De boodschappen, de zorgpremie, energie: alles wordt in rap tempo duurder. Zo ook gas, dat keer op keer records breekt door de ongekende prijsstijging. Veel mensen proberen nu daarom op allerlei manieren hun gasverbruik te minderen. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische kachel om zo min mogelijk gas te gebruiken, of koken op een elektrische kookplaat. Er zijn echter meer manieren waarop je het verbruik van gas kunt minderen. Wat dacht je bijvoorbeeld van onder de douche, waar je tegelijkertijd de gelegenheid hebt minder water te gebruiken? In dit artikel delen we daarom onze 5 tips om zuiniger te douchen. Dat ga je zeker merken bij je gasrekening!
Onder de douche staan is een dagelijkse activiteit voor velen van ons. We staan er meestal niet bij stil hoeveel water we verbruiken als we onder de douche staan. Maar als je even nadenkt over hoeveel water er door de douche heen gaat, is het best wel veel. Een gemiddelde douche duurt ongeveer 8 minuten en verbruikt ongeveer 50 liter water. Dat is heel veel water! We gebruiken dagelijks dus veel water en gas om te douchen, terwijl het ook zuiniger kan. Als je wilt besparen op je water- en gasrekening, is het dan ook verstandig om zuiniger te douchen. Dit betekent niet dat je minder moet douchen, maar je kunt wel wat aanpassingen doen om minder water en gas te gebruiken.
Zuiniger douchen begint met onderstaande tips. Wanneer je deze volgt zul je binnen no-time stukken minder gas en water gebruiken wanneer je gaat douchen.
Een van de beste manieren om zuinig te douchen is door een douchekop met zuinige stand te gebruiken. Deze douchekoppen zijn ontworpen om minder water te gebruiken dan normale douchekoppen. Deze douchekoppen gebruiken maximaal 7,2 liter water per minuut, waar een normale douchekop ongeveer 10 liter water per minuut gebruikt. Wist je dat een regendouche zelfs 20 liter per minuut verbruikt?
Een andere manier om zuinig te douchen is door een timer te gebruiken. Zet de timer aan wanneer je de douche in gaat en zorg ervoor dat je binnen de tijd doucht. Dit zorgt ervoor dat je niet langer in de douche blijft staan dan nodig is en dus minder water gebruikt. Het kan onwennig voelen in het begin, maar je zult na verloop van tijd merken dat je met gemak binnen de timer kunt blijven en zelfs eerder klaar zult zijn. Korter leren douchen is iets waar je altijd profijt van zult blijven houden!
Zet de kraan niet aan voordat je erin stapt. Wacht totdat je klaar bent om te gaan douchen voordat je de kraan aanzet. Zo verspil je geen water. Zet de kraan ook niet harder dan nodig is. Als je de kraan harder zet, gebruik je namelijk meer water. Zet het water ook uit als je je scheert. Je hoeft het water niet aan te laten staan als je je niet aan het wassen bent.
Het is algemene kennis dat een bad veel meer water (en daarmee energie) kost dan douchen. Een gemiddelde douchebeurt duurt namelijk 8 minuten en kost 62 liter water; een gemiddeld bad heeft echter 80 liter water nodig. Leer je echter om snel te douchen, dus binnen 5 minuten, dan gebruik je slechts 40 liter water. De helft van een badersessie!
Voor velen van ons is het niet nodig om elke dag te douchen. Heb je geen fysiek werk waarbij je gaat zweten en sport je niet elke dag? Dan is het voldoende om je om de dag te douchen en op de dagen dat je niet doucht voor een washandje te kiezen. Zo bespaar je nog eens vele liters water en minimaliseer je het verbruik van gas.
Door zuiniger te douchen bespaar je dus flink op je energierekening. Echter zal niet alleen je portemonnee blij zijn met deze keuze; ook het milieu wordt meer ontzien wanneer je zuiniger gaat douchen. Je kunt je wel voorstellen dat het effect aanzienlijk zal zijn wanneer miljoenen Nederlanders nog maar 5 minuten douchen, in plaats van 10 minuten of zelfs een kwartier.
Wil je meer lezen over sanitair? Bekijk dan onze andere blogs:
Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.