stijl die hierop aansluit. Hetzelfde geld natuurlijk voor wanneer je in de badkamer voornamelijk gebruik maakt van ronde badmeubels: in dit geval kies je voor een toilet met afgeronde hoeken.
Ook de kleur van het toilet speelt een belangrijke rol en het materiaal. Als je voornamelijk gebruik maakt van donkere kleuren in de badkamer kan het mooi zijn om een zwart toilet aan te schaffen. Afhankelijk van jouw persoonlijke stijl kun je er ook voor kiezen om een andere kleur te kiezen voor het toilet. Zo kan een wit toilet tegen een zwarte muur bijvoorbeeld zorgen voor een interessant contrast. Bovendien kun je kiezen voor een bedieningspaneel in een bijpassende stijl, zodat het toilet en het bedieningspaneel samen een mooi geheel vormen.
De ideale hoogte voor het ophangen van het toilet is voor een gedeelte afhankelijk van de lengte van haar bewoners. Wanneer je op het toilet zit, moeten jouw knieën idealiter iets hoger komen dan jouw bovenbenen. Aangezien er echter vaak mensen van verschillende lengtes in één huis wonen, kan het lastig zijn om op basis hiervan een keuze te maken. In Nederland ligt de gemiddelde hoogte voor het ophangen van een wc-pot tussen de 40 en 45 centimeter. Dit is dus een prima uitgangspunt die voor de meeste mensen zal werken.
Wil je meer lezen over alles wat te maken heeft met sanitair, zoals ook styling- en onderhoudstips voor het interieur van jouw badkamer? Bekijk dan onze andere blogs:
Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie badmeubels, items en handige sanitairaccessoires veilig en online op Sanitair.nl.