Een bad of een douche? Wanneer je bezig bent met een nieuwe badkamer kan dit een lastige vraag zijn om te beantwoorden. Waarom kiezen mensen voor een bad? We zetten de vijf belangrijkste redenen voor je op een rij, dus lees zeker door.
Een badkuip neemt aardig wat ruimte en heeft daarom veel impact op de plannen voor het ontwerp van de badkamer. Waarom zou je voor een bad gaan in plaats van een douche, die vaak praktischer in de badkamer te verwerken is? Waar badderen historisch gezien gedurende vele honderden jaren de enige manier was om schoon te worden, begonnen douches in de twintigste eeuw terreinwinst te boeken. Dit resulteerde in de meer praktisch vormgegeven badkamers die we zeker de afgelopen 30 jaar gewend waren. Desondanks zijn baden de laatste jaren weer helemaal hot en gaan mensen weer volop over op een bad in plaats van, of naast een douche. We zetten de redenen hieronder voor je op een rij.
Tijdens renovaties kiezen mensen er tegenwoordig steeds vaker voor om hun badkamer te veranderen in een soort persoonlijke spa waarbij een bad niet mag ontbreken. Een ligbad is heerlijk om te ontstressen. Dim de lichten, steek wat geurkaarsen aan en zet een rustgevende playlist op. In combinatie met een flinke laag schuim en eventueel wat crèmepjes maak je het spa-gevoel helemaal compleet. Lees lekker een boek of tijdschrift en geniet van de stilte die je bij een douche niet ervaart door het vallende water.
Naast dat een bad heerlijk is, heeft een bad meer positieve effecten; met name voor je gezondheid. Zo helpt een bad bijvoorbeeld om beter te slapen. Door een warm bad te nemen één tot twee uur voordat je gaat slapen val je sneller in slaap en slaap je dieper. Dit draagt bij aan een uitgerust gevoel de volgende dag. Een warm bad helpt je lichaam om af te koelen, wat enigszins tegenstrijdig klinkt. Dit komt doordat een warm bad de bloedvaten in de huid open zet, waardoor je makkelijker afkoelt wanneer je weer uit bad gaat. Dit draagt bij aan een goede nachtrust; zeker op een warme zomernacht wanneer je moeilijk af kunt koelen.
Naast een goede nachtrust draagt badderen ook bij aan je gezondheid door de heilzame werking tegen pijnklachten, verlaagt het de bloeddruk en heeft het een positief effect op het hart en de bloedvaten. Daarnaast kan een bad ook helpen tegen verkoudheid! Voeg hiervoor een scheutje eucalyptus badolie toe aan het water. De geur maakt je verstopte luchtwegen weer vrij, waardoor je meer lucht krijgt. Een warm bad is daarnaast fijn bij spierpijn; het stimuleert de bloedsomloop en zeker in combinatie met rustgevende badolie zal je spierpijn naderhand een stuk minder zijn.
Er is weinig sanitair dat meer luxe uitstraalt dan een bad. Met name vrijstaande baden zijn tegenwoordig ontzettend populair als eyecatcher van de badkamer. Hoe mooi ziet een vrijstaand bad eruit in een strak ingerichte badkamer? Combineer deze look met een grote plant en mooie accessoires en je hebt een look die enorme luxe uitstraalt.
Wist je dat een nieuwe badkamer met bad de waarde van je huis kan verhogen? Bij een woning geschikt voor een gezin kan een bad zeker waarde toevoegen omdat een badkuip voor gezinnen belangrijk is; zeker als er nog jonge kinderen zijn. Heb je een klein huis, dan is dit wellicht de minder verstandige route. Een douche kan dan een betere keuze zijn. Als de ruimte er echter is zal een bad al snel de waarde van je badkamer en daarmee de waarde van je huis verhogen.
Ben je in de markt voor een nieuwe badkuip en benieuwd naar enkele populaire merken? Neem dan zeker een kijkje bij de baden van Bruynzeel, Geberit, Grohe en Wiesbaden. Deze gerenommeerde merken staan voor gegarandeerde topkwaliteit.
Op zoek naar meer tips en weetjes over badkamers? Bekijk dan onze andere blogs:
Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.