Tips voor een senioren badkamer

Tips voor een senioren badkamer

Door Tom / 15-06-2022

Wil je in je nieuwe badkamer rekening houden met het gebruik op latere leeftijd? Om de veiligheid en het gebruiksgemak te waarborgen zijn er enkele belangrijke dingen om rekening mee te houden. We delen de tips hieronder, dus lees zeker door.

Een senioren badkamer is in principe niets anders dan een badkamer die is afgestemd op het gebruik door mensen met een hoger wordende leeftijd en eventuele lichamelijke ongemakken zodat zij zich hier prettig en veilig voelen. Ook wordt er rekening gehouden met voorzieningen voor eventuele hulp bij het douchen en badderen. Bij het aanpassen of plaatsen van een badkamer voor senioren is het belangrijk om de veiligheid en het gebruiksgemak binnen deze badkamer te optimaliseren. Hiervoor zijn er enkele (preventieve) voorzieningen beschikbaar die zeker overwogen moeten worden. Door deze voorzieningen te installeren kun je het gebruik van de badkamer zowel voor jezelf als voor eventuele begeleiding een stuk makkelijker maken, wat ervoor zorgt dat senioren of mensen met mobiliteitsklachten langer zelfstandig kunnen wonen.

Douchen zonder drempel

Een douchecabine met douchebak is soms letterlijk en figuurlijk een drempel voor ouderen wanneer zij willen douchen. Door een hoge douchebak kan het lastig zijn om de douchecabine te betreden, waarbij we het nog niet over het gevaar op uitglijden hebben gehad. Een inloopdouche daarentegen heeft geen drempel omdat deze direct op de vloer- of een in de vloer ingebouwde douchebak staat. Hiermee is het een geschikte douche voor senioren omdat het douchen een stuk makkelijker en veiliger maakt. Het kan ook zijn dat je moeite hebt om lang te staan tijdens het douchen. In dit geval kan een douchekruk uitkomst bieden. Dit is een kruk die speciaal gemaakt is voor natte ruimtes waar je op kunt zitten tijdens het douchen. Een alternatief op een douchekrukje is een inklapbaar douchezitje. Zoals de naam doet vermoeden kun je dit zitje inklappen wanneer je er geen gebruik van maakt. Dit maakt het qua ruimte efficiënter dan een douchekrukje. Daarnaast is het raadzaam om een veilige douchestang aan te schaffen die tegelijkertijd als handgreep gebruikt kan worden.

Een bad met een deur

Wanneer je ouder bent kan het lastig zijn om in bad te stappen vanwege de hoge rand. Een bad met waterdichte deur biedt hierbij de oplossing. Dergelijke baden worden ook wel instapbaden genoemd en zijn beschikbaar zowel in ligbad-formaat als in zitbad-formaat. Je kunt het bad betreden via het deurtje zodat je geen gebruik hoeft te maken van de hoge instap. Een praktische, veilige oplossing waardoor je ook op latere leeftijd kunt blijven genieten van de ontspannende, heilzame effecten van een bad op je lichaam en spieren. Hiermee is het de ideale oplossing voor levensloopbestendige badkamers waarbij er behoefte is aan een bad.

Voorkom uitglijden met een veilige vloer

Veiligheid staat voorop bij het inrichten van een badkamer voor senioren. Verschillende hulpmiddelen zijn beschikbaar om bukken, zitten en opstaan comfortabeler te maken en uitglijden te voorkomen zoals handgrepen. Eén van de belangrijkste elementen bij het voorkomen van glijpartijen is echter de vloer zelf. Een antislip-coating op de vloer verkleint de kans op uitglijden. Ook is het zeker aan te raden om antislipvoorzieningen te treffen in de douche en in het bad. Houd ook rekening met randjes, afstapjes en richeltjes. Een veilige badkamervloer voor senioren is een volledige egale vloer waar deze niet in voorkomen.

Wil je een veilige badkamer inrichten voor senioren? Je bent nu beter op de hoogte van de mogelijkheden met betrekking tot de douche, het bad en de vloer. Houd ook de algehele indeling in acht bij het inrichten van de badkamer. Zorg naast de eerdergenoemde maatregelen voor voldoende ruimte om bewegingsvrijheid te garanderen. Vooral wanneer je moeilijk te been bent is het namelijk van groot belang om voldoende ruimte te hebben om te kunnen bewegen. Daarnaast maakt dit het makkelijker voor eventuele begeleiding om je goed te kunnen ondersteunen. 

Meer lezen

Wil je meer lezen over badkamers? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op sanitair.nl.