Hoe vervang je de wastafelkraan?

Hoe vervang je de wastafelkraan?

Door Jens / 10-10-2022

De meeste mensen gebruiken hun wastafelkraan dagelijks, dus is het belangrijk om deze in goede staat te houden. Na verloop van tijd kan de wastafelkraan versleten raken of gaan lekken en moet hij worden vervangen. Het vervangen van een wastafelkraan is een relatief eenvoudig doe-het-zelfproject dat iedereen met twee rechterhanden zelf kan doen. Benieuwd hoe je het aan moet pakken? Lees dan zeker door.

De meeste huiseigenaren en huurders denken niet twee keer na over hun wastafelkraan totdat deze begint te lekken of anderszins problemen te veroorzaken. Na verloop van tijd kan een kraan namelijk versleten raken en moet deze vervangen worden. Wanneer het tijd is om een wastafelkraan te vervangen is het proces echter vrij eenvoudig. Wanneer je twee rechterhanden hebt en de juiste gereedschappen kun je jezelf een telefoontje naar de loodgieter besparen en de kraan zelf vervangen.

Welke wastafelkraan kies je?

Wanneer het tijd is om je wastafelkraan te vervangen moet je eerst een paar beslissingen nemen. Ten eerste welk type kraan je wilt. Kies je bijvoorbeeld voor een kraan met een enkele hendel of een mengkraan waarbij je met twee draaiknoppen of hendels warm en koud water moet mengen om tot de gewenste temperatuur te komen?

Als je het type kraan hebt gekozen is het tijd om een afwerking te kiezen. De populairste afwerkingen zijn roestvrij staal, chroom en messing. Maar er zijn ook een aantal minder gebruikelijke afwerkingen, zoals brons, koper en nikkel. Tot slot moet je een stijl kiezen. je kunt kiezen uit een aantal verschillende stijlen, waaronder klassiek en modern.

Wat heb je nodig?

Om de wastafelkraan te vervangen heb je de volgende dingen nodig:

 • Verstelbare sleutel
 • Kruiskopschroevendraaier
 • Pijpsleutel
 • Tang
 • Rag

Heb je deze gereedschappen? Dan kun je onderstaand stappenplan volgen om de wastafelkraan op de juiste manier te vervangen.

Stappenplan wastafelkraan vervangen

Een wastafelkraan vervangen is een snel en eenvoudig project dat de meeste huiseigenaren zelf kunnen doen. Met een paar eenvoudige hulpmiddelen kunt je je wastafel in een mum van tijd weer als nieuw laten werken.

 1. Voordat je begint is het belangrijk om de watertoevoer naar de wastafel af te sluiten. Zoek de afsluiters onder de wastafel en draai deze met de klok mee dicht.
 2. Gebruik een verstelbare sleutel om de hendel van de kraan te verwijderen. Er zal een schroef zijn die de hendel op zijn plaats houdt, die je kunt verwijderen met een kruiskopschroevendraaier.
 3. Met het handvat verwijderd, zou je een koperen schroef moeten kunnen zien. Gebruik een pijpsleutel om deze schroef, die de kraan op zijn plaats houdt, te verwijderen.
 4. Trek de kraan voorzichtig uit de wastafel en gooi hem weg.
 5. Neem de nieuwe kraan en lijn hem uit met de gaten in de wastafel. Zorg ervoor dat de rubberen pakking op zijn plaats zit.
 6. Gebruik de pijpsleutel om de koperen schroef op zijn plaats te draaien en draai hem vast tot de kraan goed vastzit.
 7. Bevestig de hendel opnieuw door hem op zijn plaats te schroeven.
 8. Zet de watertoevoer aan en test de nieuwe kraan om er zeker van te zijn dat hij goed werkt.

Dat is alles! Met een beetje tijd en moeite kun je zoals je ziet gemakkelijk zelf een wastafelkraan vervangen.

Meer lezen

Wil je meer lezen over sanitair? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.