Welk bedieningspaneel kies je voor je toilet?

Welk bedieningspaneel kies je voor je toilet?

Door Tom / 03-07-2022

Het bedieningspaneel, soms ook wel de drukplaat of spoelknop genoemd, is het paneel waarmee je het reservoir van je toilet bedient. Elk reservoir heeft een bedieningspaneel nodig (tenzij je voor een ouderwetse spoelbak met trektouw gaat), dus is het een belangrijk onderdeel bij het kiezen van een nieuw toilet. Er zijn echter wat dingen om rekening mee te houden, dus lees zeker door.

Het uitkiezen van de individuele onderdelen van een hangtoilet kan soms zeker aanvullen als een puzzel. Naast het toilet zelf heb je een wc-bril, een inbouwreservoir en een bedieningspaneel nodig. Naast dat deze er samen fraai uit moeten zien, wil je natuurlijk ook dat het allemaal praktisch werkt. Waar we eerder al tips gedeeld hebben over het uitkiezen van een wc-bril, gaan we in dit blog in op het bedieningspaneel. Het bedieningspaneel is niet alleen functioneel maar draagt ook bij aan de uitstraling van je badkamer. Ze komen in verschillende modellen en materialen, echter komt het uitkiezen van een bedieningspaneel ook met enkele uitdagingen. We delen hieronder graag al onze tips om jou op weg te helpen.

Welk bedieningspaneel is geschikt voor jouw inbouwreservoir?

Op gebied van bedieningspanelen zijn er helaas geen universele modellen beschikbaar. Dit betekent dat je moet weten welk inbouwreservoir je hebt of gaat nemen voor je toilet. Een bedieningspaneel is namelijk merk gebonden. Kies je voor een Geberit inbouwreservoir kan deze alleen gecombineerd worden met een bedieningspaneel van Geberit. Uiteraard kun je het ook omdraaien en een reservoir kiezen aan de hand van het bedieningspaneel. Houd je het bij je al geïnstalleerde inbouwreservoir en zoek je hier een bedieningspaneel bij, maar weet je het merk niet? Dit kan soms best lastig te achterhalen zijn. Gelukkig zul je in de meeste reservoirs een serienummer vinden met daarbij een zogeheten PA-nummer. Aan de hand van dit nummer zou je in staat moeten zijn te achterhalen van welk merk je waterreservoir is en dus welk bedieningspaneel geschikt is. Vaak zie je bij bedieningspanelen namelijk in de productomschrijving voor welke waterreservoirs deze geschikt zijn. Twijfel je alsnog? Neem dan contact op met een expert.

In de praktijk zijn veel waterreservoirs van Geberit en TECE. Is jouw waterreservoir van deze merken? Neem dan zeker een kijkje in het aanbod bedieningspanelen van Geberit en bedieningspanelen van TECE. Deze merken hebben een ruim assortiment aan bedieningspanelen die voor verschillende soorten inbouwreservoirs geschikt zijn. Qua kwaliteit zijn deze merken in grote lijnen gelijkwaardig te noemen, waarbij de producten vervaardigd worden van hoogwaardig staal en kunststof dat aan strenge eisen onderworpen is. De populariteit van Geberit ligt vooral in het feit dat dit een oud merk is, waarmee het een bekend merk is onder installateurs van waterreservoirs. Over het algemeen wordt TECE echter als duurzamer en qua design fraaier gezien dan Geberit, echter is dit laatste natuurlijk subjectief.

Welk bedieningspaneel past bij jouw interieur en smaak?

Naast dat je een bedieningspaneel wilt kiezen die aansluit op jouw inbouwreservoir wil je natuurlijk ook dat deze bij het interieur en de stijl van jouw toilet of badkamer past. Bij bedieningspanelen heb je gelukkig meestal keuze uit verschillende kleuren en of deze matte of glanzend is. Is het mogelijk om het bedieningspaneel in de winkel te bekijken? Dan is dit zeker aan te raden omdat het op foto’s niet altijd goed te zien of de kleur matte of glanzend is. Overigens kun je dit vaak terugvinden in de specificaties van het product.

Meer lezen

Wil je meer lezen over het vervangen en plaatsen van het toilet? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.