Op welke hoogte moet je een wc hangen op de badkamer?

Op welke hoogte moet je een wc hangen op de badkamer?

Door Jens / 13-06-2022

Een paar centimeter, hoeveel verschil kan dat nou maken? Zeker bij het comfort van een toiletpot is de hoogte erg belangrijk en elke centimeter te hoog of te laag maakt veel verschil.  

Je kent het vast wel; het oncomfortabele gevoel wanneer een wc te laag of juist te hoog is. Wat de discussie rondom de ideale hoogte van een toiletpot lastig maakt is dat er overal ter wereld andere normen gehanteerd worden. In de Verenigde Staten is de gemiddelde hoogte van een wc bijvoorbeeld 38.1 cm, waar dit in Nederland tussen de 40 cm en 43 cm is. Daarnaast is de ideale hoogte ook erg afhankelijk van je lengte. Wanneer je de wc moet delen met mensen met andere lengtes kan het lastig zijn de juiste hoogte te bepalen.

De ideale hoogte bepalen

De vuistregel bij het bepalen van de hoogte van de wc is het idee dat je knieën in een hoek van 90° staan wanneer je op de wc-pot zit. Hierbij mogen je knieën iets boven je bovenbenen uitkomen en staan je voeten plat op de vloer. Dit is belangrijk omdat je in deze positie lekker zit. Daarnaast is een goede hoogte belangrijk voor een goede stoelgang, omdat dit bijdraagt om je bekkenbodemspieren te kunnen ontspannen. De standaard hoogte van een wc was jarenlang 40 cm, gemeten van de betegelde vloer tot aan de rand van de toiletpot zonder de wc-bril. Door de jaren heen is dit echter opgelopen tot zo’n 43 cm omdat de gemiddelde mens steeds langer wordt. Wordt het toilet dagelijks gebruikt door personen van verschillende lengtes, kies dan een gemiddelde waardoor iedereen comfortabel op de pot kan zitten. Voor senioren is het verstandig om de wc nog iets hoger te plaatsen omdat zij lastiger uit een lage positie op kunnen staan. De aanbevolen hoogte voor senioren is daarom tussen de 46 cm en 50 cm.

Al deze hoogtes zijn opgemeten vanaf de betegelde vloer tot aan de rand van de toiletpot, zonder wc-bril. Dit omdat er ook bij standaardmaten altijd op deze manier gemeten wordt. Vergeet echter niet om rekening te houden met de hoogte van de wc-bril. Deze voegt 2 cm tot 3 cm aan extra hoogte toe. Uiteindelijk draait het er om wat je prettig vindt zitten. Indien mogelijk kun je verschillende hoogtes uittesten; leg bijvoorbeeld een boek onder je voeten om te ervaren hoe het zou zijn als de pot enkele centimeters lager zou hangen.

Is een lagere hoogte beter voor de stoelgang?

Lekker zitten in niet hetzelfde als een goede houding voor een optimale stoelgang! Onze toiletpotten hangen vrij hoog, wat comfortabel zit maar niet ideaal is voor de stoelgang. In een zittende houding zit er namelijk een knikje in het darmkanaal wat ontlasten kan bemoeilijken waardoor je harder moet ‘werken’. Er wordt zelfs beweerd dat problemen zoals aambeien en verstopping deels veroorzaakt worden door onze hoge wc’s. Wat hierbij helpt is om bijvoorbeeld een krukje onder je voeten te zetten wanneer je op de wc zit, of de wc lager te hangen. De algemene opvatting is dan ook dat een lagere wc in principe altijd beter is voor de stoelgang dan een hoge wc. Zeker iets om rekening mee te houden wanneer je last hebt van je stoelgang en de hoogte van je wc moet bepalen.

Wanneer je je wc laat zetten door een installateur, wees dan duidelijk in je wensen met betrekking tot de hoogte. De hoogte van je wc is iets waar snel overheen gekeken wordt, maar wat een enorm effect heeft op het comfort. Ontdek welke hoogte fijn is voor jou en degenen met wie je het toilet deelt om tot een optimale, gemiddelde hoogte te komen.

Meer lezen

Wil je meer lezen over het vervangen en plaatsen van het toilet? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.