Hoe kies je de beste verlichting voor in de badkamer?

Hoe kies je de beste verlichting voor in de badkamer?

Door Tom

Vaak onderschat is het effect dat de verlichting heeft op de algehele uitstraling van de badkamer. Welke verlichting je kiest is een combinatie van smaak, budget en veiligheid. Hoe pak je deze keuze het beste aan? Lees hieronder onze tips!

Badkamerverlichting hoeft al lang niet meer een simpel lampje te zijn; er is een breed aanbod aan verschillende wand- en plafondlampen waarmee er voor elke stijl en elk budget wel opties zijn. Uiteraard is ook de veiligheid van groot belang. Allereerst; welke soorten verlichting zijn er eigenlijk? In grote lijnen is verlichting in drie soorten te onderscheiden: algemene verlichting, taakverlichting en sfeerverlichting. Algemene verlichting is bedoeld als de hoofdverlichting van de badkamer, waar taakverlichting de verlichting is die meestal boven de wastafel hangt. Dit is dan ook de verlichting die belangrijk is bij scheren of het maquilleren. Sfeerverlichting is vaak indirect licht dat de algehele sfeer ondersteunt en donkere plekjes verlicht. Hieronder sommen we op waar je rekening mee moet houden bij het maken van een lichtplan voor je badkamer:

Veiligheid voorop: de IP-waardes van de lampen je badkamer

We vallen gelijk met de deur in huis door met technische termen te strooien. Wat is de IP-waarde van de lampen in je badkamer? IP staat voor Ingress Protection, wat bescherming tegen binnendringen betekent. Hier gaat het over het binnendringen in de lamp van vaste- en vloeibare stoffen. Dit is natuurlijk erg belangrijk in de badkamer waar de lampen onderhevig zijn aan vocht. Om de veiligheid te garanderen zijn er daarom minimale IP-vereisten in verschillende zones van de badkamer waar de lampen aan moeten voldoen. Zone 1 is de zone boven het bad of de douche waar de lampen veel bescherming nodig hebben tegen vocht. Deze lampen moeten minstens IP65 hebben en mogen op 12 volt werken. Zone 2 is de zone rondom de douchecabine, de wastafel en het bad. In deze zone is IP44 voldoende. Zone 3 omvat de overige delen van de badkamer, waar verlichting minstens aan IP21 moet voldoen. Deze lampen kunnen namelijk ondanks dat ze niet dichtbij bij een waterbron geplaatst worden alsnog onderhevig zijn aan condensvorming.

Basisverlichting voor de badkamer

De basisverlichting van de badkamer is de hoofdverlichting en daarmee het meest bepalend voor het effect van verlichting op de algehele sfeer. Deze verlichting zien we meestal bevestigd aan het plafond in de vorm van een plafondlamp of spotjes. Voor welke van deze twee je gaat is volledig afhankelijk van je persoonlijke smaak. Houd er hierbij rekening mee of je de verlichting wilt kunnen dimmen of niet! In dit geval wil je dus kijken of de verlichting aangesloten kan worden op een dimmer of uit zichzelf dimbaar is. Houd ook rekening met de kleurtemperatuur van het licht. Wil je een badkamer met een warme uitstraling? Verlichting met een warme kleurtemperatuur, dus meer richting geel/oranje, zal hier zeker aan bijdragen.

Houd ook rekening met de lichtintensiteit. Wanneer je verlichting niet dimbaar is, is het van belang de juiste lichtintensiteit te kiezen om te voorkomen dat je badkamer onder- of overbelicht wordt. Hierbij geldt als vuistregel dat een vermogen van 4 Watt tot 6 Watt per vierkante meter voldoende is. Je wilt niet verblind worden en daarnaast doet sterke verlichting afbreuk aan het gevoel van rust. Het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken! Besteed dus voldoende aandacht aan het wattage van de lampen die je kiest en laat je bij twijfel goed voorlichten.

Taakverlichting

Deze verlichting zorgt ervoor dat je taken als scheren en maquilleren goed uit kunt voeren aan de hand van optimale belichting. Vaak wordt deze verlichting langs de weerszijden van de spiegel op ooghoogte geïnstalleerd om schaduwvorming in het gezicht te voorkomen. Ook bij taakverlichting is het belangrijk om verlichting te kiezen die niet te sterk is. Zo voorkom je dat je verblind wordt. Overigens zijn er ook spiegels met ingebouwde verlichting beschikbaar die in deze behoefte voorzien.

Sfeerverlichting

We zien dat badkamers steeds vaker als persoonlijke spa worden ingericht en de juiste belichting is hierbij van groot belang, waaronder de sfeerverlichting. Dit is vaak een indirect vorm van belichting dat kleuraccenten toevoegt en donkere plekjes extra verlicht. Denk bijvoorbeeld aan blauw licht dat slim weggewerkt is waardoor alleen het gereflecteerde licht zichtbaar wordt. Dit creëert een zachte, blauwe gloed die perfect aansluit op het gewenste effect. Wanneer je bezig bent met het lichtplan van je badkamer is het dan ook zeker de moeite waard om sfeerverlichting mee te nemen!

Meer lezen

Op zoek naar meer tips en weetjes over badkamers? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.