Waar moet je op letten bij een nieuwe wc-bril?

Waar moet je op letten bij een nieuwe wc-bril?

Door Jens / 02-07-2022

De wc-bril is een belangrijk onderdeel voor elk toilet. Er zijn wel een aantal punten waar je op moet letten bij je zoektocht naar een nieuwe wc-bril. In deze blog vertellen we je daarom waar je op moet letten. Zo zul je lang plezier hebben van je wc-bril en voorkom je teleurstellingen.

Bij wc-brillen is het gezegde one size fits all absoluut niet van toepassing! Het vinden van de juiste wc-bril kan dan ook een lastige klus zijn. Het is daarom belangrijk te weten welke aspecten van belang zijn wanneer je een nieuwe wc-bril gaat uitkiezen voor je toilet. Er zijn natuurlijk universele modellen beschikbaar die op pakweg 99% van de toiletpotten zullen passen, echter is een specifieke wc-bril afgestemd op jouw toilet meestal een mooiere, betere keuze. Met de juiste kennis zal het uitzoeken van het perfecte dekseltje voor jouw potje stukken eenvoudiger gaan. We zetten daarom alle aandachtspunten voor je op een rij.

De grootte en vorm van de wc-bril en het toilet

De grootte van de toiletbril en het aansluiten op de vorm van het toilet zijn het allerbelangrijkst om een wc-bril te vinden die bij jouw toilet past. Als je de correcte maat en vorm hebt kun je deze meestal zonder problemen installeren. Wat hierbij helpt is dat er standaard maten en vormen zijn voor toiletten wat het vinden van een passende wc-bril stukken makkelijker maakt. Zo zijn er drie vormen voor wc-brillen:

Standaard vorm

De meest standaard vorm voor een toiletpot is de ovalen vorm. Veel universele wc-brillen sluiten hier dan ook goed op aan.

D-vorm

Dit soort toilet heeft, zoals de naam al doet vermoeden, de vorm van een D. Hierbij is het van belang het merk en type aan te houden wanneer er wc-brillen zijn die hier speciaal voor gemaakt zijn. Weet je dit niet? Dan zul je de zitting op moeten meten. Hou hierbij rekening met hartafstand van het toilet. Dit is de afstand tussen de middelpunten van de beide scharniergaten. Meestal staan de afmetingen van de bril en de scharniergaten vermeldt op de verpakking.

Vierkante vorm

Bij deze modern-ogende toiletten is het belangrijk om het merk en type te weten anders zal het lastig worden een passende wc-bril te vinden.

Het merk en de serie van het toilet

Wat je zoektocht naar een nieuwe wc-bril in veel gevallen stukken makkelijker zal maken is wanneer je het merk en type van je toilet weet. Met deze informatie kun je namelijk vaak een wc-bril vinden die perfect bij jouw toilet past. Weet je het merk en het type niet (meer)? Vaak vind je het merk aan de bovenzijde van je toilet tussen de bevestigingspunten. Ook kun je het terugvinden op je aankoopbewijs of factuur, mocht je deze nog hebben.

Hoe moet de toiletbril gemonteerd worden?

Ook de manier van montage is belangrijk om een passende wc-bril te vinden voor je toilet. Hierbij zijn er twee mogelijkheden:

  • De toiletzitting moet aan onderkant van de toiletpot bevestigd worden (standaard)
  • De toiletzitting moet aan de bovenzijde bevestigd worden

Zijn de scharniergaten via de onderkant van je toiletpot te bereiken? Dan is een wc-bril met een standaard montage meestal prima. Je kunt in dit geval via de zijkant van de toiletpot de onderkant van de scharniergaten bereiken. Lukt dit niet? Dan heb je een wc-bril nodig die vanaf de bovenkant gemonteerd kan worden. Dit wordt ook wel ‘easy fixing’ genoemd. Wanneer je weet op welke manier de wc-bril bevestigd moet worden zullen er veel opties afvallen, wat het makkelijker maakt de juiste wc-bril te kiezen. Neem daarom ook zeker even de tijd om bij je toiletpot te kijken hoe de wc-bril gemonteerd moet worden. Dit zal je veel tijd besparen tijdens je zoektocht.

Populaire merken wc-brillen

Benieuwd naar populaire merken wc-brillen als startpunt van je zoektocht? Neem in dat geval zeker een kijkje in het aanbod Tiger en Allibert, bekend om hun wc-brillen met Softclose-systeem (goed voor een kindvriendelijke badkamer). Ook SCHÜTTE en Villeroy & Boch staan bekend als kwalitatieve, betrouwbare merken wanneer het aankomt op wc-brillen.

Meer lezen

Wil je meer lezen over het vervangen en plaatsen van het toilet? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.