Met deze tips kun je zelf een badkamervloer installeren

Met deze tips kun je zelf een badkamervloer installeren

Door Roy

Zelf een badkamervloer leggen is niet een eenvoudige klus. Heb je twee rechterhanden en ben je precies? Dan kun je er zeker zelf voor gaan! We delen hieronder enkele tips voor het zelf installeren van een badkamervloer.

Voordat je begint

Een goede verbouwing of installatie begint met een goede voorbereiding. Zorg daarom dat je allereerst een goede plattegrond op schaal en ontwerp maakt zodat je precies weet wat je moet bestellen. Het is het handigst om dit op ruitjespapier te doen! Je kunt hier op schaal de ruimte uittekenen en deze vervolgens gaan vullen. Houd bij het ontwerp rekening met het gemak van onderhoud en antislip voorzieningen. Begin met de vaste elementen, zoals ramen en deuren inclusief de draairichting. Houd ook rekening met de ruimte die nodig is om comfortabel te kunnen bewegen. Belangrijke elementen zoals de wastafel, de douche en het toilet kun je eventueel op schaal uitknippen en verschuiven over de plattegrond om tot de beste indeling van de ruimte komen. Houd er bij een bad rekening mee dat de vloer mogelijk verstevigd moet worden, vooral in een oud huis met houten vloer. Uiteraard heb je ook een hoop gereedschap nodig:

  • Voegmiddel en sanitairkit in dezelfde kleur
  • Tegellijm
  • Tegelreiniger
  • Tegelsnijder
  • Tegelzaag
  • Tegelvijl
  • Voegkruisjes
  • Lijmkam
  • Troffel
  • Krijt
  • Kimband/pasta

Welk materiaal kies je?

Denk na welke materialen je wilt. In de badkamer heb je met veel vocht te maken, waardoor niet elke vloer geschikt is. Welke vloeren zijn wel geschikt? We zetten het voor je op een rijtje:

  1. Natuursteen: prachtige stenen met een luxe uitstraling. Bij dit soort steen heb je keuze uit bijvoorbeeld aardetinten, terrazzo tegels of grijs natuursteen. Houd er met het zetten van deze tegels rekening mee dat het een natuurlijk product is en dat het dus uit kan zetten.
  2. Keramische tegels: de meest voorkomende tegels in badkamers. Ze zijn sterk, waterdicht en slijtvast. Doordat ze volledig effen zijn, zijn ze makkelijk schoon te houden. 
  3. Gietvloer: bij uitstek geschikt voor een minimalistische, strakke uitstraling. Niet elke gietvloer is echter bestand tegen vocht: kies hiervoor epoxy of cementgebonden vloeren. Ondanks dat deze vloeren over het algemeen prijzig zijn, is een groot voordeel dat ze makkelijk schoon te houden zijn omdat ze geen naden bevatten.
  4. Rubber: een rubberen vloer is geluiddempend, warmte-isolerend en waterdicht. Het is zachter dan steen en daarmee geschikt voor kinderen.

Houd bij het bestellen van de materialen rekening met leveringstijden. Ga je voor tegels? Bestel dan 10% tot 15% extra in verband met snijverlies.

Leidingen

Bepaal van tevoren ook het leidingnetwerk. Zo zorg je dat alle leidingen meteen goed worden gelegd en voorkom je tijdrovende sloop- en reparatiewerkzaamheden in een later stadium. Zijn er al bestaande aan- en afvoeren en houd je hier goed rekening mee, dan hoeven leidingen in principe niet of zeer beperkt verlegd te worden.

Tijd om te beginnen

Ga je over een bestaande vloer tegelen? Zorg dan dat je ook voorstrijk of primer bezit. Het nadeel van over een bestaande vloer leggen is dat de vloer een stukje omhoog komt, wat er raar uit kan zien en eventueel voor problemen kan zorgen met het openen van de deur. Deze zul je in dat geval moeten inkorten. Het is daarom vaak beter om de oude tegelvloer te verwijderen. Voor welke van de opties je ook kiest; de ondergrond moet egaal, vet- en stofvrij zijn. het egaliseren kun je meestal het beste doen met egalisatiecement. Laat je de tegels als ondergrond liggen, reinig deze dan met tegelreiniger. Sloop je de oude vloer er wel eerst uit, houd er dan rekening mee dat de grens tussen de vloer en de muur (de kim) opnieuw waterdicht gemaakt zal moeten worden. Het is daarom verstandig om hier een kimband met kimpasta aan te brengen. Ga je leggen op bestaande tegels is dit niet nodig, maar zorg wel voor een voorstrijkmiddel zodat de tegellijm hecht op de gladde tegels.

Waarschijnlijk zul je tegels op maat moeten gaan zagen. Deze tegels noemen we ook wel passtukken. Je kunt hiervoor vanuit het midden van de ruimte beginnen wanneer je de vloer symmetrisch wilt leggen met dezelfde passtukken aan alle zijden van de ruimte. Hiervoor zoek je het middelpunt de kamer door bij elke muur vanaf het midden met krijt een lijn te trekken naar de overkant. Het punt waar alle lijnen kruisen is het midden van de badkamer. Mocht er een groot meubel staan waardoor deze benadering niet mogelijk is, zoals een bad, kun je ervoor kiezen aan de andere kant van de badkamer te beginnen en hiernaar toe te werken. Probeer eerst wat mogelijkheden uit door tegels droog te leggen, dus zonder lijm. Zo kun je zien wat het beste werkt, voordat je echt begint met leggen.

Wanneer je klaar bent om echt te gaan leggen breng je de tegellijm met een troffel aan op de vloer, maximaal één vierkante meter per keer. Met een lijmkam kun je de lijm verdelen, waarna je de eerste tegel kunt gaan leggen. Plaats hier na het leggen een voegkruisje tegenaan, waarna je verder gaat met de volgende tegel. Blijf dit herhalen totdat alle tegels gelegd zijn.Houd er rekening mee dat je lijmresten meteen van de tegels verwijderd met een vochtige spons. Met een lat kun je tenslotte controleren of alles recht ligt. Zolang de lijm nog niet opgedroogd is kun je de tegels ietwat corrigeren.

De laatste stap is het voegen van de tegels. Hiervoor moet de tegellijm eerst 24 uur drogen. Breng het voegmiddel aan met een rubberen spaan. Het droogt snel, dus werk zo netjes en snel mogelijk. Maak met tegelreiniger de waas van voegmiddel schoon die zichtbaar blijft op de tegels nadat de voegen 24 uur zijn uitgehard. Kit met sanitairkit vervolgens alle naden dicht.

Meer lezen

Wil je meer lezen over het verbouwen van een badkamer? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op sanitair.nl.