Met deze 3 tips haal je condens snel van de badkamerspiegel

Met deze 3 tips haal je condens snel van de badkamerspiegel

Door Roy

Heb je ook vaak last van een beslagen spiegel in de badkamer na het douchen? Het is erg vervelend wanneer je spiegel steeds beslagen is, waardoor je je lastig op kunt maken of je haar kunt doen. Hieronder delen we enkele tips zodat je nooit meer last hebt van condens op je badkamerspiegel!

Je kent het vast wel; je wilt je na het douchen je haar stylen of je make-up verzorgen maar je spiegel is he-le-maal beslagen. Erg irritant! Gelukkig zijn er trucjes die jou kunnen helpen condens op je badkamerspiegel sneller te verwijderen of zelfs helemaal te voorkomen. Zo kun jij voortaan sneller fris voor de dag komen, zonder telkens eerst je badkamerspiegel droog te hoeven wrijven. Allereerst is het belangrijk om te weten waar condens eigenlijk vandaan komt.

Wat veroorzaakt condens op de badkamerspiegel?

De combinatie van vocht en warmte tijdens het douchen of een lange baddersessie zorgt ervoor dat de lucht erg warm en vochtig wordt, met name wanneer deze lucht niet goed weg kan. Deze waterdamp zorgt ervoor dat de badkamerspiegel beslaat. Vocht slaat namelijk neer op de koudste oppervlaktes in de ruimte, waaronder de badkamerspiegel die net wat kouder blijft dan de luchttemperatuur. Ook hecht de waterdamp zich aan de ramen, de muren en het plafond. Benieuwd waarom er na een tijd druppels ontstaan op je badkamerspiegel? Doordat de warme, vochtige lucht in aanraking komt met een kouder oppervlak koelt deze weer af. Dit zorgt ervoor dat het water vanuit gasvorm langzaam weer vloeibaar wordt, wat resulteert in druppels.

Tip 1: Verwarmde badkamerspiegels

We weten nu dat badkamerspiegels beslaan omdat het oppervlakte van de spiegel kouder is dan de warme, vochtige lucht die ontstaat tijdens het douchen. Deze lucht zal zich hechten aan de koudere oppervlaktes in de badkamer zoals het raam, het plafond en de muren en natuurlijk de badkamerspiegel. Een oplossing voor dit probleem is een spiegel met verwarming. Er is een breed aanbod condensvrije, verwarmde badkamerspiegels die in elke stijl badkamer passen. Doordat het oppervlak van deze spiegels verwarmd is, zal condens zich niet hechten aan het oppervlak. Dit zorgt ervoor dat je direct na het douchen gebruik kunt maken van de spiegel om je ochtend- of avondroutine af te maken, zonder deze eerst droog te moeten wrijven. Ideaal!

Tip 2: Maak je spiegel waterafstotend

Het kan zijn dat je, ondanks de frustraties die voortkomen uit je beslagen badkamerspiegel, niet in de markt bent voor een nieuwe, verwarmde badkamerspiegel. Waar deze ideaal zijn om dit probleem op te lossen zijn de meeste varianten namelijk vrij prijzig. Gelukkig zijn er ook enkele trucjes om je huidige badkamerspiegel waterafstotend te maken! We zetten ze voor je op een rij:

  • Maak de spiegel vettig met autowas: een vrij eenvoudige manier om je badkamerspiegel waterafstotend te maken is door deze in te vetten met autowas. De vettigheid zal er namelijk voor zorgen dat de waterdamp zich minder goed kan hechten aan het oppervlak van de spiegel. Maak eerst de badkamerspiegel helemaal schoon en wrijf vervolgens met een doek een laagje autowas op de spiegel. Je kunt het hierna nog eventueel nawrijven met een spiegeldoekje. Waar dit geen permanente oplossing is, zal het zo’n 1 à 2 maanden ervoor zorgen dat je badkamerspiegel minder beslaat.
  • Maak de spiegel ‘glad’ met scheerschuim of afwasmiddel: een oplossing uit de categorie ‘grootmoeder weet raad’. Het is in feite precies dezelfde benadering als met autowas, echter werken deze middeltjes minder lang.

Tip 3: Voorkom condensvorming

Uiteraard kun je het probleem ook in de kern aanpakken: het zo veel mogelijk beperken van het ontstaan van condens. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Heb je een bad? In dit geval kun je het gros van de waterdamp voorkomen door eerst 10 cm koud water in het bad te laten lopen. De douchekop leg je vervolgens in het koude water, waarna je warme kraan openzet. Zo wordt een groot deel van de warmte direct geabsorbeerd door het koude water, wat de vorming van damp voorkomt.

Een andere belangrijke manier om condens te voorkomen is door de ruimte goed te ventileren. Kies hiervoor voor een goede ventilator, of zorg ervoor dat tijdens of na het douchen het raam openstaat. Hierdoor kan de warme lucht ontsnappen en zal het minder hechten aan je spiegel, de muren en het plafond. Goed ventileren op de badkamer is altijd aan te bevelen. Naast dat condens vervelend is op de badkamerspiegel, is het namelijk ook een bron van schimmel en kan het houtrot veroorzaken wanneer het hecht op de oppervlaktes in je badkamer. Goed ventileren voorkomt dergelijke vochtproblemen.

Meer lezen

Op zoek naar meer tips en weetjes over badkamers? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.