Zelf het doucheputje ontstoppen doe je zo

Zelf het doucheputje ontstoppen doe je zo

Door Nicole / 17-10-2022

Een doucheputje kan snel verstopt raken door haar, zeepresten en andere vuildeeltjes. Het vervelende aan een verstopt doucheputje is dat er geen water meer afgevoerd kan worden. Het water blijft dus in de douche staan. Het kan er zelfs voor zorgen dat je gehele badkamervloer onderloopt met water! Gelukkig is het ontstoppen van een doucheputje meestal niet moeilijk wanneer je weet wat de oorzaak is. In dit blog leer je hoe je jouw doucheputje weer vrijmaakt.

Je kunt verschillende methodes uitproberen om jouw doucheputje weer vrij te maken. Voor welke je kiest, is afhankelijk van hoe ernstig de verstopping is. In veel gevallen kun je het gebruik van chemische producten vermijden, maar in het geval van een ernstige ontstopping kan dit niet altijd. Er zijn vrijwel geen uitzonderingen op het gezegde “voorkomen is beter dan genezen”. Dit geldt natuurlijk ook voor het onderhoud van jouw doucheputje of douchegoot. Voor nu is het meest belangrijke dat je de douchebakafvoer van de douchebak eerst weer vrij krijgt. In deze blog geven we je daarom aan het einde graag ook wat tips mee over hoe je deze situatie in de toekomst gemakkelijk kunt voorkomen.

Lichte verstopping van het doucheputje

Wanneer je te maken hebt met een lichte verstopping in het doucheputje, dan hebben we het vaak over een ophoping van zeepresten en haar. Deze verstoppingen zijn in veel gevallen zelf op te lossen, zonder dat je hiervoor een expert moet inschakelen. Dit is heel fijn, want een monteur kan je best wat centjes kosten die je vast graag anders had besteed.

Methode 1: Handen of IJzerdraadje

Dit is eigenlijk de meest voor de hand liggende optie. Allereerst ga je natuurlijk inspecteren wat er precies gaande is. Zie je de verstopping in de douchedrain zitten? Dan trek je een paar rubberen handschoenen aan en verwijder je de verstopping met je vingers. Probeer niet met je vingers in de gaten of tussen de gleuven van het doucheputje te wriemelen om daar vuil uit te halen. Dat heeft iemand namelijk al eens eerder gedaan en die moest zijn vinger door de brandweer vrij laten maken.

Ligt de verstopping dieper? Probeer het dan eens met behulp van een ijzerdraadje. Je maakt een haakje aan het uiteinde hiervan en duwt dit voorzichtig door de waterafvoer totdat je de verstopping voelt zitten. Dan trek je de draad met behulp van een draaiende beweging naar boven. Hierdoor worden haar- en zeepresten meegenomen.

Methode 2: Kokend water

Deze tweede methode is het meest geschikt voor zeer lichte verstoppingen. Vaak is het doucheputje in dit geval niet volledig verstopt, maar loopt het water wel erg langzaam door. In dit geval kun je een waterkoker volledig vullen en het water aan de kook brengen. Vervolgens giet je dit door het doucheputje. Heb je niet meteen resultaat, of zie je wel dat het werkte maar ben je er nog niet helemaal? Dan kun je deze methode gerust één of twee keer herhalen voordat je een volgende uitprobeert. Het is namelijk helemaal niet schadelijk voor het doucheputje.

Methode 3: Schoonmaakazijn

Heeft kokend water niet (voldoende) geholpen met het vrijmaken van het doucheputje? In dit geval moeten we zwaarder geschud uit de kast halen. Deze methode is nét wat krachtiger doordat je gebruik maakt van ontvettende middelen. Het is echter bijna net zo milieuvriendelijk, dus daar hoef jij je geen zorgen over te maken. Je mengt heet water met soda en schoonmaakazijn en giet dit mengsel door het verstopte doucheputje. Vervolgens sluit je de afvoer goed af en spoel je dit na een halfuur nog een keer na met heet water.

Zware verstopping van het doucheputje

Heb je de vorige methodes al een kans gegeven, maar merk je dat het geen – of niet voldoende – resultaat oplevert? Dan heb je helaas te maken met een zware ontstopping van je doucheputje. De kans dat je zo’n hardnekkige ontstopping zelf opgelost krijgt is kleiner. Gelukkig zijn er nog een aantal methodes die je eerst nog kunt uitproberen voor je het opgeeft en de monteur een belletje geeft.

Methode 1: plopper

Net zoals bij het ontstoppen van de wc en ontstoppen van de wasbak, kun je ook in dit geval gebruik maken van een plopper. Plaats de rubberen kap van de plopper over het doucheputje en maak met de steel een op- en neerwaartse beweging. Hiermee voer je druk uit op de verstopping, waardoor deze als het goed is losschiet en verdwijnt.

Methode 2: ontstoppingsveer

Deze methode is weggelegd voor heel ernstige, diepe verstoppingen. Niet iedereen heeft echter genoeg vertrouwen in zijn/haar eigen kunnen om zelf met een ontstoppingsveer aan de slag te gaan. Veel mensen laten dit daarom over aan een expert. In de werkelijkheid valt het allemaal wel mee met hoe lastig dit is. Je gebruikt de verstoppingsveer door deze uit te rollen en door de afvoer te duwen. Door deze voorzichtig door de afvoer te duwen kun je de verstopping losprikken.

Methode 3: ontstoppingsmiddel

Heb je geen zin om zelf aan de slag te gaan met één van de bovengenoemde oplossingen, bijvoorbeeld omdat deze je teveel tijd kosten? Dan kun je er ook voor kiezen om een kant-en-klaar middeltje te proberen. Je kunt namelijk een vloeibare ontstopper kopen. Hiermee wacht je meestal tot in de avond, zodat het ’s nachts veel uren de tijd krijgt om in te werken. Wij raden je uiteraard sterk aan om de specifieke instructies van het product op te volgen voor het beste resultaat.

Zo kun je een verstopping voorkomen in het doucheputje

Het is altijd gemakkelijker om een situatie te voorkomen dan wanneer je deze achteraf probeert op te lossen. In dit geval is het voorkomen van een verstopt doucheputje zeer eenvoudig, als je maar consistent bent.

  1. Haal na iedere douchebeurt direct alle haren uit het putje. Hiermee kun je zoveel mogelijk haren in het doucheputje voorkomen. Zo krijgt het haar niet de kans krijgt om, in combinatie met zeepresten, klonten te vormen. Individuele haren spoelen gemakkelijker weg.
  2. Zet niet meteen het water uit wanneer je klaar bent in de douche. Door na het douchen heet water door de afvoer te laten lopen spoel je de zeepresten in het doucheputje weg.
  3. Plaats een roostertje over het doucheputje, als je deze nog niet hebt. Hiermee blijven haren en zeepresten hangen in het rooster en komen deze niet meer in uw afvoerpijp terecht. Heb je al een roostertje over het doucheputje zitten, maar heb je nog steeds last van ophopingen van haren en zeepresten in de afvoer? Dan kan het zijn dat je een onhandig model hebt, met te grote gaten/sleuven. Kies ervoor om je oude rooster te vervangen door een nieuwe met dunnere spleten/kleinere gaatjes, zodat deze beter hetgeen opvangt dat niet de afvoer in mag.

Kun je niet het doucheputje vervangen zonder de stijl van jouw douche overhoop te gooien? In dit geval kun je er eventueel voor kiezen een nieuwe douche set inclusief doucheputje aan te schaffen.

Meer lezen

Wil je meer lezen over het onderhouden en stijlen van je badkamer? Lees dan onze andere blogs!

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires voor de badkamer veilig en online op Sanitair.nl.