Wanneer moet je de wc-borstel vervangen?

Wanneer moet je de wc-borstel vervangen?

Door Fieke

Ze worden niet voor de meest frisse klusjes gebruikt en moeten daarom met enige regelmaat vervangen worden. Je zult namelijk ongetwijfeld wel eens een wc-borstel gezien hebben die al lang vervangen had moeten worden. Verkleurd, de haren die alle kanten op staan; geen fris gezicht! Hoe herken je wanneer je wc-borstel aan vervanging toe is? We lichten het toe.

De wc-borstel staat er natuurlijk niet voor niets. Gebruik hem om in het toilet ongewenste sporen te verwijderen en met het schoonmaken onder de rand. Niet de meest frisse klusjes, dus is het natuurlijk belangrijk om de toiletborstel schoon te houden en regelmatig te vervangen. Hoe jammer zou het zijn wanneer je met veel moeite een prachtige badkamer samengesteld hebt, om hier vervolgens afbreuk aan te laten doen door een oude wc-borstel waardoor je gillend weg wilt rennen? Het is lastig om een precies aantal maanden te noemen waarna je wc-borstel vervangen moet worden. Er zit namelijk tussen huishoudens veel verschil in de intensiviteit waarmee de wc-borstel gebruikt wordt. Woon je alleen? Dan zal de borstel natuurlijk langer goed blijven dan wanneer een heel gezin er gebruik van maakt. Desondanks zijn er wel punten waar je op kunt letten om te bepalen of de wc-borstel aan vervanging toe is. We zetten ze voor je op een rij, dus lees zeker door.

Een verkleurde borstel

Toiletborstels worden vuil en slijten vrij snel. Ondanks dat ze goedkoop zijn, gebruiken veel mensen hun borstel bijna een leven lang! Dat is nergens voor nodig; het toiletborstel moet regelmatig worden vervangen. Eén van de meest belangrijke indicatoren dat je wc-borstel aan vervanging toe is, is wanneer deze verkleurd is. Daarom kun je er op letten of een toiletborstel van kleur vervaagt naarmate je deze vaker gebruikt. Met name witte toiletborstels zijn onderhevig aan verkleuring; ze kunnen geel of oranje worden. Voorkom een horror-wc-borstel; vervang de borstel zodra je ziet dat deze verkleurd is. Dit betekent namelijk dat het de hoogste tijd is om afscheid te nemen van je huidige wc-borstel.

Een plakkerige borstel

Ook wanneer de haren vettig worden en tegen elkaar blijven plakken is het tijd voor een nieuwe wc-borstel. Hoe kun je dit testen? Het is geen frisse klus, maar door met schoonmaakhandschoenen aan de borstel te zitten kun je voelen of de haren plakkerig zijn en aan elkaar blijven zitten. Nog een indicatie dat het tijd is voor een nieuwe wc-borstel!

Ontbrekende en zachte haren

Bij een nieuwe wc-borstel zijn natuurlijk alle haren aanwezig en voelen ze stijf aan. Doordat de haren stijf zijn is het makkelijker om vuil los te borstelen. Wanneer je wc-borstel veel haren kwijt is, of wanneer de haren zacht zijn, weet je zeker dat hij aan vervanging toe is. Ook wanneer de borstelharen niet meer goed recht staan is het tijd om hem te vervangen.

Hoe zorg je dat je wc-borstel langer meegaat?

Het rekken van de levensduur van de borstel kan je niet eeuwig blijven doen. Er zijn echter trucs die ervoor zorgt dat de wc-borstel langer meegaat. Na een grote boodschap de wc borstelen en nat terugzetten is geen goed idee. De volgende keer dat je die borstel gebruikt poets je er op deze manier namelijk meer bacteriën in en maak je het toilet eigenlijk viezer. Haal de borstel daarom eerst door allesreiniger en laat deze vervolgens drogen voordat je hem weer in de houder plaatst. Dit kun je doen door de greep van de borstel tussen de toiletbril en de bovenkant van de pot te klemmen. Vergeet tenslotte niet om ook de houder schoon te maken en de boel af en toe in het chloor te zetten.

Meer lezen

Wil je meer lezen over het vervangen en plaatsen van het toilet? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.