Waarom kies je voor een spiegel met verwarming?

Waarom kies je voor een spiegel met verwarming?

Door Tom / 03-08-2022

Waarom heb ik dit niet eerder gedaan? Dit zal waarschijnlijk je reactie zijn wanneer je voor het eerst een spiegel met verwarming in je badkamer gaat gebruiken. Deze spiegels hebben namelijk enkele handige kenmerken, waarvan de belangrijkste toch wel is dat ze niet beslaan. We leggen je graag uit waarom een spiegel met verwarming een goede keuze is!

Je kent het ongetwijfeld: een volledig beslagen spiegel die je na het douchen of badderen eerst helemaal droog moet vegen voordat je er gebruik van kunt maken. En hoe vervelend is het als hij daarna weer beslaat door de vochtige lucht die nog steeds in de badkamer hangt? Het voorkomen van condens is erg lastig. Gelukkig is er voor de badkamerspiegel een oplossing in de vorm van spiegels met verwarming.

Waarom beslaan spiegels met verwarming niet?

De combinatie van vocht en warmte tijdens het douchen of een lange baddersessie zorgt ervoor dat de lucht erg warm en vochtig wordt, met name wanneer deze lucht niet goed weg kan. Deze waterdamp zorgt ervoor dat de badkamerspiegel beslaat. Dit komt doordat de spiegel vaak net wat kouder blijft dan de luchttemperatuur van de ruimte. Vocht slaat neer op de koudste oppervlaktes, dus hecht de waterdamp zich aan je spiegel, de ramen, de muren en het plafond. De badkamerspiegel beslaat dus doordat het oppervlakte van de spiegel iets kouder blijft dan de lucht in de kamer. Spiegels met verwarming lossen dit probleem doeltreffend op. Doordat het oppervlak van de spiegel verwarmd wordt zal vocht er niet meer aan hechten. Dus sta je te douchen of ga je in bad? Je kunt de spiegel naderhand gewoon gebruiken zoals je gewend bent zonder dat je deze eerst droog hoeft te maken met een doek. De tijd van de nare handdoekstrepen op de spiegel is voorbij!

Extra verwarming voor je badkamer

In principe is een spiegel met verwarming natuurlijk in elke ruimte te gebruiken. Het gebruik in de badkamer is echter interessant, want naast het voordeel dat ze niet beslaan bieden deze spiegels nog een tweede voordeel. Vaak is de badkamer namelijk een ruimte waar behoefte is aan voldoende warmte. Deze spiegels zorgen voor extra verwarming, wat natuurlijk zeer aangenaam is. De verwarmingselementen zijn dubbel geïsoleerd waardoor het veilig is om ze in vochtige ruimtes te gebruiken. Een goede tip: als je de spiegelverwarming direct aansluit op de lichtschakelaar van je badkamer verwarmt de spiegel niet continu. Zo bespaar je tegelijkertijd energie.

De voordelen van een spiegel met verwarming

Het moge duidelijk zijn dat spiegelverwarming vele voordelen heeft. We zetten ze daarom nog eens voor je op een rij, aangevuld door nog enkele andere voordelen die we nog niet eerder behandeld hebben, met betrekking tot de verwarmingselementen.

  • Het droogvegen van de spiegel en handdoekstrepen behoren tot het verleden. Na het douchen zit er namelijk geen condens meer op je spiegel. Je kunt dus meteen in de spiegel kijken; wel zo fijn als je na het douchen je haar of make-up wilt doen.
  • Een spiegel met verwarming zorgt voor meer warmte in de badkamer, waar er een grotere behoefte is aan een aangename temperatuur.
  • Het monteren van spiegelverwarming is erg eenvoudig. Het is niet nodig om te boren en schroeven, omdat het verwarmingselement eigenlijk gewoon een sticker is die je makkelijk op de achterkant van de spiegel plakt. De draden van de spiegelverwarming sluit je aan op de voeding, zodat je de verwarming aan en uit kunt zetten. Deze is te koppelen aan de verlichting van de badkamer.
  • Omdat de verwarmingselementen zo dun zijn is er niets van te zien wanneer de spiegel gemonteerd is.

Meer lezen

Op zoek naar meer tips en weetjes over badkamers? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.